Eurovision Song Contest:

MGP-Slavko fikk Twitter til å koke - men røk ut av Eurovision

Det svært spesielle sceneshowet gikk ikke ubemerket hen blant seerne, men holdt ikke til en finaleplass.

SLO UT HÅRET: Slavko fra Montenegro slo ut håret på sin egen måte i ESC. Slikt ble det show av - men ikke finaleplass. Foto: Gleb Garanich/ Reuters/ NTB scanpix
SLO UT HÅRET: Slavko fra Montenegro slo ut håret på sin egen måte i ESC. Slikt ble det show av - men ikke finaleplass. Foto: Gleb Garanich/ Reuters/ NTB scanpix Vis mer

KIEV/OSLO (Seoghør.no): Lørdag kveld går årets finale i Eurovision Song Contest av stabelen med brask og bram, men allerede tirsdag kveld var det full feststemning på arenaen i Kiev.

Håpefulle deltakere fra 18 land knivet om de ti første finaleplassene - hvis man ser bort fra finaleplassene som «de fem store» EBU-landene Italia, Frankrike, Spania, Tyskland og Storbritannia automatisk har sikret seg.

Etter en mangslungen og fargerik semifinale, ble de ti finalistene endelig avslørt:

Sverige, Armenia, Moldova, Hellas, Australia, Polen, Portugal, Aserbajdsjan, Kypros og Belgia.

TIL FINALEN: Demy fra Hellas,   med bidraget «This is Love», imponerte nok til å komme seg videre fra årets første semifinale i ESC.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIL FINALEN: Demy fra Hellas, med bidraget «This is Love», imponerte nok til å komme seg videre fra årets første semifinale i ESC. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det skal sies at mye ble avgjort allerede mandag kveld, da årets første semifinalister ga alt under den siste generalprøven.

Det var nemlig under denne opptredenen at juryen - med representanter fra de 18 landene, i tillegg til Italia, Spania og Storbritannia - ga sine stemmer. Og disse teller like mye som publikumsstemmene.

- Litt rusten åpning av Sverige

Det var Sverige, med Robin Bengtsson og låta «I Can't Go On», som åpnet kveldens semifinale. Med et catchy bidrag sørget han for å varme opp danseføttene til en del av ESC-fansen, men på Twitter var det ikke alle som var begeistret.

Tidligere MGP-general Per Sundnes sa til Dagbladet og Seoghør.no under semifinalen at Bengtssons opptreden ikke satt helt som den skulle, men han hadde likevel tro på en svensk finaleplass.

- Dette var en litt rusten Robin, men det er sikkert nerver. Det er ikke lett å starte ballet. Jeg synes nummeret er overlegent og tenker han cruiser lett til finale, sa Sundnes.

SÅ SOM SÅ: Sveriges Robin Bengtsson og bidraget «I Can't Go On» fikk delt mottakelse fra ESC-fansen i ukas første semifinale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SÅ SOM SÅ: Sveriges Robin Bengtsson og bidraget «I Can't Go On» fikk delt mottakelse fra ESC-fansen i ukas første semifinale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Både Bengtsson og de fire danserne/koristene fikk i hvert fall opp pulsen på hvert sitt tredemølle-bånd, et innslag MGP-programleder Line Elvsåshagen trakk fram overfor Dagbladet før finaleuka:

- Koreografien til Sverige i år er helt genial, når det hele foregår på tredemøller. Sånne «props» er egentlig mer gøy enn kostymer, synes jeg.

På pressekonferansen etter semifinalen, innrømmet den svenske 27-åringen at han ikke syntes det var ideelt å være aller først ut i årets ESC.

- Det var veldig nervepirrende å være først ut. Så jeg håper jeg ikke blir førstemann i finalen også! sa Bengtsson.

FORNØYD: Robin Bengtsson var nervøs i semifinalen, men sikret likevel Sverige finaleplass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORNØYD: Robin Bengtsson var nervøs i semifinalen, men sikret likevel Sverige finaleplass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Tidlig tirsdag morgen ble det for øvrig kjent at Per Sundnes er blitt vraket fra årets fagjury i ESC, etter at han omtalte Irland i negative ordelag i NRK-programmet «Adresse Kiev».

- Blir parodisk

Belgias deltaker, Blanche, framførte den mørke låta «City Lights», men leverte ikke helt vokalmessig. Hun har også slitt med vokalen på en del av prøvene, men gjorde det bedre igjen på mandagens første generalprøve. I semifinalen så det imidlertid ut til at nervene sviktet henne på ny, mente Sundnes.

- Belgia var tippet i topp, men raste nedover på bettinglistene etter liveopptreden. Og man hørte lett hvorfor her, uttalte han.

MGP-«GENERAL»: Tidligere MGP-general Per Sundnes vurderer låtene i første semifinale. Foto: NIna Hansen / Dagbladet
MGP-«GENERAL»: Tidligere MGP-general Per Sundnes vurderer låtene i første semifinale. Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer

Likevel klarte Blanche altså i sikre seg en plass i lørdagens store finale.

Da Slavko Kalezić fra Montenegro inntok scenen i langt skjørt og med tidenes lengste flette, løftet imidlertid taket seg - både i salen og på presserommet i Kyiv International Exhibition Centre - særlig da han begynte å svinge på fletta!

- Montenegro ble parodisk, men det er gøy, og det er det plass til i Eurovision, sa Sundnes under semifinalen.

Den muskuløse, mørke mannen med gjennomsiktig topp og glitterbukse er nærmest blitt som kultfigur å regne i ESC, og vekker hvinende begeistring hos fansen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Twitter gikk naturlig nok ikke framføringen hans av låta «Space» upåaktet hen.

Der ble han blant annet sammenlignet med den barske rollefiguren Khal Drogo fra eventyrserien «Game of Thrones» og med en figur fra «Avatar», mens andre mente at Montenegro rett og slett fortjente å vinne etter at Slavko brukte fletta si som lasso.

Slik gikk det imidlertid ikke.

Tre nordiske land konkurrerte - kun ett videre

Selv om Norge og Jowst ikke skal i ilden før torsdag, var både Sverige, Finland og Island med i første pulje.

Finske Norma John leverte en god framføring av balladen «Blackbird», som var kveldens syvende opptreden. Også Svala fra Island - iført et av kveldens mest trendy og spennende antrekk - leverte virkelig varene.

Per Sundnes var også begeistret for kveldens to øvrige nordiske bidrag:

- Dette er Finlands beste låt siden Lordi. Og Island imponerte vokalt, sa han før resultatene begynte å strømme inn.

- Det er en morsom delfinale med alle ingredienser, og passe dose skjønn og sur sang. Programlederne er keitete. Men bra nordisk representasjon, la han til.

Dessverre ble det ikke finaleplass på verken Finland eller Island.

- Dette er synd for Island og Finland, sa Sundnes etter at resualtene var blitt lest opp.

Før årets første semifinale i ESC begynte, var Portugals Salvador Sobral, Artsvik fra Armenia, svenske Robin Bengtsson og Diana Hajiyeva fra Aserbajdsjan de største oddsfavorittene, ifølge Wiwibloggs.

STEMNINGSFULLT: Norma John fra Finland med bidraget «Blackbird». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STEMNINGSFULLT: Norma John fra Finland med bidraget «Blackbird». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
LEVERTE: Den islandske sangstjerna Svala og låta «Paper». Legg merke til platåskoene! Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LEVERTE: Den islandske sangstjerna Svala og låta «Paper». Legg merke til platåskoene! Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Per Sundnes mente imidlertid at Aserbajdsjan skuffet da det gjaldt som mest, og at Demys framføring av Hellas' bidrag, «This is Love», var litt rusten og ikke helt i harmoni.

Armenia hadde han derimot kun godord å si om:

- De er alltid sterke. Det er fullt av lokalt særpreg, men likevel moderne, sa Sundnes.

Og alle de tre landene kom seg altså videre til finalen etter tirsdagens semifinale.

ORIGINALT: Dihaj fra Aserbajdsjan hadde en av de mest spennende scenografiene, men Per Sundnes mener de skuffet noe tirsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ORIGINALT: Dihaj fra Aserbajdsjan hadde en av de mest spennende scenografiene, men Per Sundnes mener de skuffet noe tirsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Portugal klart best så langt

I forkant var det knyttet spesielt stor spenning til Salvador Sobrals opptreden. Grunnet sykdom stod han nemlig på ESC-scenen første gang under generalprøvene. På de tekniske prøvene forrige uke, var det søsteren Luísa Sobral (29) som steppet inn.

Da Sobral inntok ESC-scenen tirsdag kveld, var det til massiv applaus. På tross av en ikke ideell oppladning, leverte han en strålende gjennomføring av sangen sin, en rolig jazzlåt som skiller seg ut i MGP-sammenheng.

- Salvador er årets outsider og tar «medalje» - han er klart best så langt, sa Sundnes underveis i semifinalen.

Dagbladets egen «Eurovision-general», Anders Grønneberg, pekte for øvrig ut Sobral som sin soleklare favoritt i den første puljen. I sin nådeløse gjennomgang av årets 18 første bidrag, omtalte han «Amar Pelos Dois» som et «stykke nostalgi, sjarmerende, deilig og tidløst».

BLANT DE STERKESTE: Portugals Salvador Sobral har smeltet mange ører og hjerter med bidraget «Amar Pelos Dois», og framføringen tirsdag sikret ham finaleplass Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLANT DE STERKESTE: Portugals Salvador Sobral har smeltet mange ører og hjerter med bidraget «Amar Pelos Dois», og framføringen tirsdag sikret ham finaleplass Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LES OGSÅ: Beyoncés lepper skaper storm