ZADAR/OSLO (Se og Hør): - Bare så du vet det, så har jeg møtt henne jeg skal gifte med i dag!
Det var Margaret Knutson Aase (31) sine ord til søsteren den dagen hun hadde møtt sin nåværende kone, Helle Knutson Aase (40).

Rett på operasjonsbordet etter «Mesternes»
På daværende tidspunkt var Helle hennes ni år eldre sjef på et av Elixias treningssentre i Oslo. Og det var heller ikke det eneste problemet: Hun var i tillegg forlovet med en annen.
- Jeg sa ikke de ordene til henne med en gang altså, jeg holdt meg i skinnet. For ellers hadde hun løpt motsatt vei, tror jeg, ler «Mesternes»-deltakeren.
Den tidligere verdensmesteren i jiu-jitsu valgte å fokusere på målet heller enn hindrene underveis.

Etter et nytt treningsopphold i USA, returnerte hun til Oslo. Da hadde Margarets nåværende kone blitt singel. Det tok ikke lang tid før de to var et par, og i 2014 ga de hverandre sine ja i Oslo rådhus.
- Frustrerende
Fredag kveld ble imidlertid hindrene for mange for Kristiansand-jenta under «Mesternes mester». Etter å ha havnet sist på den sammenlagte poengsummen under semifinalen, måtte hun ta til takke med årets fjerdeplass.

- Jeg har vært langt nede
- Det var greit. Jeg var ikke god nok, kort oppsummert. Jeg klarte ikke å komme meg over det første hinderet, og om jeg skulle tatt poeng i denne bolken, ville det vært her. Jeg har en nakke som ikke er laget for å gå og drasse på masse sandsekker, så etter hinderløypa skjønte jeg at dette ikke går bra, sier hun og legger til:
- Men hvordan går det an å ikke skjønne hvordan man skal få den sekken over hinderet? Det var så frustrerende, sier Knutson Aase til Se og Hør.

Det ser ut til at stå på-vilje og pågangsmot har vært nøkkelord i 31-åringens liv.
Kampsport-stjerna fra Kristiansand var bare åtte år gammel da hun begynte med jiu-jitsu. Siden har hun konkurrert i sports-jiu-jitsu, brasiliansk jiu-jitsu og MMA, og besitter de gjeveste medaljene i både VM og EM i de to første grenene.
- Jeg var åtte eller ti år da jeg sa første gang at jeg skulle bli verdensmester i jiu-jitsu, og siden trente jeg mot det målet. Det har vært i snitt 20 timer i uken, tenker jeg.

Fem brudd
Jiu-jitsu er ingen sport for sarte mennesker. I én og samme kamp har Margaret, med sine 167 cm og omkring 60 kg, sørget for hele fem brudd på sin motstander.
Begge albuene, begge skuldrene, og en ankel røyk på den brasilianske motstanderen i møtet med sørlendingen.

- Hun var jo dum, da. Det vil jeg si. Erfarne utøvere skader seg veldig sjelden, så sant det ikke står om få poenger i en VM-finale eller noe. Hun her ga seg bare aldri.
- Har du noen gang kjent på dårlig samvittighet for det?
- Aldri. Jeg tenkte bare «Ditt kjøtthue. Hvor dum kan du bli?», svarer Knutson Aase kontant.

I 2012 vant 31-åringen også tv-programmet «Norges Beste Fighter», noe som innebar at hun også måtte konkurrere i MMA.
Etter å ha innkassert premien på 250 000 kroner, gikk hun én kamp i greina, før hun tenkte at «nok var nok» hva gjaldt toppidrettskarrieren.
- Livsstilen med en pendling mellom det profesjonelle miljøet i USA og et liv i Norge, en korsrygg som begynte å krangle, og det faktum at jeg hadde nådd målet om å bli verdensmester, gjorde at jeg tenkte at det var på tide å finne et nytt prosjekt, forklarer hun og legger lattermildt til:
- Det ble Helle det da.

«Loddet» ut moren
Jiu-jitsu er slett ikke noen lukrativ sport. Selv om kampsporten blir stadig mer populær, er den ikke organisert, og man får dermed heller ikke støtte gjennom idrettsforbundet.
At 31-åringen har fått muligheten til å konkurrere i verdenstoppen, kan hun takke mora si, Elisabeth Aase (60), for. Hun tok nemlig opp lån for at datteren skulle få følge drømmen om en toppidrettskarriere.

Det er liten tvil om at 31-åringen den dag i dag har et nært forhold til mora, og i senere tid har hun også fått sjansen til å gjengjelde noe av omsorgen.
I 2016 slet nemlig Elisabeth Aase selv med karrieren etter nedbemanningsrunder som følge av oljekrisa. Etter at mora hadde vært arbeidsledig i to år, tok dattera grep.
«Mesternes»-profilen har mange følgere i sosiale medier, og etter litt godsnakking med mora, delte hun en jobbannonse på vegne av sin da 57 år gamle mamma.
- Det var vondt å se på det. Jeg blir jo forbanna. Nedbemanning kan man ikke gjøre noe med, men at det er så vanskelig for godt voksne å få jobb - det er vondt. Jeg følte det var urettferdig. Men jeg måtte ta en prat med mamma, for hun er glad i å ha kontroll.
Datterens gjerning vakte stor oppmerksomhet, og ble blant annet omtalt i flere medier. Responsen var også enorm, og førte til en deltidsjobb i en annen bransje. I dag er hun tilbake i fulltidsjobb innen sitt opprinnelige felt.
- Responsen tok helt av. Men det er morsomt at folk synes det er fint. Det er jo hun som er fin. Hun har vært mitt livs sponsor.
LES OGSÅ: Får kritikk etter dette
