Anne Holt:

Mistet faren: - Verdens sterkeste

Forfatter Anne Holt minnes sin avdøde far på Facebook.

MISTET FAREN: Forfatter Anne Holt minne den avdøde faren i et lengre innlegg på Facebook. Han døde søndag kveld. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB
MISTET FAREN: Forfatter Anne Holt minne den avdøde faren i et lengre innlegg på Facebook. Han døde søndag kveld. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag kveld mistet forfatter Anne Holt faren sin, Olav Holt. Det avslører hun i et lengre innlegg på Facebook, der hun og broren, Even Holt, nå minnes den 86 år gamle faren.

«En gang i tiden orket kroppen hans alt. Han var verdens sterkeste pappa. Verdens klokeste. Snilleste og beste; som barn trodde både min bror og jeg at pappa var Universets Flotteste Far» skriver hun i innlegget.

Det er VG som omtaler saken først.

Olav Holt kom fra en bondeslekt i Vestfold, og vokste opp i Larvik. Søndag kveld gikk han bort, melder forfatteren. Videre beskriver hun faren som en smart friluftsmann som ofte laget seljefløyter, gapahuker og pølsebål.

«Det fantes ikke en ting vår pappa ikke kunne forklare, ordne opp i, fikse, reparere eller få til å forsvinne om det var skummelt nok», fortsetter hun.

FØLES RIKTIG: Nå, over seks år etter at Meadow Walker mistet sin berømte pappa, publiserer hun et fram til nå ukjent klipp av Paul Walker. VIDEO: @meadowwalker Instagram / Bilder: NTB Scanpix Vis mer

Ble forelsket

I innlegget beskriver forfatteren hvordan hun i 1979 skrev til faren da hun gjorde det slutt med sin daværende guttekjæreste, fordi hun hadde blitt forelsket i ei jente.

I svaret hun fikk, fem dager senere, uttrykte faren hvor glad han var for at han hadde vært med på å lage ei jente som nettopp henne.

«I 1979 var ikke dette akkurat et standardsvar fra fedre i slike situasjoner, og brevet gjorde det mulig for meg å leve så uendelig mye enklere enn så mange andre lesber og homser på den tiden. Jeg visste det i hjertet: Jeg kunne alltid dra til pappaen min om verden ble altfor tøff. Det gjorde jeg da også, mange ganger. For verden var tøff, også da».

Anne Holt har vært gift med kona Tine Kjær siden 2000.

Ridder av 1. Klasse

I innlegget kommer det frem at Olav Holt var forsker, universitetsmann og administrator.

TRØST: Mens Solveig Kloppen mistet mor og søster på kort tid, opplevde Vanessa Rudjord noe av det samme, da hennes far og bror gikk bort med kort tids mellomrom. Hvordan reiser man seg fra noe sånt? I «En kveld hos Kloppen» deler de erfaringer fra den tunge tiden. Vis mer

I tillegg var han belønnet med utnevnelse til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, samt æresprofessor ved Universitetet i Tromsø.

«Han ble merkelig glad for anerkjennelsene, selv om han var det minst jålete mennesket jeg har kjent. Men mest av alt døde han, tenker jeg, i visshet om at han var elsket og verdsatt av sin kone, sine barn, sine svigerbarn og ikke minst: sine fire kjære barnebarn som han viste en aldri sluknende interesse for».

Avslutningsvis skriver forfatteren at det siste hun lovet faren var å hilse ungene så mye fra ham. Det ønsket har hun oppfylt.

«Nå leker du der oppe i nordlyset ditt, tenker jeg. God natt, og sov godt», avslutter Holt.

LES OGSÅ: - Visste ikke hva jeg ofret

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer