Kronprins Haakon har bursdag:

- Mette-Marit og barna har nok overrasket med både sang, kake og gavedryss

Kronprins Haakon har mye å glede seg til når han i dag fyller 44 år, ifølge Se og Hørs hoffreporter.

HURRA: Kronprins Haakon fyller den 20. juli 44 år. Her er han sammen med kronprinsesse Mette-Marit i 2013. Bildene ble tatt i forbindelse med 40-årsdagene deres. Foto: NTB scanpix
HURRA: Kronprins Haakon fyller den 20. juli 44 år. Her er han sammen med kronprinsesse Mette-Marit i 2013. Bildene ble tatt i forbindelse med 40-årsdagene deres. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Seoghør.no): I dag, den 20. juli for 44 år siden, kom Norges tronarving til verden. Han fikk navnet Haakon Magnus, og har i løpet av livet gått fra å være prins til å bli kronprins.

En dag i fremtiden skal han bli konge. Hele landet feiret da den kronprins Harald i 1973 avslørte overfor folket at han hadde fått en sønn, som på et tidspunkt skulle fylle hans sko.

GLAD FAMILIE: Dronning Sonja, kronprins Haakon, prinsesse Märtha Louise og kong Harald var og er ofte å se i naturen. Dette bildet ble tatt i Asker i 1993, og viser det gode samholdet den royale familien har. Foto: NTB scanpix
GLAD FAMILIE: Dronning Sonja, kronprins Haakon, prinsesse Märtha Louise og kong Harald var og er ofte å se i naturen. Dette bildet ble tatt i Asker i 1993, og viser det gode samholdet den royale familien har. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mulig hyttekos

Torsdag flagges det for kronprins Haakon over hele Norge, og dagen skal ifølge kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, feires privat. Hun vil ikke kommentere om dagen skal feires i verken inn- eller utland.

Han har pleid å feire den store dagen på hytta, som ligger på Dvergsøya like utenfor Kristiansand. Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, forteller at festene kronprinsfamilien har der ofte er idylliske.

- Kronprins Haakon bruker å feire fødselsdagen sin på hytta på Dvergsøya sammen med familie og venner, og gjør nok helt sikkert det i år også. Hytta de leier ligger ytterst på øya med utsikt mot havet, og er omgitt av en frodig hage og en stor terrasse, perfekt for grillfest, forteller han.

HYTTEKOS: På Dvergsøya feirer kronprinsfamilien ofte bursdager. Det kan godt hende at det er her familien denne gangen skal kose seg med kronprinsens bursdag. Foto: NTB scanpix
HYTTEKOS: På Dvergsøya feirer kronprinsfamilien ofte bursdager. Det kan godt hende at det er her familien denne gangen skal kose seg med kronprinsens bursdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Familien tilbringer ofte mange uker der hver sommer, og gjester kommer fra fjern og nær. Bård Tufte Johansen og kona Beate har blant andre vært på besøk for å feire Haakons store dag. I 2013 fortalte kronprinsesse Mette-Marit til P3 at hun ofte får gaver og kake på senga når hun fyller år.

Man skal ikke se bort fra at ektemannen får samme behandling.

- Mette-Marit og barna har nok garantert overrasket Haakon med både bursdagssang, kake og gavedryss på sengekanten, forklarer Stavseng.

Friluftsdyr

Kronprinsen har ikke noe på det offisielle programmet sitt før den 15. august, da han skal være til stede på åpningen av Aqua Nor i Trondheim. Kronprinsfamilien har derimot nettopp vært på ferie.

Seoghør.no kunne denne uken skrive at kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og barna nylig var på besøk i Klitmøller, som ligger ved kysten i Danmark. Der var de på Nystrup Camping, hvor surfeleieren «Cold Hawaii» arrangeres.

KUL: Kronprins Haakon er glad i å surfe, og koste seg trolig på brettet i Danmark med kronprinsessen og barna. Dette bildet er tatt i en annen anledning. Foto: All Over / Se og hør
KUL: Kronprins Haakon er glad i å surfe, og koste seg trolig på brettet i Danmark med kronprinsessen og barna. Dette bildet er tatt i en annen anledning. Foto: All Over / Se og hør Vis mer

Kronprinsen er glad i surfing, og har ved flere anledninger vist både interesse og ferdigheter innenfor sporten. Hans far er også glad i vannet, men holder seg ofte på dekk - som profesjonell seiler.

- Kronprins Haakon er ofte på surfetur og har ofte med seg brettet i bagasjen når han er på reisefot.

Også bonussønnen Marius Borg Høiby er flink på brett, og de to har også reist sammen på egne gutteturer, både til Unstad i Lofoten og i utlandet, sier Se og Hørs hoffreporter Anders Johan Stavseng.

Fyller farsrollen

Kronprinsen vokste opp på Skaugum i Asker som liten prins, sammen med sin søster, prinsesse Märtha Louise. I landlige omgivelser koste de to seg, før de i voksen alder begge skulle ut og oppdage verden.

Den unge kronprinsen ble innrullet som befalsrekrutt ved Sjøforsvarets rekruttskole etter videregående, og gjennomførte senere krigsskoleutdanningen i Bergen. I 1996 forlot han Norge, til fordel for statsvitenskap på universitetet i Berkeley - der han endte opp med en bachelorgrad.

KJEKKAS: Dette bildet ble tatt i 1997 av den unge kronprinsen, like før han fylte 24 år. Det er 20 år siden i dag. Foto: NTB scanpix
KJEKKAS: Dette bildet ble tatt i 1997 av den unge kronprinsen, like før han fylte 24 år. Det er 20 år siden i dag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han ble hele tiden fulgt av pressen, og hadde ofte vittige og lure kommentarer på lur da han ble fikk spørsmål. I 1999 møtte han sørlandsjenta Mette-Marit Tjessem Høiby på Quartfestivalen, og det skulle raskt oppstå søt musikk mellom dem.

De ble samboere et år senere, og forlovet samme år. Kronprinsen ble fort en farsfigur for Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby.

I sin tale til kronprinsessen under bryllupet deres 25. august 2001 sa en åpenhjertig og rørt kronprins: «Takk for at du ga meg muligheten til å leve sammen med Marius. Det er en gave i seg selv».

GLAD PAPPA: Kronprinsen er glad i barna sine, og poserer ofte velvillig med de små. Dette bildet ble tatt i 2013, i forbindelse med at både kronprinsen og kronprinsessen fylte 40 år. Fra venstre ser vi prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon og Marius Borg Høiby. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GLAD PAPPA: Kronprinsen er glad i barna sine, og poserer ofte velvillig med de små. Dette bildet ble tatt i 2013, i forbindelse med at både kronprinsen og kronprinsessen fylte 40 år. Fra venstre ser vi prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon og Marius Borg Høiby. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Kronprinsen og kronprinsessen fikk også egne barn med tiden, og er i dag foreldre til to skjønne barn. Prinsesse Ingrid Alexandra ble født den 21. januar i 2004, og er nummer to i arverekken - etter faren. Vesle prins Sverre Magnus ble født den 3. desember i 2005.

Kronprinsen har tidligere snakket om at han liker å være far, men at det også finnes komplekse sider ved det.

- Å være forelder synes jeg egentlig er ganske vanskelig. I oppdragelsen føler jeg at jeg ofte kommer til kort. Jeg er ingen ekspert, men jeg tror at det er viktig at barna får plass til å være seg selv og utvikle det de er gode på. Barna er forskjellige, derfor kan de ikke behandles likt. Det er i hvert fall utgangspunktet, sa han til Dagbladet Magasinet i 2015.

SKØYER: Under kongeparets 80-årsfeiring underholdte prinsen publikum med sitt eget show. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Kona hans har imidlertid stått sterkt på at hun liker hvordan han er rundt barna.

- For det første er han verdens beste pappa. Og så er han utrolig raus og åpen. Åpen i den forstand at han er veldig flink til ikke å dømme folk. Og det tredje er at du er veldig, veldig glad i meg, har kronprinsessen sagt til VG.

Overrasket
Da feiringen av kong Harald og dronning Sonjas 80-årsdag gikk av stabelen i midten av mai, ble det blant annet arrangert en gallamiddag på Slottet - der et knippe celebre gjester var invitert.

Det var likevel skøyeren kronprins Haakon som klarte å skape overskrifter. Da kronprinsen møtte opp hadde han nemlig latt skjegget gro, men et par timer senere hadde han fjernet det som en del av underholdningen del kvelden.

FORANDRING: Kronprins Haakon ankom tirsdagens storslåtte gallamiddag med skjegg, men dro hjem uten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORANDRING: Kronprins Haakon ankom tirsdagens storslåtte gallamiddag med skjegg, men dro hjem uten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Flere stusset på forskjellen. Da han og søsteren holdt tale til foreldrene var det stubbete og mørke skjegget svært synlig, mens det få timer etterpå var borte vekk.

Den 17. mai i år viste det seg imidlertid at han hadde begynt å la det gro igjen, noe folket kunne se da han dukket opp på trappa utenfor Skaugum for å se barnetoget i Asker.

En humoristisk side viste også kronprinsen i mai 2016, da han og kronprinsessen ble med Marius Borg Høiby på «rulling». På Instagram ble det lagt ut bilde av ham i den gamle russedressen, mens kronprinsessen sto ved siden av i russebussen «Normandy» sin genser.

Bildet skapte overskrifter i flere av landets største medier, og viste at de kongelige også er fulle av humor og livsglede.

LES OGSÅ: Haakon viste muskler som en vikingkonge

Flere som gleder seg til 17 mai ? #rullings 💣

Et innlegg delt av H.K.H Mette-Marit (@crownprincessmm)