Truls Svendsen:

- Min egen verste fiende

Tv-profilen forklarer hvordan han tok knekken på angsten.

SKREMMES AV ANGST: Truls Svendsen mener det hjelper å snakke om angsten - for ham selv og andre. Her er han avbildet med samboeren Charlotte Smith. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SKREMMES AV ANGST: Truls Svendsen mener det hjelper å snakke om angsten - for ham selv og andre. Her er han avbildet med samboeren Charlotte Smith. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De færreste ser på Truls Svendsen (48) og tenker at det er en fyr som synes det er skummelt å snakke foran folk, men det var altså tilfelle i mange år.

Det forteller han om i podkasten «Åpen journal» - som lages av ekteparet Katharina Flatland (31) og Harald Dobloug, som er henholdsvis programleder og lege.

Truls Svendsen (Tjukken) og Cecilie Skog (Lillemor) var på tur over Grønland i TV2-programmet "Tjukken og Lillemor". Begge to måtte på toalettet, men siden de var på Grønland ble de nødt til å tisse på flaske for første gang i samme telt. Vis mer

Svendsen forteller at det ikke er det å snakke foran folk som er det skumle, men at han er redd for å få nettopp angst - såkalt angst for angsten.

- Jeg er min egen verste fiende, det er bare et lite øyeblikk hvor jeg tenker «nå må du ikke få det der, Truls». Det er ingenting som har skjedd som sier at jeg skulle få det, men så kommer det likevel, sier han til ekteparet.

- Ønsk den velkommen

Til Se og Hør understreker han at angsten nå ikke plager ham, og at han ikke har opplevd det under de seneste 120 forestillingene han har hatt med humorshowet «Fra Æ til Å».

- Det handler om å være godt forberedt, og å bruke pusteteknikker kan også være til god hjelp. Det viktigste av alt er å gå lenge uten slike opplevelser, for da frykter man dem i mindre grad. For noen år siden hadde jeg det ofte, og da ble jeg påmint det hele tiden, utdyper han.

Julie Bergan gjester Else Kåss Furuseth i «Kåss til kvelds», og kan avsløre at hun har en helt spesiell angst. Vis mer

Han har også et tips dersom man kjenner at angsten kommer:

- Ønsk den velkommen! Bli venn med den, og utsett deg for situasjoner der den kommer - slik kan du jobbe med å vinne over den.

Seriøsiteten ble skummel

48-åringen har også fortalt om angsten tidligere, blant annet i et intervju med Dagbladet. Han fortalte blant annet om sitt første møte med angsten - for rundt 13 år siden.

- Da dette skjedde, hadde jeg jo drevet med tullball på tv lenge, og å tøyse foran tusen mennesker er ikke noe problem for meg. Men når man plutselig står der og er seg selv, i partier der publikum sitter stille og hører på. Da har man tid til å tenke på at nå, nå kan angsten komme, sa han i 2015.

STERK HISTORIE: Dommer i «Skal vi danse», Merete Lingjærde, forteller en sterk historie på TV2 i påsken. Video: TV2 Vis mer

Svendsen forklarer angsten som at det stikker i pannen, og at han blir hakkete i praten, noe som gjør det hele verre.

Han forteller også i podkasten at det har hendt at han har gått av scenen under foredrag - nettopp på grunn av det.

48-åringen forteller videre at han har noen grep for å gjøre angsten lettere å håndtere, blant annet ved å bruke ulike pusteteknikker. Han synes også opplevelsen blir mindre skummel om han forteller publikum at han har det - og at det ofte blir tatt bra imot.

- Jeg er veldig tilhenger av å fremme at det ikke er farlig å drite seg ut.

HATT DET TØFT: Etter flere spekulasjoner om Justin Biebers utseende har sangstjernen kommet ut med at han har Borreliose. Vis mer

Mistet faren

I podkasten er også prostatakreft et tema, noe Svendsen selv har fått velge. Han mistet nemlig faren sin i oktober, og forteller nå at det etter hans død ble oppdaget at han hadde prostatakreft.

- Den hadde spredd seg til skjelettet. Han fikk aldri vite selv at han hadde det. Det fant de ut etterpå, og at hjertet ikke kunne stå imot. Til slutt sovnet han inn. Det er selvfølgelig tungt å miste pappa, men like tungt å se ham forfalle, ligge der og være så syk som han var på slutten. Jeg er litt glad for at han slapp, forteller han ærlig.

Det er også november, måneden for å sette søkelys på menns helse, og da spesielt prostatakreft, som er den kreftformen som hyppigst rammer menn.

Farens død fortalte Svendsen først om i podkasten han har med makkeren Eyvind Hellstrøm (71) - «Truls & Hellstrøm - tar munnen full».

TÅREVÅTT: Kristin Størmer Steira var på skilandslaget med Vibeke Skofterud i en årrekke. I «Mer enn gull» på TV 2 snakker hun ut om sorgen etter venninnens bortgang. Vis mer

Da forklarte han nemlig lytterne bakgrunnen for at de to hadde hatt et opphold. Svendsens far ble 75 år gammel.

Han og Charlotte Smith (32) kunne imidlertid dele en gladnyhet i sommer. De avslørte nemlig at de ventet barn nummer to. På våren i fjor ble de foreldre for første gang til datteren Eva (1).

Hun er oppkalt etter Svendsens mor, som i 1994 gikk bort etter lengre tids sykdom.

Nå venter de en datter til, noe de kunne avsløre i slutten av august.

LES OGSÅ: Mistet sitt andre barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer