Laleh:

Mistet både mor, far og storebror

Laleh har hatt et tøft liv.

ÆRLIG: Svenske Laleh var å finne på hitlistene for noen år siden med «Some Die Young». Låta ble flittig brukt i forbindelse med markeringer etter 22. juli-terroren. Nå forteller artisten åpent om sin egen vanskelige vei. Foto: NTB scanpix
ÆRLIG: Svenske Laleh var å finne på hitlistene for noen år siden med «Some Die Young». Låta ble flittig brukt i forbindelse med markeringer etter 22. juli-terroren. Nå forteller artisten åpent om sin egen vanskelige vei. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var vanskelig å ikke la seg gripe av den svenske artisten Laleh, da hun i 2012 spilte sin «Some Die Young» på Rådhusplassen i Oslo - et år etter terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya.

Låta ble en trøst for mange, og forbindes fortsatt med den vonde perioden. Artisten, hvis fulle navn er Laleh Pourkarim, har totalt gitt ut seks album, og har nå et sjuende på vei. Likevel er det nok ovennevnte låt som mange forbinder henne med.

36-åringen, som er bosatt i Los Angeles, har tidligere uttalt at hun ikke vet hva låta handler om. «Betydningen har endret seg», har hun sagt. Likevel er det ikke til å stikke under stol at hun selv har opplevd mye vondt i løpet av sin tid under sola, som enkelt kunne ha inspirert låta.

TØFT: Artisten Laleh har en vanskelig fortid. Foto: NTB scanpix
TØFT: Artisten Laleh har en vanskelig fortid. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Leit

Flere ganger har store tragedier rammet Pourkarim-familien, før hun i det hele tatt hadde nådd sine spe tenår. Som følge av krig i Iran måtte de flykte, og var gjennom flere land før de endte i Sverige.

Da hun var liten ble hennes storebror rammet av en hjertefeil, som til slutt skulle koste ham livet. Dette skjedde da familien fortsatt bodde i Iran, og som følge av krigen mellom hjemlandet deres og Irak, fikk han ikke nødvendig legehjelp.

Låta «Storebror» ble en hyllest til ham. Det skulle derimot ikke bli den eneste prøvelsen familien måtte gjennomgå. Da artisten var 12 år gammel mistet hun nok et familiemedlem, da hennes far døde i en ulykke.

GRÅTER: På besøk hos Fredrik Skavlan i 2013 ble det både latter og gråt. Video: NRK Vis mer

Overfor Expressen forteller hun at hennes far forsøkte å redde en druknende dame, men selv endte opp med å dø i forsøket. Dette skjedde rett foran hennes egne øyne, og var en traumatisk opplevelse. Bare et par dager etter at hun i 2013 ga ut albumet «Colors», mistet hun også sin mor.

- Det som er leit med dette er at de ikke fikk oppleve mer av mitt liv. Men samtidig så får de jo det, også. Jeg likner veldig mye på mine foreldre, så når jeg ser meg i speilet så er de meg, de er med meg hele tida, har hun fortalt i radioprogrammet «Søndagsrevyen med P1», ifølge Expressen.

Selv om de ikke er med henne lenger, er mye av det hun i dag gjør i deres ånd og heder.

I DERES ÅND: Laleh sier hun forsøker å gjøre ting i hennes døde foreldres ånd. Foto: NTB scanpix
I DERES ÅND: Laleh sier hun forsøker å gjøre ting i hennes døde foreldres ånd. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Fram til nå, og sikkert i noen år framover, så gjør jeg alt fordi jeg synes det er gøy, men også til dels for å ære mine foreldre. Akkurat som de banet fram en fin vei til meg, så gjør jeg det samme for dem. Jeg er kjempetakknemlig for at de kjempet for livet jeg seinere skulle få, sier hun i intervjuet.

- Alltid vært tøff

Laleh har flere ganger tidligere vært åpen om familietragediene, blant annet i et intervju med Dagbladet Magasinet fra 2014. Den gang kunne hun fortelle at hele 10 000 mennesker kom i begravelsen til faren hennes da han døde i den tragiske ulykken.

Igjen i Göteborg satt hun og mora alene. Artistens mor måtte ha to jobber for at det hele skulle gå rundt. Det er ingen som sår tvil om at det var vanskelig for dem, men artisten sier selv at hun har jobbet hardt for å stå i problemene.

RØRTE: Laleh holdt en rørende opptreden under fredspriskonserten i 2012. Foto: NTB scanpix
RØRTE: Laleh holdt en rørende opptreden under fredspriskonserten i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg har alltid vært tøff. Så det gikk på en måte, og på en måte ikke. For noen år siden ville jeg bare sagt at det gikk greit - og ferdig med det. Det er først nå, når jeg er blitt eldre, at jeg ser hvilke konsekvenser det har, hvilke spor det etterlater, sa hun til Magasinet.

Hun lærte seg også å sette pris på minnene hun fortsatt husker og holder kjært.

- Det som først og fremst har preget meg, er at jeg alltid har følt meg elsket. Jeg fikk jo navnet Laleh, som i Iran betyr tulipan og symboliserer nytt håp. Broren min fikk ikke leve så lenge, og jeg ble det nye håpet for foreldrene mine. Jeg fikk veldig mye kjærlighet, pappa skjemte meg bort, mamma balanserte det - takk og lov - med visse grenser, sa hun, og fortsatte:

- Så når jeg også har opplevd mange vonde ting, preller det lettere av. Den enorme kjærligheten jeg har fått med meg hjemmefra har gitt meg en eksistensberettigelse.

LES OGSÅ: Ny flamme to måneder etter bruddet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer