Milliardærenes «ukjente» tragedier

«Å være rik beskytter deg ikke fra tragedier».

PENGER OG TRAGEDIER: Påminnelser om at samfunnets mektigste og rikeste er som alle andre, og ikke kan gardere seg mot tragedier og traumer, kommer ved jevne mellomrom.
PENGER OG TRAGEDIER: Påminnelser om at samfunnets mektigste og rikeste er som alle andre, og ikke kan gardere seg mot tragedier og traumer, kommer ved jevne mellomrom. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble det kjent at tre danske barn hadde mistet livet i de forferdelige terrorangrepene på Sri Lanka. Det var den danske Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen som mistet tre av sine fire barn, i det som bare kan beskrives som et meningsløst og ufattelig angrep på uskyldige.

Familien har for øvrig flere ganger vært utsatt for trusler, og har - i likhet med flere andre velstående mennesker - iverksatt sikkerhetstiltak for å beskytte familien.

- Men i dette tilfellet var det helt umulig å skjerme seg selv fullstendig, uttalte direktør i det danske sikkerhetsselskapet Security Service, Anders Larsen, til Dagbladet tidligere i uken.

Påminnelser om at samfunnets mektigste og rikeste er som alle andre, og ikke kan gardere seg mot tragedier og traumer, kommer ved jevne mellomrom.

Finansmagasinet Forbes og The Economic Times er blant utgivelsene som ved en rekke anledninger har omtalt skjebnene til noen av verdens rikeste, og de tragiske vendingene livene deres har tatt.

Milliardærer drept

I vår tid er direktører, milliardærer og arvinger mer eksponert enn noensinne, som også er noe av grunnen til at tragiske hendelser i deres liv blir dekket såpass bredt.

Et eksempel kommer fra julen 2017, da det kanadiske paret Barry og Honey Sherman ble funnet kvalt og drept i sitt eget hjem i Toronto. Paret var dollarmilliardærer, og hadde tjent sin enorme formue i selskapet Apotex Inc - som drev med produksjon og salg av medisiner i Canada.

ULØST: Julen 2017 ble ekteparet Sherman funnet døde i sitt hjem i Toronto. Politiet mistenker at de ble drept, men ingen er ennå arrestert for drapene. Familien har lovet en milliondusør dersom tips leder til arrestasjoner. Foto: NTB scanpix
ULØST: Julen 2017 ble ekteparet Sherman funnet døde i sitt hjem i Toronto. Politiet mistenker at de ble drept, men ingen er ennå arrestert for drapene. Familien har lovet en milliondusør dersom tips leder til arrestasjoner. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dette hadde gjort Barry Sherman til den tolvte rikeste mannen i Canada, med en formue på nærmere 30 milliarder kroner.

De første teoriene, framsatt av ikke navngitte personer i politiet, gikk ut på at det enten handlet om drap eller selvdrap, men etter seks uker fastslo politiet at ekteparet ble drept. Flere har vært utpekt som mistenkte i saken, men selv nå, nesten halvannet år etter dødsfallene, er ingen pågrepet.

Ekteparet hadde akkurat lagt ut huset sitt for salg da de ble funnet døde ved bassenget. Det var eiendomsmegleren som fant dem. Paret hadde ikke sikkerhetskameraer inne i huset, men hadde derimot kameraer i nabolaget. Disse fanget riktignok ikke opp noe mistenkelig på den aktuelle dagen.

På tross av at det er utført flere obduksjoner, privatetterforskere er på saken og at det er utlovet en ellevill dusør på 65 millioner kroner, har ingen blitt stilt til ansvar for drapene ennå, ifølge BBC.

Avskåret øre

En annen tragisk historie omhandler den verdenskjente Getty-familien, som i det forrige århundret tjente sin formue på olje og gass. De er kjent for sine ekstravagante liv, men også sine mange skandaler og tragedier. I 1973 sto familien overfor en svært vanskelig situasjon, da J. Paul III - barnebarnet til familiens overhode - ble kidnappet av italienske gangstere.

TRAGISK: Milliardærarvingen J. Paul Getty III ble på 1970-tallet kidnappet av italienske gangstere. Da familien ikke ville betale løsepenger, kuttet de av ham øret. Han utviklet etter hvert rusproblemer og havnet i rullestol som følge av et slag. Han døde i 2011. Foto: NTB scanpix
TRAGISK: Milliardærarvingen J. Paul Getty III ble på 1970-tallet kidnappet av italienske gangstere. Da familien ikke ville betale løsepenger, kuttet de av ham øret. Han utviklet etter hvert rusproblemer og havnet i rullestol som følge av et slag. Han døde i 2011. Foto: NTB scanpix Vis mer

Familien visste at deres enorme formue kunne sørge for problemer, og hadde derfor ofte livvakter og andre beskyttelsestiltak. Likevel klarte de ikke å gardere seg mot kidnappingen. Familien hadde egentlig, ifølge Forbes, bestemt seg for at de ikke ønsket å forhandle med kidnapperne.

Da en avis fikk barnebarnets øre og et trusselbrev tilsendt, bestemte de seg raskt for å forhandle likevel. De ga 3,4 millioner dollar til kidnapperne, og fikk barnebarnet sitt tilbake. Et øre fattigere.

Det kunne gått mye verre, men kidnappingen og volden ble starten på et svært trøblete liv for J. Paul Getty III, som døde i 2011. Han ble rusavhengig etter å ha blitt løslatt, noe som sørget for at han fikk et slag. Resten av livet var han lenket til rullestol, med et sviktende syn.

Her hjemme i Norge står politiet selv overfor en svært vanskelig kidnappingssak i disse dager. I fjor forsvant Anne-Elisabeth Hagen, kona til den norske milliardæren Tom Hagen, fra parets bolig i Lørenskog. Siden oktober har ingen sett eller hørt fra henne, og alt de angivelige kidnapperne har etterlatt seg, er et brev med krav om løsepenger i kryptovaluta.

UTEN SPOR: Anne-Elisabeth Hagen har vært borte siden oktober i fjor. Her med politiinspektør Tommy Brøske på en pressekonferanse i februar, da han redegjorde for de siste faktaene i den antatte bortføringen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UTEN SPOR: Anne-Elisabeth Hagen har vært borte siden oktober i fjor. Her med politiinspektør Tommy Brøske på en pressekonferanse i februar, da han redegjorde for de siste faktaene i den antatte bortføringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Politiet ba samtidig om en vurdering av sikkerheten til enkelte rike familier her til lands. Andresen-familien, en av Norges rikeste, uttalte den gang til Dagbladet at de «har et bevisst forhold til sikkerhet», uten at de ønsket å gå konkret inn på hvilke tiltak de har gjennomført.

Da de oppdaget at barna deres ble overvåket av østeuropeere, bestemte de seg for å få seg livvakter.

Sykdom

Helseproblemer, fysiske som psykiske, er også noe de rikeste i verden tidvis har problemer med, som alle andre. I januar 2010 ble Casey Johnson, datteren til New York Jets-eieren Woody Johnson, funnet død. Hun ble bare 30 år gammel, og det var mange som lot seg forvirre av det oppsiktsvekkende dødsfallet.

Den kontroversielle sosietetskvinnen var ofte i trøbbel, blant annet var hun involvert i flere basketak med paparazzifotografer.

DØDE: Casey Johnson (t.v) døde i 2010. På tidspunktet var hun forlovet med realityprofilen Tila Tequila (t.h). Foto: NTB scanpix
DØDE: Casey Johnson (t.v) døde i 2010. På tidspunktet var hun forlovet med realityprofilen Tila Tequila (t.h). Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun var både kjent som jetsetter, arving til det berømte legemiddelselskapet Johnson & Johnson, og som forloveden til realityprofilen Tila Tequila. Sistnevnte tok dødsfallet svært tungt.

«Jeg klarer ikke å stoppe de hjemsøkende minnene om henne og meg. Vi var sånn et vakkert par, og hadde såvidt begynt på reisen vår sammen», skrev hun på Twitter kort tid etterpå.

Etter flere obduksjoner ble det kjent at Johnson hadde dødd som følge av komplikasjoner med diabetes. «Hun trodde hun var uovervinnelig, og at diabetesen ikke kunne ta henne», sa en venn av henne til New York Post for noen år siden.

Selv ikke kongelige kan gardere seg mot tragedier. Da prinsesse Diana av Wales døde i Paris i 1997 sto som kjent en hel verden igjen i sjokk, og to av verdens rikeste arvinger, sønnene hennes, mistet sin mor. Dianas følge, Dodi Al-Fayed, var dessuten kjent som sønn av den egyptiske milliardæren Mohamed Al-Fayed.

PÅMINNELSE: Ulykken som krevde prinsesse Dianas liv i 1997 huskes fortsatt verden over. Foto: NTB scanpix
PÅMINNELSE: Ulykken som krevde prinsesse Dianas liv i 1997 huskes fortsatt verden over. Foto: NTB scanpix Vis mer

Forbes har dessuten også bemerket seg to andre dødsfall, som rystet finansverden. I 2016 krasjet direktøren for gasselskapet Chesapeake Energy, Aubrey McClendon, sin Chevy Tahoe i Oklahoma City. Han døde som følge av skadene, men det er ikke kjent om det var med vilje eller ikke.

Dagen før ulykken ble det nemlig kjent at han var tiltalt i en sak omhandlende svindel. I 2009 ble Merckle-familien i Tyskland offer for en lignende tragedie, da milliardæren Adolf Merckle ble funnet død.

TILTALT: Aubrey McClendon var tiltalt for finansfusk, men døde før han rakk å møte i retten. Foto: NTB scanpix
TILTALT: Aubrey McClendon var tiltalt for finansfusk, men døde før han rakk å møte i retten. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kort tid før dødsfallet hadde han ruinert seg selv ved feilslåtte investeringer. Familien bekreftet senere at milliardæren, som året før han døde hadde en nettoformue på nærmere 90 milliarder kroner, hadde begått selvmord.

Finansmagasinet, som ramser opp flere lignende tragedier, oppsummerer det slik: «Å være rik beskytter deg ikke fra tragedier».

LES OGSÅ: - Jeg har ikke fortjent dette

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer