<strong>DØMT:</strong> Milliardærarving Alyona Zaitseva er nå dømt til ti års fengsel etter den grusomme bilulykken som preget Ukraina høsten 2017. Foto: NTB scanpix
DØMT: Milliardærarving Alyona Zaitseva er nå dømt til ti års fengsel etter den grusomme bilulykken som preget Ukraina høsten 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer

Alyona Zaitseva:

Milliardærarving dømt etter den forferdelige ulykken

- Vi hadde ventet det.

Publisert

Før oktober 2017 hadde Oligark-arving Alyona Zaitseva (21) et liv få bare kunne drømme om. Gjennom hele livet hadde faren, den styrtrike energimogulen Vasily Zaitsev, kommet med sjenerøse donasjoner og økonomiske bidra til datteren.

Alt skulle forandre seg den 18. oktober 2017, da hun kjørte rundt i den ukrainske byen Kharkiv i sin luksusbil. I en hastighet som er anslått til å ha vært på over 100 kilometer i timen, kjørte hun på rødt lys, inn i en annen bil og så opp på et fortau hvor tolv personer ble meid ned.

Grusomme bilder fra stedet viste vrakrestene av bilen, med likene etter seks personer som ligger strødd langs fortauet. Blant de drepte var en femten år gammel jente og en gravid kvinne, skrev lokale medier den gang.

Saken fortsetter nedenfor.

<strong>SEKS DREPT:</strong> Denne bilen kjørte inn i en folkemendge i Ukraina i 2017. Seks personer mistet livet, og ytterligere seks ble skadd. Foto: Det nasjonale politiet i Ukraina.
SEKS DREPT: Denne bilen kjørte inn i en folkemendge i Ukraina i 2017. Seks personer mistet livet, og ytterligere seks ble skadd. Foto: Det nasjonale politiet i Ukraina. Vis mer

Dømt til fengsel

Nå har Alyona Zaitseva fått straffen sin, melder tabloidnettstedet Daily Star. I retten sa 21-åringen seg skyldig i å ha kjørt uansvarlig den fatale kvelden for snart to år siden. Rett før dommen ble avsagt, måtte hun bli fraktet ut av rettssalen på grunn av «sykdom», skriver nettstedet.

Dommeren, Viktor Popras, dømte Zaitseva til ti år i fengsel. En dom de etterlatte etter ulykken hadde bedt om på forhånd. Zaitsevas advokat, Julia Kozyr, sier til nettstedet at de ikke ble overrasket:

- Ingen kan noen gang bli klar for en slik straff. Dommen er veldig tøff. Men det var forventet, både av henne og meg, forteller hun.

En annen mann, som Oligark-arvingen krasjet med den kvelden, ble idømt samme straff. I tillegg må begge betale en erstatning på 2,6 millioner kroner til ofrene og de etterlatte.

Ofrene som overlevde, samt pårørende til de drepte, var klare i sin tale: Bur henne inne i ti år, skrev Kiyv Post tidligere i år. Samtidig var mange i Ukraina bekymret for at Zaitseva skal slippe unna straff, takket være hennes styrtrike Oligark-far Vasily Zaitsev.

Energimogulen Zaitsev var raskt ute med å bekrefte at det var hans bil – en Lexus 4x4 – som var involvert i hendelsen, og at datteren hadde blitt tatt inn til avhør.

- Vi står på knærne og ber familiene til de omkomne og skadde i denne grusomme trafikkulykken om å tilgi vår datter, sa Zaitsev noen dager senere.

Saken fortsetter nedenfor.

Tilbudt erstatning

Siden har han tilbudt å betale erstatning til alle skadde og etterlatte. Og det er ikke småpenger det er snakk om, det nevnes summer godt over 10 millioner norske kroner.

Skulle ofrene gå med på millionutbetalingen må de også skrive under på at de ikke kommer til å stille Oligark-datteren til ansvar for hennes handling. Det er ikke en helt uvanlig framgangsmåte i Ukraina.

- Dessverre kan penger få mange til å holde munn her, har advokaten Ivan Liberman tidligere sagt til ukrainske medier.

I etterkant av ulykken har det blitt slått fast at Zaitseva brukte opiater kort tid før ulykken. Ifølge hennes forsvarere hadde hun tatt beroligende midler. Den gang 20 år gamle Alyona Zaitseva hadde hatt førerkort i to år da ulykken inntraff.

LES OGSÅ: Hyller farens kontroversielle tro

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer