Kronprinsesse Mette-Marit:

Mette-Marit hyller datteren

- Vi kunne ikke vært mer stolte av denne skjønne jenta vår.

FERDIG: Prinsesse Ingrid Alexandra er nå ferdig med ti års skolegang. Det roses hun for av foreldrene. Foto: NTB Scanpix
FERDIG: Prinsesse Ingrid Alexandra er nå ferdig med ti års skolegang. Det roses hun for av foreldrene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager er det mange ungdommer som legger ti års skolegang bak seg. Det samme gjelder for prinsesse Ingrid Alexandra (16), som torsdag kveld hylles av kronprinsesse Mette-Marit på Instagram.

Til et bilde av datteren og kronprins Haakon, skriver Mette-Marit følgende:

«Stolt pappa. Ingrid ferdig med 10 års skolegang. Takk til alle lærere, skolevenner og gode foreldre gjennom alle disse årene i Asker, Bærum og nå siste året på Uranienborg skole. Vi kunne ikke vært mer stolte av denne skjønne jenta vår».

Kronprinsessen har også delt et bilde fra prinsessens første skoledag.

DEN GANG DA: Prinsesse Ingrid Alexandra fotografert da hun begynte på skolen i 2010. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
DEN GANG DA: Prinsesse Ingrid Alexandra fotografert da hun begynte på skolen i 2010. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

Skolebytte

Prinsessen, som fylte 16 år tidligere i år, byttet skole i fjor. Fra 2014 til 2019 gikk hun på Oslo Internasjonale Skole på Bekkestua, og de fire åra før var hun elev ved Jansløkka skole i Asker.

Det siste året på ungdomsskolen har hun altså fullført i hovedstaden.

- Prinsesse Ingrid Alexandra var nå ferdig med trinnet hun begynte på ved Oslo Internasjonale skole. Hun har likevel ett år igjen av vanlig norsk, offentlig skole, og ønsket å gå dette siste året av ungdomsskolen ved Uranienborg skole, sa assisterende kommunikasjonssjef på Slottet, Sven Gjeruldsen, til Dagbladet i fjor.

RØRENDE: En tydelig rørt Mette-Marit og kronprins Haakon hold tale for Ingrid Alexandra under den kongelige konfirmasjonslunsj. Video: NRK. Vis mer

Tronarving

16-åringen vil en dag stå overfor en livsoppgave de færreste av oss kan kjenne oss igjen i. I forbindelse med «Året med kongefamilien», som ble sendt på NRK i januar, forklarte kronprins Haakon hvordan de forbereder datteren på at hun skal leve et svært offentlig liv.

På spørsmål om hvordan hun skal slippe det usunne forventningspresset mange unge føler på, svarte kronprinsen følgende:

- Det viktigste er det som foreldrene mine gjorde for meg også, det å gi rom til at hun skal få lov til å være barn og ungdom. Få lov til å utvikle seg. Ha tid og rom nok til å gå på skolen, drive med fritidsaktiviteter og være sammen med venner og få gjøre de vanlige tingene.

- Kan ikke velge

I august i fjor fikk prinsessen også mye oppmerksomhet. Den gang i forbindelse med sin konfirmasjon i Slottskapellet.

MORSOM: Prinsesse Ingrid Alexandra fikk en lattermild respons da hun holdt en tale under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

- Som små barn kan vi ikke velge selv. Jeg vet ikke om du føler at du har valgt helt selv i dag heller, men det er et paradoks, dette med valg. For ingen mennesker kan velge det de blir født inn i. Likevel har ethvert menneske mulighet til å skape sitt eget liv, til å gjøre det beste ut av de gitte forutsetningene. Fylle det med sitt eget innhold, velge retning, verdier og måten å leve livet sitt på, sa blant annet kong Harald (83) under feiringen på Slottet i etterkant.

- Denne muligheten har også du. Og er det ett råd jeg har å gi deg både som konge, fadder og bestefar i dag – så er det dette: Vær deg selv. Finn din egen vei, fortsatte han.

Kongen benyttet også anledningen til å snakke om at Ingrid Alexandra vil bli den første kvinnelige monarken i kongeriket Norge noensinne.

En arveprinsesse har ikke Norge hatt siden dronning Margrete l styrte landet som en del av Kalmarunionen på 1300-tallet.

- Da du ble født, begynte en ny epoke i vårt lands historie (....) Og med lovendringen fra 1990 – som ga den førstefødte arveretten, var en gjerning bestemt for deg fra du åpnet øynene første gang. Det er virkelig godt å vite at den norske monarken også kan være en kvinne! sa kong Harald videre.

KONGEN TVILER: Da kongen holdt tale for prinsessen var han usikker på om konfirmasjon var noe hun hadde valgt helt selv. Video: NRK Vis mer

LES OGSÅ: Maud Angelica åpner seg om tapet av pappa

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer