17. mai:

Mette-Marit hylles for antrekket på slottsbalkongen

Kronprinsesse Mette-Marit får skryt for antrekket.

PÅ PLASS: Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus vinker til barnetoget fra slottsbalkongen 17. mai. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
PÅ PLASS: Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus vinker til barnetoget fra slottsbalkongen 17. mai. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

17. mai skal hele 121 skoler fra Oslo gå ned Karl Johans gate i Oslo til lyden av korpsmusikk og hurrarop. Det kan virke som de glade barna har lykken med seg. I sju-tida onsdag morgen falt regnet tungt over hovedstaden, men en time seinere kunne himmelen by på opphold.

Årets skoleantall er ny rekord. I fjor var det barn fra 119 skoler som vandret nedover hovedstadens paradegate med flagg, men to nye skoler har altså i år meldt seg. Barna er utvilsomt spente på å vinke til kongefamilien, som tradisjonen tro skal hilse på de forbipasserende skolene. I år går også flere videregående skoler i Oslo-området i toget.

I år er det Kjelsås skole som går først i toget. De feirer i år 100 år. Rett bak dem kommer Klemetsrud skole, som feirer 150 år, og Sørkedalen som feirer 175 år. Stovner videregående skole skal avslutte det verdenskjente toget.

I finstasen

På slottsbalkongen sto også kronprinsfamilien. Kronprinsesse Mette-Marit hadde på seg en mørkeblå drakt, med rød pillehatt og hvite hansker. Moteekspert og Vixen-redaktør, Ida Elise Einarsdottir, skriver i en tekstmelding til Dagbladet at kronprinsessen trolig har hentet inspirasjon fra et verdenskjent moteikon - Jacqueline Kennedy.

- Mette-Marit imponerer igjen. Denne gangen i en mørkeblå drakt med rød pillehatt. Veldig Jackie O. Elegant, klassisk og tidløs, og i flaggets farger, forteller hun.

LIKHET: Mette-Marit så ifølge moteekspert Ida Einarsdottir ut som Jacqueline Kennedy. Foto: NTB Scanpix
LIKHET: Mette-Marit så ifølge moteekspert Ida Einarsdottir ut som Jacqueline Kennedy. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dronning Sonja hadde på sin side gått for en kremfarget capé med matchende hatt og hvite hansker, som hun vinket elegant med fra balkongen. Hatten hadde elementer av blått rundt seg, og matchet det mørkeblå plagget under capéen.

Kong Harald og kornprins Haakon stilte begge i sjakett, men hadde for anledningen valgt seg ut forskjellige farger. Flosshatten hadde begge derimot på hodet. Den tok begge av da nasjonalsangen ble spilt, og holdt den tett mot brystet.

Prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra hadde begge mørke jakker på seg, med hvite skjorter under. Prinsen hadde gått for et fargerikt slips med prikker.

Prinsesse Märtha Louise var imidlertid ikke til stede på balkongen. Det var heller ikke barna hennes, Maud Angelica og Emma Tallulah. Hun har lagt ut et bilde på Instagram, der hun viser seg fram på steinerskolen i Bærum.

Gratulerer med dagen! #17.mai #grunnlovsdagen #hurra

Et innlegg delt av Märtha Louise (@martha_louise123)

Stilte på trappa
Kronprinsfamilien har byttet antrekk, for tidligere i dag sto hele familien på fire i bunaden på Skaugum.

De har allerede vist seg tidligere i dag, da barnetoget i Asker passerte dem på Skaugum. Da sto kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra på trappa og vinket fornøyd til det passerende toget.

Med seg hadde de for anledningen to festkledde hunder, nemlig Milly Kakako og Muffins Kråkebolle. Kronprinsessen hadde på seg Askerdrakten, som kan sees på som en sommerlig utgave av Askerbunaden.

17. MAI: Kronprinsfamilien hilser barnetoget på Skaugum. Video: NTB Scanpix Vis mer

Prinsen og prinsessen hadde på seg samme antrekk som i fjor. Prinsesse Ingrid Alexandras Vest-Agder-bunad var en gave fra Kristiansand kommune, og er spesialtilpasset henne. Prinsen har også en bunad fra Vest-Agder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer