Maria Høili:

Milliardærarvingen truer Rødt-politiker med søksmål

Raser over å ha blitt kalt «nazi-arving».

SAKSØKER RØDT-POLITIKER: Milliardærarving Maria Høili vil gå rettens vei etter å blant annet ha blitt kalt «nazi-arving» av Rødt-politikeren Sofia Rana. HEr med ektemannen Edvard Erken. Duoen har blant annet medvirket i Viafree-serien «Maria og Edvard». Foto: Viafree
SAKSØKER RØDT-POLITIKER: Milliardærarving Maria Høili vil gå rettens vei etter å blant annet ha blitt kalt «nazi-arving» av Rødt-politikeren Sofia Rana. HEr med ektemannen Edvard Erken. Duoen har blant annet medvirket i Viafree-serien «Maria og Edvard». Foto: Viafree Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Europris-arvingen Maria Høili (36) truer Rødt-politiker Sofia Rana med søksmål for ærekrenkelser. Det skriver Klassekampen.

Årsaken er at politikeren la ut et innlegg på Facebook der hun kalte Høili for en «nazi-arving». I et annet innlegg skal hun også ha skrevet følgende:

«Kan man slutte å sleike ryggen til rike rasister?».

Innlegget sto sammen med fotomontasje fra den satiriske Facebook-siden Lilletinget. Her var overskrifta til VGs helgeintervju med milliardærarvingen og ektemannen, Edvard Erken (33), endret fra «Kapret milliardærarving uten å vite det» til «Kapret nazisympatisør uten å vite det».

Ettersom politikeren nekter å beklage uttalelsene, vil Høili nå ta saken til retten.

Delte omstridt artikkel

Ranas innlegg kom etter at milliardærarvingen den 29. juli delte en artikkel fra den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelse. Artikkelen omhandlet en framtredende egyptisk imam som angivelig hevdet at muslimer kan ha samleie med sine biologiske døtre.

I en respons på en kommentar fra en muslimsk mann som påpekte at incest er forbudt i islam, skrev Høili at artikkelen «omhandler uskyldige barn som blir forgrepet seg på av en menneskerase som ikke eier større hjerne enn en sjimpanse», ifølge Klassekampen.

Til avisa er Rødt-politikeren klar på at hun ikke ønsker å beklage innleggene.

- Nei, det vil jeg ikke. Det jeg har gjort, er å påpeke det rasistiske i det Høili har skrevet, og at hun har delt fra en nynazistisk nettside. Det eneste jeg kanskje kan beklage, er hvis noen assosierer andre av hennes familiemedlemmer med nynazismen, det er bare Maria Høili som er ansvarlig for det hun har delt, sier Rana til Klassekampen, og begrunner det med at hun mener Høili har postet flere innlegg som bidrar til å dehumanisere muslimer som gruppe.

Får støtte

Maria Høilis ektemann, har ifølge Klassekampen sendt skjermdumper av de to innleggene til ledelsen i Rødt. I meldingen skriver han at paret vil anmelde Rana for netthets og ærekrenkelser, samtidig som han truer med å «forfølge saken», dersom hun ikke kommer med en offentlig unnskyldning.

Rana får imidlertid full støtte fra ledelsen i Rødt.

Videre sier hun at klagen ikke vil få noen andre konsekvenser enn at partiet er ekstra stolte over å ha Rana med i sitt parti.

Ettersom Rana nekter å beklage innleggene offentlig, har Høili nå besluttet at hun vil gå rettens vei.

- Saken er sendt inn til advokat og kommer til å bli forfulgt. Noe mer ønsker jeg ikke uttale meg om, sier Høili til avisa.

LES OGSÅ: - Jeg er kanskje homofil

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer