Belinda Jakobsen:

Mistet faren: - Traumatisk øyeblikk

Influenser Belinda Jakobsen snakker åpent om tapet av «stolpen» i sitt liv - faren.

FORFERDELIG TRAUMATISK: I boken «Et planteliv» åpner influenser Belinda Jakobsen om farens dødsfall. Video: Se og Hør Vis mer
Publisert

Sørlandsdialekten som runger gjennom øreproppene til tusenvis av ivrige fans hver uke, tilhører Belinda Jakobsen (35). Sammen med influenser Kristin Gjelsvik (34) har hun podkasten «SnikkSnakk», i tillegg til «Plantepodden». Hun har også blogget i flere år, og gjort seg godt bemerket på Instagram.

Denne sommeren er hun aktuell med den nye boken «Et planteliv», som hun har skrevet sammen med moren Wenche Sundstøl. Der tar de for seg alt fra plantestell til vanskelige relasjoner, psykisk helse og livets opp- og nedturer.

SINT OG FRUSTRERT: Iselin Guttormsen tar til tårene i «Bloggerne» etter å ha fått kritikk. Video: TV 2 / Rød Løper Vis mer

Langt prosjekt

I den anledning har Se og Hør tatt en prat med mor og datter-duoen, som forteller at de har holdt på med boken i snart ett år.

- Når boken var nesten ferdig og det begynte å nærme seg, så var det en redaktør som sa til oss: «Det er så fint å lese om et liv som har vært så fint, og at forholdet mellom deg og din mor har vært så enkelt, greit og fint».

Da plukket Belinda opp røret og ringte til moren Wenche.

- Jeg ringte til mamma og sa «Ja, vi har det fint i dag, men på lik linje med alle andre har vi hatt tøffe tak». Så da bestemte vi oss for å være åpne og ekte.

SVARER PÅ RYKTENE: Dennis Poppe la ut en uskyldig video av samboeren Kristin Gjelsvik som venter på isbilen. Det skapte fullstendig kaos. Video: Rød Løper / Instagram Vis mer

- Pappa var en stabil stolpe

Belinda og Wenches liv har nemlig ikke bare gått på skinner. Som de fleste andre familier har det til tider buttet imot.

- Egentlig kan man si at vi alltid har hatt et fint forhold, men det har vært litt bølgete, som det er i en familie. Og spesielt i en familie med en stor søskenflokk, sier Wenche, som har fem barn, til Se og Hør.

Mor og datter har alltid hatt et fint forhold, men kom enda nærmere hverandre da Belinda flyttet hjem igjen som 23-åring.

Så ble faren hennes alvorlig syk med kreft.

«For tre måneder siden satt jeg sammen med familien min på rom nummer 306 på Flekkefjord sykehus, og så på pappa som sluttet å puste. Det rommet endret alt. For et par uker siden var jeg tilbake på rom nummer 306. Alene. En lørdagskveld. Jeg trengte å sitte der. Jeg trengte å forstå at pappa ikke var der og ventet på meg».

Ordene skrev Belinda på bloggen sin i desember 2016, tre måneder etter at faren hennes hadde gått bort.

STABIL STOPLE: Belinda og faren hadde et tett forhold. Her er de avbildet sammen da Belinda var barn. Foto: Privat
STABIL STOPLE: Belinda og faren hadde et tett forhold. Her er de avbildet sammen da Belinda var barn. Foto: Privat Vis mer

Belindas mamma Wenche og faren fikk tre jenter sammen, men gikk fra hverandre da influenseren bare var barn. Hun har derfor aldri opplevd foreldrene sammen.

- Pappa har vært en stabil stolpe for meg hele livet. Det å miste ham gjorde at jeg famlet veldig. Men det å se mamma sørge, så mye som hun sørget, det overrasket meg, og det var veldig veldig fint. Det var vakkert å se all sorgen, sier Belinda ærlig.

BRUTALT: Sofie Nilsen er en av influenserne i TV2 Livsstil-serien «Bloggerne». Der åpner hun opp om hvordan det var å miste pappaen sin i ung alder. Video: TV2 Sumo Vis mer

Stor sorg

Belinda trekker også fram hvordan det var å oppleve omsorgen mora viste henne etter farens bortgang.

- Jeg ville ikke komme til henne. Jeg ville bare være i pappas hus etter at han døde og var i sjokk. Jeg så jo at han døde i kreft. Han var helt febrilsk mens han døde, det var forferdelig traumatiske øyeblikk.

Wenche ville rett og slett ikke akseptere at datteren ikke ville forlate den nylig avdøde farens hus, og heiv seg derfor i bilen for å hente henne. Kjøreturen tok tre timer - begge veier.

- Det var en periode med ekstremt mye omsorg og kjærlighet fra alle kanter i familien, og det som skjedde i etterkant var at jeg gikk inn i et år med en veldig dyp depresjon. Veldig, veldig mørkt. I den perioden flyttet jeg sammen med mannen min, og jeg skjønner ikke hvordan vi klarte noe.

DØDSFALL: Aksel Lund Svindal snakker om morens dødsfall i «Helt Harald». Vis mer

- Alt var bare død

Influenseren gikk til innkjøp av en plante, som hun egentlig bare satt til side for å dø. Det var nemlig i en periode der Belinda tenkte at alt handlet om døden.

- I den perioden var det så mørkt, så jeg tenkte «hva er vitsen med å leve hvis alle andre bare skal dø». Mamma skal dø, tantene mine skal dø, søsknene mine skal dø, mannen min skal dø, og alt var bare død, sier hun, og fortsetter:

- Ett år på dagen etter at jeg hadde mistet pappa, satt jeg på en strand midt på natta og hørte på bølgene og tenkte «nå er jeg nødt til å ta tilbake livet mitt, jeg kan ikke ha det som dette». Det var jo det pappa ville for meg, han ville at jeg skulle blomstre og ha det kjempebra.

Da hun fikk en mail fra en bloggleser som skrev at hun måtte prøve å «se det i vakre i det vonde», ble det et vendepunkt.

Hun frisket opp leiligheten, og var i ferd med å kaste planten hun hadde satt til side for å dø. Da hun klipte av de store bladene, så hun at det var håp for planten likevel. Hun fikk seg en «wow»-opplevelse, og innså at det faktisk fantes liv bak alt det vonde og det døde.

- Den planten har jeg fremdeles i dag, og den har vært med på å minne meg på å holde ut. Det er sol bak skyene, og du kan jobbe deg ut av noe traumatisk og komme deg på bena igjen.

KREFT: Tidligere «God morgen Norge»-programleder, Eli Strand, åpner opp om kreftdiagnosen sin. Video: Filip Agnihotri. Vis mer

Startet plante-konto

Planteinteressen ble født bare kort tid før Belindas bestemor døde. Det er nå tre år siden.

- I den fasen var jeg mye på Facetime med henne. Hun kunne alt om plantene. Jeg kjøpte masse nye planter, og lærte alt om den for å fortelle det til bestemor. Det var da interessen ble født.

Den gang bestemte hun seg også for å starte en Instagram-konto om planter. Idéen gikk imidlertid ikke helt hjem hos menneskene som fikk den presentert.

- Da ble jeg sånn «fuck you all, jeg skal vise dere», så gikk jeg rett hjem og tok et selvutløserbilde med en plante, og sånn startet det.

REAGERER: Dennis Poppe Thorsen går i tottene på samboeren Kristin Gjelsvik i «Kjendismødre». Video: TV3 / Rød Løper Vis mer

- Var litt skeptisk

Som nevnt har Belinda podkasten «SnikkSnakk» med sin gode venninne Kristin Gjelsvik. Det er en lett og ledig podkast, der de navigerer seg rundt en litt annerledes hverdag.

Belinda møtte podkastmakkeren allerede i 2011, da influenseren nylig hadde vært med på «Paradise Hotel». Første møte skjedde takket være Trine Grung - som skulle ha et møte med «Paradise»-deltakeren i Drammen.

Belinda fikk nemlig tilbudet om å sitte på med influenseren fra Oslo, i stedet for å ta tog.

- Jeg ante ikke hvem hun var. Hun kom i en bitteliten Yaris full av tomme kaffekopper fra Ikea, som bare var stablet overalt. Hun så ut som tidenes «traktorlesbe», med capsen bak-fram og masse tatoveringer. Jeg satt meg inn i bilen, og var egentlig litt skeptisk, minnes hun, og fortsetter:

- Det føltes som den sykeste forelskelsen. Vi snakket hele dagen, til og med på telefonen da vi hadde kommet hjem. Da sa hun «Eg tror du e min beste venn», sier hun, og etterlikner Kristin på kav bergensk.

Ønsker ikke barn

I dag lever Belinda et liv sammen med ektemannen Iancu og to bonusbarn, samt over hundre planter i parets felles hjem. Influenseren har lenge vært åpen om at det holder i massevis for henne, og at hun ikke ønsker seg egne barn.

- Hvorfor vil du ikke ha barn?

- Det er et veldig interessant spørsmål, for jeg stiller jo det samme, bare omvendt, til de som vil ha barn. Veldig mange klarer jo ikke å forklare hvorfor, for det er bare instinktet, sier hun, og fortsetter:

HELT OVER NATTA: Verden fikk øynene opp for islendingen Rúrik Gíslason da han ble byttet inn mot Argentina i VM 2018. Nå har karrieren skutt fart. Video: Rød Løper/RTL Vis mer

- Jeg tror jeg er født uten det instinktet. Jeg tror jeg er satt på denne jord for å gjøre mye godt for mange andre, men jeg tror jeg må være fri for å gjøre de tingene. Det er rett og slett ikke mitt kall, det ligger ikke i min natur.

Hun påpeker likevel at hun tydelig ser at hun er en tydelig rollemodell for alle barna i livet hennes - både nevøer og nieser, samt bonusbarna.

- Jeg tror det er mitt kall å være der for de, avslutter hun.

LES OGSÅ: - Et barn betyr ikke at livet er over

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer