Elizabeth Holmes:

Milliardærens brutale fall

Formuen på 4,5 milliarder dollar sank til null. Nå er rettssaken mot Elizabeth Holmes i gang.

I RETTEN: Elizabeth Holmes fikk en rå start på karrieren. Nå er hun imidlertid tiltalt for grovt bedrageri. Foto: Stephen Lam / Reuters / NTB
I RETTEN: Elizabeth Holmes fikk en rå start på karrieren. Nå er hun imidlertid tiltalt for grovt bedrageri. Foto: Stephen Lam / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2003 startet det som i utgangspunktet ble sett på som en suksesshistorie. Bare 19 år gammel startet Elizabeth Holmes (37) selskapet Theranos, som sørget for at hun fikk tittelen som «verdens yngste kvinnelige dollarmilliardær».

I 2014 ble formuen beregnet til 4,5 milliarder dollar, over 38 milliarder norske kroner.

Selskapet hennes var basert på en revulosjonerende idé, nemlig et bærbart medisinsk apparat som fikk navnet Edison, som både kunne analysere og overvåke pasienters blod, i tillegg til å dosere medisiner. Alt dette skulle skje ved bare et lite stikk i fingeren.

DEN GANG DA: Elizabeth Holmes i 2015. Samme år som nedturene startet. Foto: Gregory Pace/BEI/REX/NTB
DEN GANG DA: Elizabeth Holmes i 2015. Samme år som nedturene startet. Foto: Gregory Pace/BEI/REX/NTB Vis mer

Den voldsomme suksessen for unge Holmes gjorde at hun ble kalt «den kvinnelige Steve Jobs», turnerte verden rundt, og delte scener med både tidligere president Bill Clinton (75) og den kinesiske mangemilliardæren Jack Ma (56).

Det var også på dette tidspunktet hun begynte å date den 20 år eldre forretningsmannen Ramesh Balwani (56), som senere ble administrerende direktør i selskapet hennes. Men mer om ham senere i denne saken.

Alt dette skjedde før det begynte å slå sprekker rundt Holmes' arbeid.

MILLIARDÆR: I mars 2019 ble Kylie Jenner erklært som den yngste selvgjorte milliardæren noensinne. Slik reagerte de berømte Kardashian- og Jenner-søstrene på det. Video: Viaplay. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Suksess ble mareritt

37-åringen drev virksomheten på en svært hemmelighetsfull måte. I takt med at pengene begynte å rulle inn var det imidlertid flere som fikk øynene opp for Holmes og Theranos, og begynte å stille spørsmål ved hvordan teknologien hennes egentlig fungerte.

I 2015 ble Holmes omtalt som en av «fem visjonære teknologientreprenører som forandrer verden» av New York Times.

Bare fire dager senere publiserte dog Wall Street Journal en sak som skulle vise seg å være starten på nedturen. I artikkelen ble det hevdet at Theranos' blodprøvetesting slettes ikke ble gjort av den medisinske maskinen Edison som Holmes hadde patentert. Tvert imot brukte de helt vanlige analyseverktøy.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» ble filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Samtidig kom det frem at verktøyet overhodet ikke fungerte og at Theranos brukte helt vanlige analyseverktøy da deres egne blodprøveresultater var unøyaktige.

Flere av selskapets laboratorier og klinikker ble som følge av dette undersøkt, og myndighetene fant feil i prosedyrer, utstyr og personalets ferdigheter.

Formuen forsvant

I 2016 fikk Theranos tillatelsen til å drive medisinsk forskning inndratt for en toårsperiode. Høsten samme år, i oktober, stengte selskapet alle sine laboratorier og 800 ansatte måtte gradvis gå.

Bråket fikk enorme konsekvenser for lommeboken til Holmes, og på en måned sank formuen hennes fra 4,5 milliarder dollar til null, skrev Forbes den gang.

TAR AV: «Onlyfans», en plattform der brukere tjener penger på dristige bilder og videoer, har blitt levebrødet til tusenvis av mennesker. Vi har snakket med ekteparet Amanda Bredén og Max Schact, som ligger helt i toppsjiktet på «Onlyfans» i Skandinavia. Reporter: Celina Morken. Video: Rød Løper / SVT Vis mer

De anslo også at selskapets verdi hadde sunket med over åtte milliarder.

I mai for to år siden ble det også kjent at Holmes og den tidligere Theranos-direktøren Ramesh Balwini er tiltalt for overføringsbedrageri på flere punkter. De risikerer opptil 20 år i fengsel, samt bøter på opptil 2,25 millioner dollar. I tillegg kommer eventuelle erstatningskrav.

Rettssaken mot Holmes og Balwani begynte 31. august i år, et drøyt år etter at den egentlig skulle ha startet. Saken ble av naturlige årsaker utsatt som følge av coronapandemien, samtidig ønsket 37-åringen å få den utsatt ettersom hun og hennes nye mann, William Evans, ventet barn.

Alvorlige anklager

Som nevnt tidligere i denne saken må vi tilbake til Ramesh Balwan, som i dag er eksen til Holmes. Bare få dager før rettssaken startet nylig, slapp nemlig 37-åringen en bombe, og hevdet Balwani utsatte henne for psykisk vold gjennom et helt tiår.

I dokumenter som CNBC har tilgang på, hevder Holmes at Balwani overvåket alt hun foretok seg, både telefonsamtaler, beskjeder og eposter.

VANSKELIG: Petter Stordalen forteller om den vanskelige økonomiske situasjonen selskapene hans er i på besøk hos Anne Lindmo. Video: NRK Vis mer

Han skal også ha kontrollert når hun fikk sove og spise, hvordan hun fikk kle seg og hvor mye penger hun brukte.

Balwani nekter hardnakket for at det er hold i de alvorlige anklagene mot ham, og omtaler beskyldningene som «skandaløse og provoserende», skriver avisen.

Mens Holmes' rettssak for fullt er i gang, starter saken mot Balwani først i februar neste år.

LES OGSÅ: Grevinnen flyktet fra russisk milliardær

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer