En februardag i fjor opplevde influenser Malene Pedersen (25) sterke, intense smerter på venstre side av magen. Da oppsøkte moldenseren legehjelp i Istanbul i Tyrkia, der hun bor til vanlig.

Har fryst ned eggstokk
- Det var en brennende smerte, og det kjentes ut som jeg ble stukket med en kniv. En brennende, stikkende følelse som konstant ble verre og verre. Jeg fikk morfin og smertestillende, men ingenting hjalp, sier hun til Se og Hør.
Influenseren måtte hasteopereres da det viste seg at den ene eggstokken hadde vridd seg. Slik fikk Pedersen vite at hun hadde diagnosen polycystisk ovariesyndrom, PCOS.
Fra Gardermoen til legevakten
Da Pedersen reiste hjem til Norge en tur i desember, kom smertene tilbake.
Da smertene forverret seg, bar det rett til legevakta så fort flyet landet. Hun hadde nemlig lært at med både PCOS og en tidligere eggstokkvridning, skulle man ta slike symptomer på alvor.

Åpner opp om alkoholproblemene
På legevakta ble Pedersen sittende på venterommet i fire timer før hun dro hjem igjen, forteller hun i dag.
Like etter ble smertene så intense at Pedersens svigermor ringte ambulanse.
- Jeg lå i fosterstilling i gangen og hylte og skrek og vrei meg, så de ga meg morfin intravenøst. Det ga ingen effekt og smertene ble bare verre.

Åpner opp om skrekk-ulykken: - Blodet sprutet
Etter å ha gitt Pedersen flere doser med morfin uten effekt, ble 25-åringen sendt på akutten på Akershus universitetssykehus, Ahus.
- Jeg følte jeg ikke ble sett
Men da hun forsøkte å fortelle legene at hun hadde PCOS og en tidligere eggstokkvridning, ble hun kun tilbudt mer smertestillende.
- Jeg følte jeg ikke ble sett.
Etter seks og en halv times ventetid fikk Pedersen omsider en gynekologisk undersøkelse av to gynekologer.
De fortalte Pedersen at det «så litt rart ut», men at alt skulle være normalt.

Åpner opp om tiden etter ulykken
Til tross for en dårlig magefølelse bestemte hun seg for å stole på gynekologenes konklusjon.
- Jeg vet jo hvor bra det norske helsevesenet skal være, så jeg tenkte at de hadde full kontroll.
Romerikes Blad har tidligere omtalt Pedersens historie.
- Mistet masken
Pedersen ble innlagt på sykehuset. Ettersom smertene ikke avtok, fikk hun en ny gynekologisk undersøkelse tre dager senere, kan hun fortelle.

- Vi begynner å finne oss til rette
- Med én gang jeg setter meg ned i stolen natt til torsdag, så ser den nye gynekologen at her er det noe ordentlig feil. Hun spurte meg om hvor lenge jeg hadde gått slik, og da jeg svarte «siden mandag ettermiddag», mistet hun masken totalt, sier Pedersen til Se og Hør.
Pedersen fikk frykten sin bekreftet. Eggstokken hadde vridd seg igjen.
Gynekologen skal deretter ha hentet en kollega som gjorde samme vurdering. Dermed måtte Pedersen hasteopereres.

- Det ga varige mén
Da influenseren våknet etter operasjonen, fikk hun beskjed om at eggstokken var død, kunne ikke reddes og var fjernet.
- Hadde det blitt riktig vurdert på mandagen, så hadde jeg fortsatt hatt eggstokken min. Det sa også legene som oppdaget at eggstokken hadde vridd seg, forteller Pedersen i dag.

Gynekologen som vurderte at eggstokken var død, meldte inn hendelsen som et avvik.
- Det man blir livredd for er at det her kan skje igjen. For hvis det ikke blir oppdaget tidlig nok og jeg mister den andre eggstokken av samme årsak, så er jeg i overgangsalderen. Da er en fremtid med barn umulig, sier 25-åringen.
Når Se og Hør tar kontakt med direktør for Kvinneklinikken ved Ahus, Pernille Schjønsby, svarer hun følgende i en e-post:
«Kvinneklinikken på Ahus har behandlet hendelsen i det interne kvalitetssystemet for å lære og hindre at tilsvarende skjer igjen. Tilbakemeldinger fra pasienter gir oss mulighet til å bli bedre. Kvinneklinikken har som mål å gi god og forsvarlig behandling til alle våre pasienter, og vi beklager at denne feilen oppstod. Vi ønsker ikke å kommentere en enkeltpasient i media utover dette, og viser til muligheter for klagebehandling hos statsforvalter/helsetilsyn, pasientombudet eller ved en direkte henvendelse til Kvinneklinikken».
- En traumatisk opplevelse
I ettertid har Pedersen reagert på at hun ikke fikk oppfølging etter det hun beskriver som en traumatisk opplevelse. Da hun etterlyste en slik time, fikk hun beskjed om at det ikke var en del av sykehusets prosedyre.

- Jeg hadde ingen grenser
- Jeg får god hjelp i Istanbul, der får jeg oppfølging. Det fikk jeg ikke her. Bare instrukser om hvordan jeg bytter plaster.
Pedersen forteller at tiden etter operasjonen har vært tøff, og hun bekymrer seg på vegne av andre kvinner som kanskje ikke får oppfølging.
- Jeg ser for meg så mange kvinner som også går gjennom det her som ikke får den oppfølgingen jeg fikk i Istanbul. Som bare blir sittende med tusen spørsmål.
- Først så opplever man å ikke bli trodd, så mister man et organ, også får man ikke oppfølging eller informasjon, man føler seg jo helt «lost». Og så har man et syndrom som man kanskje ikke forstår, sier hun til Se og Hør.
Deler åpenhjertig i sosiale medier
Pedersen, som har valgt å være åpen om både PCOS og opplevelsen på Ahus i sosiale medier, sier hun har fått over tusen meldinger av jenter med lignende opplevelser.
Pedersen synes det er for lite og for dårlig informasjon knyttet til kvinnehelse.

Om ulykken: - Jeg er litt gal
- Jeg synes det er viktig at vi snakker mer om kvinnehelse, at vi ikke skal føle skam og heller fjerne tabu og lære av hverandre. Jeg tror nesten alle jeg har fortalt om PCOS ikke har visst hva det har vært engang.
- Vi trenger mer åpenhet
Helse og- omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) skriver i en e-post til Se og Hør at hun synes det er trist at Pedersen har opplevd å ikke bli trodd.

Kuttet ut alkoholen: - Har klikket fullstendig
- Vi trenger mer åpenhet og kunnskap om kvinners helse for å sikre bedre utredning, behandling og oppfølging i helsetjenesten. Vår regjering vil prioritere kvinnehelse for å sikre likeverdige helsetjenester, skriver Kjerkol.

Statsråden forteller at hun også har møtt kvinner med lignende plager som opplever å ikke bli trodd.
Hun forteller om flere planlagte tiltak.
- Et utvalg skal gi oss en oppdatert oversikt over kvinners helse i Norge, og belyse de største utfordringene vi står overfor når det gjelder sykdomsforekomst, risikofaktorer og kvinners bruk av helse- og omsorgstjenester.
Videre skriver helseministeren at utvalget skal komme med anbefalinger om noen prioriterte innsatsområder og tiltak. Med denne utredningen og andre erfaringer skal regjeringen utarbeide en ny strategi om kvinners helse.

Røper diagnose
- Er kvinnehelse noe helsevesenet ikke har vært nok opptatt av?
- Jeg mener det er dokumentert at noen tilstander som rammer kvinner har fått for liten oppmerksomhet i helsetjenesten. Det gjelder kvinnesykdommer slik som endometriose, men også for eksempel utmattelse som rammer kvinner oftere.
- Viktig å bruke stemmen sin
For Malene Pedersen har kvinnehelse blitt en hjertesak. Da hun først ble diagnostisert med PCOS følte hun seg alene.
- Det er en kompleks diagnose som er veldig forskjellig fra person til person, og det er ekstremt lite informasjon ute, mener hun.

«Papaya»-trioen røper coronasmitte
- Jeg som har stått i det og hatt det veldig vanskelig med mensen, fertilitet og eggstokkvridning synes det er viktig at man bruker stemmen sin, om den er stor eller liten. Det er viktig å inspirere andre til å gjøre det samme. Vi skal heie på hverandre, både kvinner og menn.