LYKKE: I natt kronet Iris Mittenaere, fjorårets vinner, Miss Sør-Afrika til årets Miss Universe i Las Vegas. Foto: AP Photo, NTB scanpix
LYKKE: I natt kronet Iris Mittenaere, fjorårets vinner, Miss Sør-Afrika til årets Miss Universe i Las Vegas. Foto: AP Photo, NTB scanpix Vis mer

Miss Universe:

Miss Sør-Afrika ble Miss Universe

22 år gamle Demi-Leigh Nel-Peters stakk av med seieren.

Publisert

(Se og Hør): I natt var det duket for den årlige Miss Universe-finalen i Las Vegas, Nevada. Hele 92 kvinner fra forskjellige land deltok, og for første gang var landene Kambodsja, Laos og Nepal representert i konkurransen. Norges håp i år var Kaja Caroline Kojan fra Kongsvinger, men seieren gikk tapt for oss i år.

Det ble derimot sørafrikansk seier i natt. 22 år gamle Demi-Leigh Nel-Peters ble etter en spennende finale kåret til årets Miss Universe.

Ranet med pistol

Hun vant foran colombianske Laura Gonzalez og jamaicanske Davina Bennett, som kom på henholdsvis 2.- og 3.-plass. For første gang siden 1978 går tittelen til Sør-Afrika.

Som misser flest, er 22-åringen tilknyttet flere veldedighetsorganisasjoner. Ifølge Time har hun flere kampsaker, hvor en av dem er selvforsvar. Hun ble nemlig ranet tidligere i år, da en mann med pistol truet seg til eiendelene hennes. Mens enkelte kanskje lar seg knekke av noe slikt, valgte hun en annen løsning.

Saken forsetter nedenfor.

SPENTE: Her holder den blivende Miss Universe (t.v) hender med Miss Colombia, like før det ble annonsert at tittelen i år gikk til Sør-Afrika. Foto: NTB scanpix
SPENTE: Her holder den blivende Miss Universe (t.v) hender med Miss Colombia, like før det ble annonsert at tittelen i år gikk til Sør-Afrika. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun har skapt programmet «Unbreakable» i hjemlandet, som lærer kvinner selvforsvar, slik at de kan beskytte seg selv dersom noe liknende skulle skje dem.

Det er ikke den eneste kampsaken hun har. Den dedikerte 22-åringen var klar i sin tale da hun fortalte om hvordan hun ønsket å bruke sitt nye mandat.

- Hiv og aids er et stort problem i Sør-Afrika, så jeg håper at jeg kan stå som en talsmann for de problemene, sa hun fra scenen.

Får årslønn

Nel-Peters, som nylig har fullført en utdannelse i businessledelse, får med utmerkelsen blant annet tilgang til en luksusleilighet i New York de neste tolv månedene. Hun får også en årslønn utbetalt, i tillegg til en rekke andre gaver og oppmerksomheter, skriver Time.

Miss Universe-kåringen er ofte preget av flere poster. Da det var duket for å spørre årets representanter om hva de tror det største problemet kvinner møter på arbeidsplassen er, mente hun at likelønn fortsatt er et stort tema.

- Noen steder tjener kvinner bare 75 prosent av det menn gjør, selv om de jobber samme antall timer og gjør samme jobb. Det synes jeg ikke er greit. Vi må få lik lønn for likt arbeid for kvinner over hele verden, sa hun.

I fjor gikk tittelen til franske Iris Mittenaere (24). Det var hun som ga kronen videre til årets vinner, og ønsket henne lykke til på veien.

LES OGSÅ: - Tapte på ingen måte med vilje

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer