­

Minken Fosheim er død

Den folkekjære skuespilleren og forfatteren ble 62 år gammel.

GIKK BORT: Skuespiller og forfatter Minken Fosheim er død, 62 år gammel. Her fra 2006. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
GIKK BORT: Skuespiller og forfatter Minken Fosheim er død, 62 år gammel. Her fra 2006. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Skuespiller og barnebokforfatter Minken Fosheim er død, 62 år gammel.

Det melder NTB i dag.

Fosheim, hvis egentlige navn var Birte Fosheim Wienskol, gikk bort etter en tids kreftsykdom med de nærmeste rundt seg.

Hun døde natt til torsdag på Lovisenberg sykehus, opplyser familien til NTB.

Fosheim etterlater seg ektemannen André Wienskol, og to sønner, deriblant den tidligere barneskuespilleren og NRK-journalisten Tobias Fosheim Wienskol (29).

- For familien er dette selvfølgelig veldig vanskelig. Minken var et sosialt menneske, elsket av folk rundt seg, med en familie som hun betydde veldig mye for, sier Otto Haug, familiens talsmann til NTB, ifølge Dagbladet.

Saken fortsetter nedenfor.

POPULÆRT PROGRAM: Minken Fosheim og Øyvin Bang Berven var de to første programlederne i NRKs «Huset med det rare i».
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
POPULÆRT PROGRAM: Minken Fosheim og Øyvin Bang Berven var de to første programlederne i NRKs «Huset med det rare i». Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Lang tv-karriere

Mange husker kanskje Minken Fosheim best fra barne-tv og NRK-serien «God bok» på 1980-, 90- og 2000-tallet. I barne-tv-landskapet var hun blant annet å se som en av programlederne i tv-programmet «Huset med det rare i», mellom 1992 og 1993.

Saken fortsetter nedenfor.

PÅ JOBB: Harald Heide-Steen, Knut Lystad, Turid Balke og Minken Fosheim under innspilling av komiserien Karl & Co. Foto: NTB scanpix
PÅ JOBB: Harald Heide-Steen, Knut Lystad, Turid Balke og Minken Fosheim under innspilling av komiserien Karl & Co. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun har også medvirket som skuespiller i en rekke teaterstykker, filmer - og i TV 2-serien «Karl & co», spin-off-serien fra «Mot i brøstet».

De siste årene har Fosheim mer eller mindre glimret med sitt fravær i tv-ruta. Hun har i stedet jobbet som barnebokforfatter og drevet med ulike musikalske prosjekter. Barneplatene om kjente komponister, som også er utgitt i bokform, sørget for fire Spellemann-nominasjoner.

2016: Minken Fosheim under premieren til «Fortrolige Samtaler» i 2016. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
2016: Minken Fosheim under premieren til «Fortrolige Samtaler» i 2016. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

Ved siden av ovennevnte sysler har Fosheim, ifølge Dagbladet, brukt tid på å bygge opp hjertebarnet, Minkens Barne- & Ungdomsteater, som hun drev med sin mann.

Mistet lillebroren

I et intervju med nevnte avis, gjort høsten 2016, fortalte Fosheim at hun trivdes i en mer tilbaketrukket tilværelse.

- Jeg hadde vært lenge på tv. Så det er deilig å jobbe litt med andre ting, det passer meg utmerket, fortalte hun.

Skuespilleren var bosatt med ektemannen på Frogner i Oslo, men tilbrakte også mye tid i ektemannens hjemland Frankrike, der paret eide et hus sammen.

ELSKET MANNENS HJEMLAND: Her sammen på nedlagte restaurant Bagatelle i Oslo i 2005. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
ELSKET MANNENS HJEMLAND: Her sammen på nedlagte restaurant Bagatelle i Oslo i 2005. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

I 2013 mistet Fosheim lillebroren, The Monroes-medlem Lage Fosheim - også han som følge av en alvorlig kreftdiagnose. Han ble bare 55 år gammel.

Brorens brå bortgang gikk hardt inn på Fosheim, som fortalte til Dagbladet at hun i etterkant ble mer bevisst på at livet er skjørt.

Ville oppleve mer

- Når man er 20 år så føles livet evig, og man tenker ikke over at sykdom og død gjelder en selv og sånn skal det være. Men jo eldre man blir, jo flere triste ting ser man. Jeg kjenner altfor mange som er syke og går bort for tida, og da tenker man litt annerledes, sa hun til avisen, og la til:

- Jeg håper jeg har lang tid igjen, sånn at jeg kan realisere mer av drømmene mine. Jeg vil gjerne reise mer, og lære meg flere språk.

Fosheim fortalte samtidig at hun ikke utelukket comeback i det gamle bokprogrammet «God Bok».

En av de siste gangene 62-åringen viste seg i offentligheten var under premieren til teateroppsetningen «Fortrolige Samtaler» på Nationaltheatret i 2016.

LES OGSÅ: Levde hver dag som det var den siste