- Mira bør saksøke én av dem

Facebook-hets kan bli dyrt. Veldig dyrt.

FÅR STØTTE: - I Norge bør noen gjøre noe med dette, Mira burde saksøkt én for å statuere et eksempel, sier advokat Per Danielsen til Seher.no.  Foto: SCANPIX
FÅR STØTTE: - I Norge bør noen gjøre noe med dette, Mira burde saksøkt én for å statuere et eksempel, sier advokat Per Danielsen til Seher.no. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Tirsdag skrev Seher.no om at Mira Craig (27) blir grovt hetset på Facebook. En av gruppene man kan melde seg inn i på det populære nettsamfunnet har navn etter hva de som har etablert gruppa mener om Miras vekt. Og det er ikke pene ord som blir brukt.

Hetsen får advokat og ekspert på injurierett, Per Danielsen, til å reagere.

Flere hets-grupper
"Mira jobbet på Statoil Gjerderum før hun ble kjent. Det var da hun begynte å drikke med sugerør fra smultgryta", kan man lese etter at man har klikket på gruppenavnet.

Men det stopper ikke der: Også to andre grupper er opprettet for å sverte den norske artisten. "De som hater Mira Craig" teller totalt 59 medlemmer, mens "Vi som LER av Mira Craig" har 102 innmeldte. Hetsen får advokat og ekspert på injurierett, Per Danielsen, til å reagere.


Ifølge advokat Danielsen, er det den som starter gruppa som står ansvarlig for eventuelle represalier i etterkant.

- Den som skriver, er den som sprer det videre. I prinsippet er også andre medlemmer av gruppa ansvarlige, dersom de da slutter seg til uttalelsene førstemann har kommet med. Dersom formålet er å stille seg bak noe som er skrevet, da er man ansvarlig, sier han til Seher.no.

- Et stort problem
Den anerkjente advokaten mener injurierende og æreskrenkende påstander og uttalelser er blitt mer og mer vanlige på nett.

- Det skjer stadig vekk! Og det er en utbredt misforståelse at internett er en helt annen virksomhet enn for eksempel en avis, et brev eller en telefon. Men dét er det ikke.

- Er det blitt et problem, synes du?

- Ja, dette har blitt et stort problem, nettet skaper nye utfordringer, og allerede har vi fått nye dommer som beviser at man ikke kan gjøre hva som helst.

Dyr hets
Ifølge Danielsen kan sjikane eller krenkelse av privatlivets fred gi hetseren en bot på flere titusener kroner. I tillegg kan den som er utsatt for mobbingen kreve erstatning for "tort og svie", som kan ende i et erstatningsansvar på mellom 50.000 og én millioner kroner.

Er hetsen grov nok, kan man altså ende opp med å måtte betale én million kroner. Også hvis "mobbingen" har forekommet på Facebook, selv om graden av spredning er en vesentlig faktor.

- Vil Facebook selv også være ansvarlig?

- Det er litt mer uklart. Hvis det går an å få ting slettet, blir Facebook også ansvarlig. Dersom det da umiddelbart ikke blir slettet.

- Saksøk ham, Mira!
Per Danielsen mener nå at Mira Craig bør ta affære.

- Noen må sette ned foten, men det er en vanskelig vurdering om man bør gjøre det selv eller om man bare skal la det "blåse over". I Norge bør noen gjøre noe med dette, Mira burde saksøkt én for å statuere et eksempel, sier han.

Til Seher.no innrømmet Tone Damli Aaberges manager, David Eriksen, at Tone, som har blitt utsatt for kraftig hets de siste årene, i begynnelsen tok seg nær av kritikken som kom mot henne.

- Alle reagerer når de blir utsatt for slikt - i hvert fall i starten. Hvis ikke, er man jo ikke et menneske. Man må bare ikke oppsøke det, det er etter min mening en feil mange gjør. Ikke les det, er min klareste oppfordring, sa han tirsdag.

- Vanskelig å få noe slettet
Seher.no har tirsdag og onsdag forgjeves forsøkt å komme i kontakt med personer tilknyttet Facebook-crewet. Ifølge Thomas Nordtvedt i Forbrukerrådet er dette også svært vanskelig.

- Det er ikke veldig enkelt å komme i kontakt med dem, nei. Man får kontakt gjennom kontaktinfo-siden, men det er veldig vanskelig å få slettet noe som man selv ikke har opprettet. Å få gjennomslag for en endring kan være et problem, forteller han til Seher.no.

Nordtvedt mener at Mira Craig bør gå til det skritt å politianmelde hetsen som har oppstått på det gigantiske nettsamfunnet.

- Hvis dette blir funnet ærekrenkende er det også straffbart. Mira bør anmelde både Facebook og den som startet gruppa, så får de vurdere hvorvidt det er straffbart eller ikke. Mangel på folkeskikk, det er det i hvert fall, sier han.

NB. Etter at Seher.no skrev om hetsen mot Mira Craig, er gruppa som har hengt seg opp i artistens vekt blitt fjernet fra Facebook.

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vårtipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901  

LES OGSÅ:  Mira Craig grovt hetset på Facebook


Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer