«Mina og meg»:

Mina (5) krysser Finnmarksvidda på ski

- Vi kjørte full diskoparty oppe på Finnmarksvidda.

PREMIERE: Mina og pappa Alexander drar på ekspedisjon på Finnmarksvidda for å finne turmagien i TV 2-serien «Mina og meg». Serien har premiere på TV 2 og TV 2 Play onsdag 10. november. Vis mer
Publisert

Onsdag kveld ruller en splitter ny dokumentarserie fra TV 2 over norske TV-skjermer. Der blir vi kjent med Alexander Read og datteren Mina (5), som tidligere i år bega seg ut på en ekspedisjon over Finnmarksvidda.

Turen går fra Vardø til Alta, og det er 400 km som skal tilbakelegges med ski på bena i løpet av 24 dager.

Dette blir imidlertid ikke 5-åringens første langtur.

- Vi har vært på turer kryss og tvers i Norge siden hun ble født - så hun har mange hundre teltdøgn i bagasjen og flere tusen kilometer tilbakelagt på ski, pulk og sykkel.

STOLT: Pål «Onkl P» Tøyen ville ikke ha barn før «ting var på stell». Nå har han en datter på tre år. Video: «Hver gang vi møtes - jubileum», TV 2 Vis mer

Forberedelsene viktig

På en ekspedisjon som denne, når Mina er såpass ung som hun er, er forberedelsene svært viktig - og ikke minst sikkerheten.

Alexander forteller at han har erfaring fra kystjegerkommandoen, og er opptatt av å bli kjent med terrenget og gjøre risikovurderinger i forkant.

SMØRBLID: Det ser ut til å være god stemning mellom far og datter på tur. Foto: Alexander Read / TV 2
SMØRBLID: Det ser ut til å være god stemning mellom far og datter på tur. Foto: Alexander Read / TV 2 Vis mer

Begge to har vært ute en vinternatt før, men han understreker at den aller viktigste forberedelsen er for Mina:

- Det handler om å lytte til hva Mina er opptatt av i sin verden, og å ta det seriøst. Vi snakker mye om turen ganske lang tid i forveien, og går gjennom den, slik at hun kan bygge motivasjon og eierskap til ekspedisjonen. Det er den viktigste biten.

Siden Mina fortsatt er et barn, er det flere elementer ved Finnmarks-turen som vanligvis ikke inngår i en tur med bare voksne.

- Hun har med seg tegnesaker, neglelakk, ekspedisjons-ballerinakjole og mye annet som det vi voksne ikke tenker på som tur. Vi lekte for eksempel teater, lette etter troll og så hadde vi med en diskokule og kjørte full diskoparty oppå Finnmarksvidda. Det kan anbefales!

PARTY: Mina og Alexander koser seg på discoparty. Foto: Alexander Read / TV 2
PARTY: Mina og Alexander koser seg på discoparty. Foto: Alexander Read / TV 2 Vis mer

- Det er som å ha med en levende jukeboks på tur - ikke alle er så heldige.

Friluftsfamilie

Selv om det på denne ekspedisjonen skal gås 400 km, er det ikke den lengste turen far og datter har begitt seg ut på. Allerede da Mina var 2,5 år gikk de det som hittil har vært den lengste turen. Den gikk over 57 dager og de tilbakela 500 kilometer på ski.

BESTE: Vi har tatt en titt på det beste og verste fra talentshow fra hele verden. Kos deg. Video: Steffen Pettersen Vis mer

Men Alexander er klar på én ting:

- Det handler ikke om hvor tøffe eller vanskelige turene er, men de små stundene vi har sammen i møte med naturen. Vi snakker hele tiden om nye turer, hva vi ønsker å gjøre og hva som er gøy å finne på. Dette er livet vårt.

LANGT: Duoen skal tilbakelegge 400 km over Finnmarksvidda. Foto: Alexander Read / TV 2
LANGT: Duoen skal tilbakelegge 400 km over Finnmarksvidda. Foto: Alexander Read / TV 2 Vis mer

Alexander har flittig delt både bilder og videoklipp fra tidligere turer, noe han har fått veldig mye god respons på, ifølge han selv.

- Vi har fått masse tilbakemeldinger og varme, fine kommentarer - så det er veldig hyggelig!

CAMP: Mina og Alexander er godt vant med å sove i telt. Foto: Alexander Read / TV 2
CAMP: Mina og Alexander er godt vant med å sove i telt. Foto: Alexander Read / TV 2 Vis mer

Når far og datter ikke krysser Finnmarksvidda, bor de med lillesøster Lilje Olava (2,5) og mor Kristin i et lite hus i Nordmarka i Oslo. Også Kristin og Lilje pleier å være med på turer, og hele gjengen er en skikkelig friluftsfamilie.

HJEMMEBANE: Som Fenrik i kompani Lauritzen er Geir Aker en forkjemper for disiplin, men hvordan er han på hjemmebane? Video: TV 2 Vis mer

- Vi er sammen om dette alle fire. Også minstemann har vært mye på tur, og utover vinteren skal hun være med når Mina og jeg skal på nok en langtur. Da holder kona fortet hjemme.

LES OGSÅ: Røper gladnyhet: - Endelig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer