Maria Høili:

Millionærarving avslører rusmisbruk og psykisk sykdom

Maria Høili åpner opp om sykdommen i stort intervju.

FORRETNINGSKVINNE: Maria Høili arvet flere millioner av sin far som ungdom. Selv bruker hun pengene på eiendom og bedrifter. Dette bildet ble tatt på Nesøya i 2010. Foto: Mette Møller / Dagbladet
FORRETNINGSKVINNE: Maria Høili arvet flere millioner av sin far som ungdom. Selv bruker hun pengene på eiendom og bedrifter. Dette bildet ble tatt på Nesøya i 2010. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): Millionærarving og gründer Maria Høili (33) har det med å skape overskrifter. Hun er kjent som datteren til Europris-starter Terje Høili (73), og er broren til forretningsmann Dag Høili (48).

De siste årene har arvingen, som fikk nærmere 140 millioner kroner av faren i forskudd på arv for noen år siden, hoppet inn i rampelyset. Hun har tusenvis av følgere på Instagram, driver blogg og lager videoer. Snart flytter hun og familien til USA for å satse for fullt.

Selv om livet hennes kan virke glamorøst på overflaten, har det utspilt seg dramatikk i kulissene.

I et stort portrettintervju med Dagbladet Magasinet forteller hun at hun nylig ble diagnostisert med bipolar lidelse. Før hun begynte på antidepressiva, selvmedisinere hun med vin og kokain.

- Har tatt masse stoff

- Det finnes mange grader av sykdommen, og min er ikke så verst. Jeg lever på antidepressiva og stemningsregulerende medisiner for å holde meg stabil, sier hun til avisen.

Diagnosen fikk hun i fjor, og hun har antakelig hatt det hele livet. Bipolar lidelse kjennetegnes med depresjoner og mani, noe millionerarvingens mor la merke til allerede i Marias barndom.

- Mamma hadde tidlig mistanke om at jeg var bipolar, hun mener jeg hadde min første depresjon da jeg var seks måneder. Dessuten har jeg dårlig impulskontroll. Flere av de rare innfallene jeg får kan nok være et resultat av sykdommen, sier hun åpenhjertig.

Selv om depresjonene enkelte ganger har vært sterke, har hun aldri vært suicidal. Hun beskriver det som å føle seg vissen på innsiden. I perioder har det vært så ille at hun har tydd til selvmedisinering i form av alkohol og narkotika.

Hun drakk to store glass vin hver kveld, bare for å roe seg ned. Hun har også forsøkt andre ting.

- Jeg har tatt masse stoff opp gjennom årene, mest kokain. Det er jo sentralstimulerende, så det lammer tankene mine der og da, i stedet fikk jeg det igjen i fullt monn dagen etter. Jeg savner det ikke. Jeg bestemte bare at den epoken var over, og måtte ikke på avrusing. Jeg kuttet det ut tvert.

Saken fortsetter nedenfor.

Vekket oppsikt med bikinisalg

Høili er ikke ukjent med å skape overskrifter i norske medier. I oktober i fjor var det derimot av en litt spesiell årsak. Hun solgte nemlig brukte bikinier på salgsnettstedet Finn. Pris? 10 000 kroner for en av arvingens egne «forundringspakker».

Til sammen lagde hun tre forundringspakker bestående av designerklær, men de inneholdet også blant annet bikinier og treningstøy.

- Alt er ting jeg har brukt selv. Jeg var ikke klar over at bikiniene skulle få så mye oppmerksomhet. For meg er det et stort skille mellom bikinier og undertøy. Ja, ja, de er heldigvis godt vaska, fortalte hun til Dagbladet og lo.

Høili hadde allerede solgt flere av disse pakkene den gang, og én til 17 500 kroner hadde blant annet allerede gått unna.

- Skjønner du at folk undrer når en med flere millioner i formue selger unna såpass dyre klespakker?

- Det er ikke så ofte jeg selger klær, og det er vel rundt 80 plagg i hver eske. Jeg vil si at det er innafor, fortalte hun den gang, og påpekte at hun også har gitt bort mye klær.

Høili har fått mye oppmerksomhet for sine uttalelser om fattige barn. I et blogginnlegg skrev hun at fattige, norske barn blir nedprioritert, fordi «asylbarna får jo alt».

Dette fikk hun mye kjeft for senere. På spørsmål fra Dagbladet i fjor sommer om hun skal dedikere mer tid til veldedighet og interesseorganisasjoner, svarte hun at kampen ikke er over.

- Nå jobber jeg for at det virtuelle nettstedet The Moon, som broren min startet, som skal gi en viss prosentandel av inntektene sine til fattige barn i Norge. Jeg har tatt det opp for styret, og kommer absolutt til å fullføre, sa hun.

- Jeg kommer nok til å fokusere på Norge, før jeg eventuelt hopper videre. Men jeg kan liksom ikke redde hele verden alene, forklarte Høili.

LES OGSÅ: Lindsay Lohan dro på badeferie i burkini

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer