Walton-familien:

Milliardærarvingen drepte tobarnsmor i fylla

Den styrtrike familien bak Walmart-kjeden har mildt sagt hatt sin del av opp- og nedturer.

VERDENS RIKESTE: Walton-familien, den styrtrike flokken som styrer Walmart-kjeden med jernhånd, har mildt sagt fått opplevel livets prøvelser. Her er arvingen Alice Walton. Foto: Guy Bell / REX / Shutterstock / NTB
VERDENS RIKESTE: Walton-familien, den styrtrike flokken som styrer Walmart-kjeden med jernhånd, har mildt sagt fått opplevel livets prøvelser. Her er arvingen Alice Walton. Foto: Guy Bell / REX / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vet du hvem er jeg? Vet du hva jeg heter i etternavn?

Spørsmålene, som trolig var høyst retoriske, kom fra steinrike Alice Walton (71) i 1998, ifølge Forbes. Minuttene før hadde hun blitt stoppet av politiet, og fått beskjed om at hun kom til å bli siktet for kjøring i ruspåvirket tilstand.

Hendelsen skulle vise seg å være bare én av mange i en lang rekke bilulykker milliardarvingen var involvert i. I en av ulykkene ble en tobarnsmor i 50-åra påkjørt og drept - av ingen ringere enn Walton selv.

Konsekvensene ble mildere enn omstendighetene tilsynelatende skulle tilsi. Det er kanskje ikke så rart, når du er en del av verdens rikeste familie. Det sies tross alt at penger er makt.

Den amerikanske Walton-familien, som står bak mektige Walmart, sitter på en gigantformue på rundt 2000 milliarder kroner, ifølge Forbes.

WALMART: Walton-familien står bak den svære Walmart-kjeden. I dag har de over 4700 butikker i USA. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB
WALMART: Walton-familien står bak den svære Walmart-kjeden. I dag har de over 4700 butikker i USA. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Vis mer

Det har gitt familien frihet til å komme seg ut av kinkige situasjoner med politiet, starte uglesette kunstmuseer midt i ødemarka og jukse seg gjennom livets glade college-dager - tilsynelatende uten én eneste bekymring.

Litt drama er det likevel som har kretset rundt den mektige familien gjennom åra.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Sikret for livet

Det sies ofte at «alt» er større i mulighetenes land, USA. Matporsjoner, biler, hus og supermarkeder er som regel minst dobbelt i størrelse mot her i lille Norge, men kanskje spesielt har deler av USA en langt feitere lommebok enn resten av verden.

Da Sam Walton, en økonomistudent fra Oklahoma, startet sin karriere etter endt skolegang på 40-tallet, var det trolig ingen som visste at han en gang i framtida ville sikre både seg selv og alle sine etterkommere økonomisk, trolig for resten av livet.

Det startet i det små, da Walton begynte som lærling i ledelsen hos varehuset JCPenney. Der tjente han 75 dollar i måneden, som i dag tilsvarer 640 norske kroner. Etter et og et halvt år ble han med i den amerikanske hæren, der han kjempet for landet sitt under andre verdenskrig.

Da han returnerte, kjøpte han opp en Ben Franklin-butikk - og så seg aldri tilbake.

FENGSEL: Bettina Buchanan jobber på grabbarna grus på Rhodos, vi har møtte henne der for en tour, og hun avslører også hvorfor hun har sittet i fengsel på øya. Video: Nina Hansen Reporter: Øystein Andersen Vis mer

Starten

Det er ingen tvil om at livet også smilte på privaten. På valentinsdagen i 1943 giftet han seg med sitt livs kjærlighet, Helen Robson. Deretter kom også barna som perler på ei snor.

Året etter bryllupet kom parets første sønn, Rob, til verden. I åra som kom ble de foreldre til sønnene John og Jim, før parets første og eneste datter, Alice, kom til verden i 1949.

WALTON'S: Det var her, i Bentonville, Arkansas, veien mot Walmart-imperiet startet. I dag er denne butikken et besøkssenter. Foto: April L. Brown / AP Photo / NTB
WALTON'S: Det var her, i Bentonville, Arkansas, veien mot Walmart-imperiet startet. I dag er denne butikken et besøkssenter. Foto: April L. Brown / AP Photo / NTB Vis mer

Helen hadde et brennende ønske om å leve i et mindre samfunn, langt borte fra storbyens bråk og mas, og familien flyttet til Bentonville i Arkansas, ifølge Walmarts egen hjemmeside.

I 1962 åpnet firebarnsfaren, som da var 44 år gammel, og broren Bud den aller første Walmart-butikken i Arkansas. Kjeden vokste raskt, og i løpet av de neste 30 åra åpnet «Mr. Sam» over 1700 butikker. Per 2021 er det 4743 Walmart-butikker i USA.

HULA: Da Sam Walton var 65 år gammel, i 1984, hadde han lovet å danse Hula hvis selskapet gjorde det bra. Han holdt ord. Foto: Nany Kaye / AP Photo / NTB
HULA: Da Sam Walton var 65 år gammel, i 1984, hadde han lovet å danse Hula hvis selskapet gjorde det bra. Han holdt ord. Foto: Nany Kaye / AP Photo / NTB Vis mer

5. april i 1992 dør Sam Walton av beinmargskreft, 74 år gammel. Da styrte han 1735 Walmart-butikker, 212 Sam's Club-butikker og 13 supersentre. Den gang hadde kjeden over 380 000 ansatte, og kort tid før han gikk bort mottok han presidentens frihetsmedalje av president Bush.

Formuen på 138 milliarder kroner, og hele Walmart-konsernet, fordelte han jevnt på kona og de fire barna, som alle fikk like deler.

HJEM: Linda Johansen var blant deltakeren i vårens «4-stjerners middag», og der viser hun frem hjemmet. Video: Discovery+ Vis mer

- Eksplosiv

På 90-tallet visse «alle» hvem Walton-familien var. Til tross for at de fleste medlemmene hadde holdt seg i skinnet, var det flere som hadde rukket å skape store overskrifter.

Blant de finner vi Walmart-kongens eneste datter, Alice.

BUSINESS: Sam Walton ble etter hvert en svært suksessfull mann. Her fra 1984. Foto: Danny Johnston / AP Photos / NTB
BUSINESS: Sam Walton ble etter hvert en svært suksessfull mann. Her fra 1984. Foto: Danny Johnston / AP Photos / NTB Vis mer

«Hun er den som er mest lik meg - en selvstendig person - men enda mer eksplosiv», var ordene Sam brukte for å beskrive dattera, ifølge Forbes.

Av alle Sam og Helens fire barn, er det Alice som har vært minst involvert i Walmart-affærene. I dag deltar hun bare på det årlige styremøtet, til tross for at hun er det eneste av familiemedlemmene som ikke sitter i styret.

I bilkrasj

I 1974, da hun var 24 år, giftet hun seg med en investor fra Louisiana - et ekteskap som bare varte i knappe to og et halvt år. Kort tid etter giftet hun seg med entreprenøren som bygde svømmebassenget hennes. Ekteskapet var over like fort som det startet.

Som en singel kvinne kastet hun seg inn i familiens investeringer. Det gikk imidlertid ikke lang tid før den selvstendige milliardærarvingen krasjet - bokstavelig talt.

ARVINGER: Jim, Alice og Rob Walton sitter i dag med en gigantformue. Det har imidlertid kostet sitt. Foto: April L. Brown / AP Photo / NTB
ARVINGER: Jim, Alice og Rob Walton sitter i dag med en gigantformue. Det har imidlertid kostet sitt. Foto: April L. Brown / AP Photo / NTB Vis mer

I 1983 ønsket rikmannsdattera å ta seg en tur til Acapulco i Mexico for å feire thanksgiving. Det skulle vise seg å bli en skjebnesvanger tur.

Mens hun kjørte oppover fjellet alene, mistet hun kontrollen over bilen hun hadde leid for anledningen - en Jeep. Det resulterte i et knust bein, som senere utviklet seg til en infeksjon. Det neste året besto av over 22 operasjoner for å bli frisk igjen, skriver Forbes.

Til tross for dette, lever hun fremdeles med et vaklende steg, og må stort sett halte seg fram overalt.

Tobarnsmor døde

Nettopp derfor høres det kanskje rart ut at hun våget å sette seg bak rattet på en bil igjen. I april seks år senere, i 1989, skjedde det utenkelige.

Da Alice skulle kjøre gjennom morgentåka i Fayetteville i Porscha si, klarte hun ikke å se den 50 år gamle tobarnsmora Oleta Hardin. Alices bil traff 50-åringen, som ble drept momentant.

ALICE: Walton-arvingen har vært i flere bilulykker enn den vanlige mannen i gata. Her fra 2018. Foto: Guy Bell / REX / NTB
ALICE: Walton-arvingen har vært i flere bilulykker enn den vanlige mannen i gata. Her fra 2018. Foto: Guy Bell / REX / NTB Vis mer

Ulykka fikk ingen juridiske konsekvenser for Alice.

I 1998, altså ni år senere, knuste hun nesa si i nok en bilulykke, og ble siktet for ruspåvirket kjøring.

På dette tidspunktet kan man tenke seg at det kanskje hadde vært lurt å legge førerkortet i skuffen. Den gang ei.

En natt i fengsel

I 2011 skjer det igjen. Dagen Alice fyller 62 år blir hun arrestert for ruspåvirket kjøring i Texas, ettersom hun verken klarte å peke på sin egen nese eller å holde hodet oppe. I tillegg nektet hun å blåse i en promillemåler.

Da politimannen som stoppet henne informerte henne om at også registreringspapirene hadde gått ut på dato, svarte hun:

TRAILER: Ghislaine Maxwells venner står fram i ny serie. Vis mer

- Jeg har noen til å fikse sånt for meg.

Straffen ble en natt i fengsel, før siktelsen ble henlagt. Hun betalte 1000 dollar i kausjon.

«Ms. Walton ble stoppet av politiet for å kjøre i 114 km/t på en vei under ombygging, der grensa var 88 km/t. Hun var på vei hjem fra en bursdagsmiddag med en venn. Hun tok på seg all skyld for denne uheldige hendelsen, og angrer dypt», uttalte advokaten Dee J. Kelly på milliardærens vegne den gang, ifølge Forbes.

Storebror Rob er for øvrig ikke fremmed for sine egne bilkrasjer. I 2013 krasjet han en bil, verdt 130 millioner, til det ugjenkjennelige. Ingen ble skadet.

Omkom i flyulykke

Siden den gang har heldigvis Alice roet kraftig ned på bilkjøringen.

At hun etter hvert utviklet det man nok trygt kan kalle problemer med rus, er kanskje ikke så rart. I 2005, seks år før hennes seneste fyllekule, rammet nemlig en fryktelig tragedie familien.

Sam og Helens andre barn, og Alices storebror, John Thomas Walton, droppet ut av college i 1968 for å verve seg i den amerikanske hæren - under Vietnamkrigen.

FLYULYKKE: John Walton (i midten) omkom i en flyulykke i 2005. Her i 1997 med brødrene Jim og Rob, samt mora Helen. Foto: Spencer Tirey / AP Photo / NTB
FLYULYKKE: John Walton (i midten) omkom i en flyulykke i 2005. Her i 1997 med brødrene Jim og Rob, samt mora Helen. Foto: Spencer Tirey / AP Photo / NTB Vis mer

Etter at han hadde returnert trygt hjem igjen, lærte han seg å fly, og ble senere pilot for Walmart. Som pilot opparbeidet han seg mye erfaring gjennom åra, og det var derfor mange som stusset da tragedien skjedde.

I 2005, da John skulle ta en flytur med sitt eksperimentelle, ultralette fly, gikk det fryktelig galt, ifølge NBC News. Som følge av en mislykket reparasjon, kunne ikke den erfarne piloten kontrollere flyets høyde. Det resulterte i et dødelig flykrasj, og John Walton mistet livet som 58-åring.

John etterlot seg sønnen Lukas, som han fikk med kona Christy. De arvet formuen på om lag 156 milliarder kroner, der mesteparten gikk til sønnen. Når Christy ikke blir omtalt i pressen for å donere store summer til veldedighet, lever hun i dag et svært privat liv i Wyoming.

Sønnen Lukas fikk en tøff start på livet, da han som treåring ble diagnostisert med en sjelden form for nyrekreft. Han ble heldigvis frisk, og i dag jobber han innenfor Walton-familiens filantropiske stiftelse, Walton Family Foundation.

College-juks

På den andre siden av familietreet - etter Bud Walton, Sams bror - er det langt roligere. Etterkommerne hans har imidlertid dukket opp litt i mediene i løpet av åra.

Bud Walton startet som nevnt Walmart sammen med Sam Walton. Før den tid var han en hardtarbeidende ungdom, som bidro med alt fra gårdsarbeid, avisruter og hagearbeid for familien. I likhet med broren sin, tjenestegjorde også han under andre verdenskrig.

Mens han trente for å bli pilot, møtte han og giftet seg med kona Audrey. Sammen fikk de to døtre, Ann og Nancy.

I 1995, da han var 73 år gammel, dør Bud under en operasjon, der han skulle fjerne en aneurisme - en avgrenset utposning på en pulsåre.

JUKS OG FANTERI: Elizabeth Paige Laurie ble i 2005 nødt til å levere tilbake college-graden sin, etter at hun ble tatt i juks. Her med faren Bill Laurie året før. Foto: L. G. Patterson / AP Photo / NTB
JUKS OG FANTERI: Elizabeth Paige Laurie ble i 2005 nødt til å levere tilbake college-graden sin, etter at hun ble tatt i juks. Her med faren Bill Laurie året før. Foto: L. G. Patterson / AP Photo / NTB Vis mer

Dermed rakk han aldri å befinne seg i sentrum av skandalen som skulle skje ti år senere. I 2005 ble nemlig barnebarnet Elizabeth Paige Lauire (39), datter av Nancy Walton, tatt på fersken da hun prøvde å jukse seg gjennom college.

Ifølge Los Angeles Times skal hun ha betalt en medstudent rundt 170 000 kroner for å gjøre leksene sine. Medstudenten skal ha gjort alt skolearbeidet hennes i tre og et halvt år.

Det resulterte i at arvingen året etter leverte tilbake graden fra University of Southers California.

DEMENT: Helen Walton døde i 2007 - etter åtte år som dement. Her avbildet med sønnene John og Rob under et Walmart-møte i 2001. Foto: April L. Brown / NTB
DEMENT: Helen Walton døde i 2007 - etter åtte år som dement. Her avbildet med sønnene John og Rob under et Walmart-møte i 2001. Foto: April L. Brown / NTB Vis mer

Fokus på veldedighet

I dag er både Sam, Bud og Helen Walton døde. Helen Walton, firebarnsmora og arving av ektemannens formue, ble dement, og levde med sykdommen de siste åtte åra av livet. Hun døde i 2007.

De resterende medlemmene av familien lever svært private og jordnære liv - til tross for gigantformuen.

Alice har valgt å fokusere på helt andre ting enn familiekjeden. I 2011 åpnet hun et eget museum - Crystal Bridges Museum of American Art i Bentonville i Arkansas. Hennes private kunstsamling er verdt rundt 4,3 milliarder kroner, ifølge Forbes.

Alle medlemmene har stort fokus på ulike veldedige formål, og er godt kjent for å stadig gi bort deler av formuen til de som trenger det mer.

LES OGSÅ: Røper dødsårsaken

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer