MISBRUKT I REKLAME: Marie Fredriksson dukket opp i en falsk reklame post mortem. Foto: NTB scanpix
MISBRUKT I REKLAME: Marie Fredriksson dukket opp i en falsk reklame post mortem. Foto: NTB scanpix Vis mer

Marie Fredriksson:

Misbrukt i reklame etter sin død

Artistens management tyr nå til juridisk hjelp etter at den falske annonsen dukket opp på Facebook.

Publisert

I starten av forrige uke kom nyheten om at Roxette-sangeren Marie Fredriksson var gått bort - 61 år gammel.

Den folkekjære, svenske artisten hadde de siste 20 årene tidvis vært svært syk, etter at hun i 2002 ble rammet av en hjernesvulst. Hun kjempet i mange år mot sykdommen, men i starten av desember døde hun.

Hun etterlot seg ektemannen Mikael Boloys (62) og deres to barn Josefin (26) og Oscar (23).

Juridisk hjelp

Denne uken dukket hun opp igjen på Facebook, tilsynelatende i live. I en annonse hvor hun er avbildet sammen med den andre Roxette-halvdelen, Per Gessle, står det følgende:

«Han avslørte plutselig alt da mikrofonen var på. «Det her har dratt inn mer for meg enn alle årene med Roxette - og jeg kan ikke holde det for meg selv lenger».

Et skjermdump av innlegget er lagt ut av svenske Aftonbladet, som skriver at det er ett av flere falske annonser som har misbrukt bilder av Fredriksson. Fansen skal ha reagert kraftig i kommentarfeltene under annonsen.

DØDE: Disse kjente personene har gått bort så langt i år. Vis mer

Avisen skriver at artistens management nå tyr til juridisk hjelp for å få bukt med annonsene.

- Det er selvfølgelig fryktelig opprørende. Vår advokat tar for seg alt dette som dessverre dukker opp, sier Fredriksson og Gessles manager Marie Dimberg.

Vanskelig å hanskes med

Avisen har også intervjuet jurist Jens Göthberg, som jobber for å fjerne annonsene.

- Det har dukket opp en del. Det er helt åpenbart brudd på opphavsrettsretten, og det er spesielt opprørende fordi det er en så sørgelig situasjon. Det er lavmål å bruke en nylig avdød persons bilde på denne måten, sier han.

Han forklarer videre at bakmennene er vanskelig å få tak i, og at de kun har lykkes i å kontakte én av bedriftene. Representanter for Facebook har ikke besvart avisens henvendelser.

Fredriksson ble begravet i stillhet for bare den nærmeste kretsen.

Vedvarende problem

Det er ikke første gang det dukker opp falske annonser med profilerte personer som angivelige frontfigurer. Her til lands har blant andre kjendisstylist Jan Thomas (52), kronprinsesse Mette-Marit (45) og Anita Skorgan (61) vært utsatt for misbruk av sitt navn og bilde.

EMOSJONELT: Erlend Elias gir ut bok dedisert til sin avdøde far. Det ble tårevått da han fikk se «Fra Tysfjord til Tigerstaden» for første gang. Vis mer

Da det dukket opp falsk reklame av programleder Dorthe Skappel (56) tok hun et oppgjør med den ulovlige bildebruken.

- Jeg er forbannet. Det er frekt, ulovlig og ekkelt, sa hun i en video TV 2 delte på Facebook i 2017.

Også i 2014 ble hun misbrukt i en reklame - for rynkekrem. Skappel fikk nok da hun ble kontaktet av en eldre dame som hadde forsøkt å bestille produktet, uten at det dukket opp i postkassa.

LES OGSÅ: Forventet å komme med store nyheter

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer