Kronprinsesse Mette-Marit:

Mette-Marit på jobb etter påvist krystallsyke

Virket mer konsentrert på å ikke falle.

TILBAKE PÅ JOBB: Mette-Marit tilbake på jobb kun tre dager etter at det ble kjent at hun har fått krystallsyke. Foto: Andreas Fadum
TILBAKE PÅ JOBB: Mette-Marit tilbake på jobb kun tre dager etter at det ble kjent at hun har fått krystallsyke. Foto: Andreas Fadum Vis mer

(Se og Hør): I år er det 75 år siden D/S Donau forlot Oslo med 529 jøder fra Norge om bord.

Sammen med ofre for nazismen og deres etterkommere var også kronprinsesse Mette-Marit (44) til stede under 75-årsmarkeringen i Universitetets aula søndag kveld.

Dette er hennes første opptreden etter at hun tidligere denne uken ble diagnostisert med krystallsyke.

Kronprinsessen virket tilsynelatende ekstra konsentrert på å ikke falle, og gikk forsiktig opp trappen til Universitetet.

Da Se og Hør møtte kronprinsessen i forkant av programmet, ønsket hun ikke å kommentere sin egen helsetilstand.

Det ville heller ikke Slottet gjøre, da Se og Hør tok kontakt søndag kveld.

Saken fortsetter under:

PÅ PLASS: Mette-Marit i Universitetets Aula i forbindelse med 75-årsmarkeringen for deportasjonen av jødene i Norge. Foto: Andreas Fadum
PÅ PLASS: Mette-Marit i Universitetets Aula i forbindelse med 75-årsmarkeringen for deportasjonen av jødene i Norge. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Er i bedring

Det var torsdag denne uken kongehuset meldte på sine nettsider at Mette-Marit har fått krystallsyke.

Presseansvarlig Sven G. Gjeruldsen bekreftet også opplysningene overfor Se og Hør den gang.

«Kronprinsessen er i bedring, men etter råd fra legen reiser Kronprinsessen ikke til Tromsø i dag. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen vil derfor gjennomføre Gjestebudet alene. Kronprinsessen vil etter planen gjenoppta sine offisielle plikter søndag 26. november 2017», het det i meldingen.

Saken fortsetter under:

STØTTET SEG: Mette-Marit på vei ned trappen ved Universitetet etter seremonien. Hun måtte støtte seg til rekkverket. Foto: Andreas Fadum
STØTTET SEG: Mette-Marit på vei ned trappen ved Universitetet etter seremonien. Hun måtte støtte seg til rekkverket. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Gjeruldsen ville ikke kommentere når kronprinsessen fikk diagnosen eller hvilken behandling hun har fått. Han understreket derimot at hun er i bedring.

Kronprins Haakon overtar hennes plikter nå som hun er syk. Hun skulle egentlig ha gjennomført et gjestebud i Tromsø, men nå reiser ektemannen alene. Det er vanlig praksis at kronprinsen overtar kronprinsessens plikter når hun er syk.

- Det er utrolig ubehagelig

Ifølge Helsenorge er krystallsyke en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Sykdommen er ufarlig og vanligvis forbigående, selv om det hender at man får tilbakefall.

Over 80 000 nordmenn får diagnosen hvert år, hvor flere norske kjendiser har opplevd og lever med den ubehagelige diagnosen.

Overfor Se og Hør kunne blant andre skuespiller Mari Maurstad (60) fortelle at hun forstår godt hva kronprinsessen går gjennom.

- Det er utrolig ubehagelig, for hele rommet går rundt, man kaster opp og finner ikke roen. Heldigvis kom jeg til riktig person, så jeg ble frisk. Det utløses jo som regel av stress, men med rett behandling kan det gå ganske fort over, fortalte hun.

Også programleder Marte Stokstad (39) ble rammet av krystallsyken i 2013, som satte henne helt ut av spill.

Til Se og Hør hadde hun også sitt å si om sykdommen:

- Det er som å være drita på danskebåten i storm! Samtidig som du snurrer rundt på en kontorstol. Jeg har hatt det to ganger. Men det finnes behandling som hjelper raskt på de fleste. Heldigvis, uttalte hun til Se og Hør.

LES OGSÅ: - Etter at jeg fikk diagnosen, ble sykdommen lettere å takle