Marit Bjørgen:

Mistet besteforeldrene i kreft

- Jeg husker fremdeles den dagen vi fikk den telefonen om at bestemor var borte.

STILLER OPP: Marit Bjørgen har mistet både sin mormor og sin morfar til kreften. Nå stiller hun opp for Rosa sløyfe-aksjonen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
STILLER OPP: Marit Bjørgen har mistet både sin mormor og sin morfar til kreften. Nå stiller hun opp for Rosa sløyfe-aksjonen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

(Se og Hør): Det er flere grunner til at Marit Bjørgen (37) brenner for kreftsaken, og kler seg i rosa blomsterkjole for høstens Rosa sløyfeaksjonen.

Ti år gammel, lenge før hun var noen andre enn Marit fra gården Bjørga på Rognes, ble hun rammet av stor sorg da mormoren døde av kreft, knappe 50 år gammel.

I SALG NÅ: I nyeste nummer kan du lese mer. Faksimile: Se og Hør.
I SALG NÅ: I nyeste nummer kan du lese mer. Faksimile: Se og Hør. Vis mer

- Jeg husker fremdeles den dagen vi fikk den telefonen om at bestemor var borte, sa langrennsstjernen til NRK for tre år siden.

Fire generasjoner bodde den gangen på gården samtidig.

- Jeg mistet et menneske som sto meg veldig nært, og som ikke minst var nær mamma, tante og onkel og bestefar. De mistet en person som betydde mye. Det var tøft. Det sitter igjen ennå, sa Marit i intervjuet.

Rammet igjen

Det gikk likevel enda hardere inn på Marit da hun i 2005 også mistet sin morfar i kreft. Han fikk oppleve at barnebarnet ble verdensmester i Oberstdorf.

FORBILDE: Blomsterkjeden
Mester Grønn
produserer i år skidresser
med en solidarisk blomstersløyfe
på brystet og ryggen
til de norske skijentene.
Samtidig har Mari Bøhm Telle
(t.v) og Tina Pedersen (t.h)
hatt det kreative ansvaret,
og kledd Marit Bjørgen med
blomster fra topp til tå, i en
helt spesiell kjole for årets
Rosa sløyfe-aksjon. Foto: Mester Grønn / CF Wesenberg, Kolonihaven.no
FORBILDE: Blomsterkjeden Mester Grønn produserer i år skidresser med en solidarisk blomstersløyfe på brystet og ryggen til de norske skijentene. Samtidig har Mari Bøhm Telle (t.v) og Tina Pedersen (t.h) hatt det kreative ansvaret, og kledd Marit Bjørgen med blomster fra topp til tå, i en helt spesiell kjole for årets Rosa sløyfe-aksjon. Foto: Mester Grønn / CF Wesenberg, Kolonihaven.no Vis mer

- Jeg var da 25 år og skjønte mer av livet enn da jeg var ti. Og jeg hadde enda flere år sammen med bestefar, sa hun til NRK.

Marit og de norske skijentene går nå sammen med sin sponsor Mester Grønn for å fokusere på senskader etter brystkreftbehandling.

- Å bli frisk fra brystkreft, for så å slite med senskader, må være utrolig tøft. Ikke bare for dem som blir syke, men også for alle som står dem nær, sier Marit i forbindelse med årets Rosa sløyfe-aksjon.

STJERNE: Marit Bjørgen tilhører verdenseliten i langrenn. Her fotografert under langrennjentenes samling i Hafjell tidligere i år. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
STJERNE: Marit Bjørgen tilhører verdenseliten i langrenn. Her fotografert under langrennjentenes samling i Hafjell tidligere i år. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Vi langrennsjenter stiller selvsagt opp når våre samarbeidspartnere bidrar i viktige saker som Rosa Sløyfe. Å kunne kommunisere aksjonen med vakre blomster, gir saken en ekstra fin dimensjon ved å bry seg om andre i en krevende situasjon, sier Bjørgen.

Fokus på senskader

Hvert år får mange kreftbehandlede kvinner senskader etter endt behandling, og mange opplever at livet ikke blir det samme igjen.

Kreftforeningen og Brystkreftforeningen ønsker å rette oppmerksomheten mot nettopp dette under årets Rosa sløyfe-aksjon nå i oktober.

- Målet er å øke kunnskapen om senskader, slik at det skal bli lettere å forstå og akseptere at «kreftfri» ikke alltid betyr det samme som «frisk», sier Marit Sophie Egge, aksjonsleder for Rosa sløyfe.

LES OGSÅ: Dette er fotballens største trekantdrama