PERSONLIG: Helene Sandvig tok med seg et kamerateam på sykehjemmet og lagde reportasje om sin dementsyke far, før han døde. I etterkant strømmet de positive tilbakemeldingene på. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK
PERSONLIG: Helene Sandvig tok med seg et kamerateam på sykehjemmet og lagde reportasje om sin dementsyke far, før han døde. I etterkant strømmet de positive tilbakemeldingene på. Foto: Anne Liv Ekroll, NRKVis mer

- Min største frykt er å bli pleietrengende

NRK-Helene lagde reportasje om sin dementsyke far.

SEOGHØR.NO: I mange år har programleder Helene Sandvig (46) gjort suksess med programmet «Puls» på NRK.

NRK-SUKSESS: Som programleder i Puls på NRK har Sandvig gjort seg bemerket. Her er hun sammen med kollega Truls Pedersen. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK
NRK-SUKSESS: Som programleder i Puls på NRK har Sandvig gjort seg bemerket. Her er hun sammen med kollega Truls Pedersen. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK Vis mer

I fjor fikk hun mye oppmerksomhet da hun lagde en reportasje med sin dementsyke far, Helge, som lå syk etter å ha fått påvist resistente gule stafylokokker.

Til avisen VG sier hun at å ende opp med å bli avhengig av andres hjelp, er det hun er aller mest redd for i livet.

- Det har vært en sår tid. I starten fikk vi ikke gå inn på rommet hans før vi hadde tatt på oss gummihansker, munnbind og beskyttelsesdrakt. Alt han så av oss var to par øyne over munnbindet. Å stryke ham på kinnet, over håret med gummihansker føltes rart og fremmed. Skal han aldri få kjenne hudkontakt mer, tenkte jeg. Du kan spørre deg selv hvor menneskeverdet er oppi alt dette. Jeg gleder meg ikke til å bli gammel og skrøpelig og håper jeg får beholde helsa. Min største skrekk er å bli pleietrengende og avhengig av andres hjelp.

Etter at reportasjen hadde blitt sendt, fikk Sandvig mange positive tilbakemeldinger.

- Responsen var rørende og overveldende. Av alle saker jeg har formidlet, tror jeg det er den som har gjort mest inntrykk på folk. Jeg bød på meg selv og lot seere få bli kjent med mitt liv som pårørende. Jeg viste sårbarhet og det traff. Det er mange der ute som kjenner på den samme sorgen som jeg kjente. Sorgen over å miste en du holder kjær litt mer for hver dag som går.

Helge døde 21. april i år. Han ble 83 år gammel.

Sandvig har tidligere snakket om hvordan det var å miste moren, Frøydis. Hun fikk kreft og døde da Helene var i 20-årene.

- Jeg mistet mammaen min da jeg var i begynnelsen av 20-årene. Hun hadde hatt kreft siden jeg var tenåring. Kreft har jeg respekt for, for å si det sånn. Hvordan det sakte, men sikkert spiser deg opp og tar kiloene dine, har hun sagt til Her og Nå.

LES OGSÅ: «Puls»-Helene mistet moren til kreften

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.