Mette-Marit og Sophie Elise deltar på sex-konferanse

Skal høre på «myter om jomfruhinna» og «knuse skam».

VISER STØTTE: Kronprinsesse Mette-Marit og blogger Sophie Elise er kun noen av dem som skal delta under «Skamløsdagen» i Oslo førstkommende mandag. Foto: NTB scanpix / Andreas Fadum
VISER STØTTE: Kronprinsesse Mette-Marit og blogger Sophie Elise er kun noen av dem som skal delta under «Skamløsdagen» i Oslo førstkommende mandag. Foto: NTB scanpix / Andreas Fadum Vis mer

(Seoghør.no): Mandag 4. september arrangerer Sex og samfunn, senter for seksuell og reproduktiv helse, «Skamløsdagen», på Riksscenen i Oslo i forbindelse med verdens seksuelle helsedag.

Det er komiker Else Kåss Furuseth (37) som er konferansier, og hun skal lede fagdagen og debattene som vil foregå på scenen under heldagskonferansen, ifølge en pressemelding.

Hun er også med i juryen for å dele ut «skamløsprisen», sammen med blant andre blogger Sophie Elise Isachsen (22), artist Nils Bech (36) og daglig leder i Sex og samfunn, Maria Røsok.

Ifølge pressemeldingen vil også kronprinsesse Mette-Marit (44) delta på arrangementet.

Målet med «Skamløsdagen» er å synliggjøre og snakke om de ulike formene for skam som bidrar til å forme mange menneskers liv.

Temaer som vil bli tatt opp er blant annet kjønnsidentitet, funksjonsnedsettelser og myten om jomfruhinna, står det i pressemeldingen.

Åpenhet

Sara Rydland Nærum i Sex og samfunn forklarer overfor Seoghør.no at de mener det er viktig for dem at flere har mot til å leve livene sine fri fra skam og at de som får til det opplever å få støtte.

- Noen mennesker tør å være åpne om temaer som andre skammer seg over. Det kan være at man ikke har en kropp som ser ut som kroppsidealet, har en annen kjønnsidentitet enn det biologiske kjønnet man er født med, at man har tatt abort eller opplevd mange spontanaborter, eller at man har opplevd overgrep, for å nevne noe, sier hun.

Saken fortsetter nedenfor.

LEDER KONFERANSEN: Det er komiker Else Kåss Furuseth som er konferansier under mandagens arrangement. Foto: Morten Eik
LEDER KONFERANSEN: Det er komiker Else Kåss Furuseth som er konferansier under mandagens arrangement. Foto: Morten Eik Vis mer

De mener at åpenhet fører til mer kunnskap, og kan gjøre det lettere for alle mennesker å føle seg ivaretatt og sett.

- Skam kan også være noe en liten gutt plutselig føler når han gråter og er trist og en voksen i stedet for å trøste, sier til han at gutter skal være tøffe og ikke skal gråte. At noen mennesker nekter å tie på grunn av skam, eller rett og slett bare er seg selv uavhengig av hvorvidt det er i overensstemmelse med forventninger eller ikke, gjør at andre også kan føle mindre eller i beste fall slutte å føle skam, sier hun.

Seoghør.no har vært i kontakt med Slottet, men de vil ikke kommentere kronprinsessens deltakelse utover det som står i pressemeldingen.

Sophie Elise var heller ikke tilgjengelig for en kommentar for øyeblikket.

Åpnet sex-seminar

Kronprinsesse Mette-Marit er ikke den eneste kongelige som har deltatt på arrangementer som tar for seg temaet sex og samfunn.

I mars deltok prinsesse Märtha Louise (45) på seminaret «Sex, samliv og kronikere» i forbindelse med den nasjonale revmatikerdagen.

Prinsessen er fast beskytter for Norsk Revmatikerforbund, og åpnet arrangementet i Oslo.

Hun har flere ganger deltatt på arrangementer i forbindelse med den nasjonale revmatikerdagen, blant annet i 2011 da temaet var «Revmatikere og kosthold».

Saken fortsetter nedenfor

Viktig stemme

Blogger Sophie Elise, som er et av jurymedlemmene for å kåre vinnerne av «Skamløsprisen», har skrevet mye om temaet sex og samfunn på bloggen sin.

22-åringen startet sin bloggkarriere som en såkalt «rosablogger», men har i senere tid blitt hyllet for å ytre sin mening rundt temaer som miljø, dyrevelferd, feminisme, skjønnhetspress og om sin egen legning.

Hun har blant annet vist sin støtte til LHBT-miljøet (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).

I november stakk hun av med prisen «Årets blogger» under Se og Hørs Kjendisgalla for andre år på rad.

Hun har også blitt kåret til den mektigste kvinnen i Medie-Norge av Medier24.

LES OGSÅ: Følte seg tvunget til å bryte baby-tradisjon