Viktoria Apanasenko

Miss Ukraina hylles

Symbolikken bak Miss Universe-deltakerens antrekk vekker oppsikt.

MISS UNIVERSE: Viktoria Apanasenko skal representere Ukraina i Miss Universe 14. januar. Foto: Instagram/Crystal.Victoria
MISS UNIVERSE: Viktoria Apanasenko skal representere Ukraina i Miss Universe 14. januar. Foto: Instagram/Crystal.Victoria Vis mer
Publisert

Den ukrainske modellen Viktoria Apanasenko (28) vant Miss Ukraina, og er ventet å representere landet i Miss Universe-konkurransen 14. januar.

Blant konkurransene i Miss Universe finner man «nasjonalt kostyme», der deltakerne skal vise fram et antrekk inspirert av hjemlandet. Apanasenkos kostyme har imidlertid fått stor oppmerksomhet allerede.

«Lysets kriger»

Bilder av 28-åringen iført Miss Universe-kostymet er delt på hennes Instagram-profil, sammen med en forklaring bak antrekket, ifølge Independent.

Det er designer Lesia Patoka og hennes merke Nagolovy som står bak.

KONTROVERSIELL: Mange synes spørsmålet programleder Steve Harvey stilte Miss Universe-vinneren var upassende. Reporter: Anabelle Bruun / Video: Youtube / Miss Universe Vis mer

Kostymet består blant annet av drakt i gull og svart, som skal representere en rustning. Den er toppet med en kjolelignende kappe - denne er inspirert av en «vyshyvanka», et tradisjonelt klesplagg i Ukraina.

I tillegg til en symbolsterk drakt, ser man store vinger som skal symbolisere St. Michael, Kyivs (Ukrainas hovedstad, journ.anm.) skytshelgen. 28-åringen holder også et sverd.

Kostymet har de valgt å kalle «Lysets kriger», og har utvilsomt en sterk symbolikk knyttet til Ukraina-krigen.

I Instagram-innlegget fortelles det at kostymet ble laget under ekstreme omstendigheter i fire måneder - omringet av krigssirener, uten strøm og med lys fra stearinlys.

Hyller symbolikken

Reaksjonene har riktignok ikke latt vente på seg. Flere gir uttrykk for at budskapet bak er rørende, mens noen allerede spår at det er Ukrainas deltaker som i år stikker av med Miss Universe-tittelen.

HÅRREISENDE VENDING: Da vinneren av den største missekonkurransen på Sri Lanka skulle kåres, fikk tilskuerne mer show enn de har betalt for. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Youtube. Vis mer

«Den nye Miss Universe eeeeer......... UKRAINA!!!!!!!», har en kommentert.

«Helt fantastisk... legemliggjørelsen av den ukrainske ånden: modig, vakker og uvillig til å bøye seg for krigshandlingene og mobbingen til dens mye større og dårlige nabo. Gratulerer med å bruke en skjønnhetskonkurranse som en plattform for å fremme lidenskapen for frihet som brenner i enhver menneskelig sjel», har en annen skrevet.

«Du utstråler kraft, rett og slett fantastisk!», mener en tredje.

Miss Universe 2022 blir kåret i New Orleans i USA 14. januar.

LES OGSÅ: Ser du hvem han er sønnen til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer