KOSTER: Eurovision-finalen i Oslo til neste år kan bety en betraktelig lisensøkning for norske lisensbetalere. Her fra finalen i Moskva i år.  Foto: SCANPIX
KOSTER: Eurovision-finalen i Oslo til neste år kan bety en betraktelig lisensøkning for norske lisensbetalere. Her fra finalen i Moskva i år. Foto: SCANPIXVis mer

MGP koster 600.000 i minuttet

NRK ber om ekstra lisenspenger...

SEHER.NO: Ifølge beregninger NRK selv har utført vil Melodi Grand Prix-finalen i Oslo til neste år koste kanalen hele 211 millioner kroner.

Inkluderer man semifinalene blir det en totalsum på 600.000 kroner per minutt, skriver Dagbladet. 

Beregningene viser dermed at Eurovision-finalen kan bety en lisensøkning på minst 55 kroner per lisensbetaler.

- Det er ikke realistisk å dekke inn de totale kostnadene bare med inntekter knyttet til arrangementet, skriver NRK-styreleder Hallvard Bakke og kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas i et brev til kulturdepartementet.

Statskanalen har allerede solgt unna rettighetene til fotball-VM for å få råd til Eurovision-festen etter Alexander Rybaks seier i Moskva i år. Dette er imidlertid ikke nok, og dermed må lisensbetalerne også være med og betale.

- Et grovt regnestykke basert på erfaringer fra de siste års finaler er at rundt 40 til 45 prosent av kostnadene bør kunne dekkes inn av inntekter fra EBU, billetter og sponsing, står det videre i brevet til kulturdepartementet.

Dermed må nærmere 105 millioner kroner komme fra lisensen.

Allerede før Rybaks seier i Moskva, ba NRK i deres årlige lisensbrev om en lisensøkning på 99 kroner for 2010. Denne summen inkluderer ikke kostnadene til finalen i Oslo. Legger man så til kostnadene for Eurovision kan lisensbetalerne risikere å måtte ut med 154 kroner ekstra for lisensen.

Det hele skal avgjøres i statsbudsjettet som legges frem senere i høst, men kulturminister Trond Giske har allerede åpnet for økt lisens.

- Når vi setter lisensen for 2010 må vi ha i bakhodet at NRK skal avvikle et stort arrangement innenfor sine ordinære budsjetter, har han uttalt til ANB.

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: - Vi skal toppe fjoråret