Carina Olset:

- Mer brutalt enn jeg hadde trodd

Carina Olset ble nylig mamma for første gang.

BLE MAMMA: I begynnelsen av mai ble NRK-programleder Carina Olset mamma for første gang. Nå forteller hun om sitt nye liv. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLE MAMMA: I begynnelsen av mai ble NRK-programleder Carina Olset mamma for første gang. Nå forteller hun om sitt nye liv. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen av mai kom den glade nyheten om at NRK-programleder Carina Olset (37) og samboeren Tor Øyvind Hovda (29) hadde blitt foreldre for første gang. Paret fikk en datter som de også avslørte at har fått navnet Pernille.

Nå har deres nye øyensten rukket å bli hele syv uker gammel, og i den ferske episoden av «Fødselspodden» med Randi Fuglehaug (38) forteller Olset nå åpenhjertig om både lengselen etter å bli mamma, fødselen og livet som nybakt mor.

NRK-programlederen hadde nemlig i mange år drømt om å få egne barn da hun i en alder av 37 ble mor for første gang. Hun har tidligere vært åpen om sine erfaringer med den kroniske tarmsykdommen ulcerøs kolitt, etter at hun sto fram med sykdommen i mai 2015.

Sjeleglad for samboeren

Sykdommen skulle vise seg å sette en stopper for babydrømmen lenge, men i år gikk den altså i oppfyllelse.

Olset forteller at hun på et tidspunkt hadde slått seg til ro med å kanskje ikke få barn. Hun hadde en jobb som ga henne mye, familie og barn rundt seg, og tenkte at hun kunne bli lykkelig uten å bli mamma. Også tanken på å få barn alene har hun vært innom. Nå er hun imidlertid sjeleglad for at de er to om datteren.

- Og det er meningen at vi skal være to om en sånn oppgave. Ikke bare arbeidsmengden, men det å ha en å snakke med og dele bekymringer eller vurderinger med, hvordan vi skal bli kjent med denne lille skapningen. Jeg er så utrolig glad for at vi er to. All respekt til alenemødre, tvillingmødre og flerbarnsmødre, innrømmer hun.

Brutalt

På grunn av sykdommen hadde Olset fått anbefalt av sin tidligere gastrolege å ta keisersnitt. Hun tenkte mye på fødselen og selv om keisersnittet var planlagt litt tidligere enn datteren skulle komme til verden, var lille Pernille klar for å se dagens lys allerede før det planlagte keisersnittet.

- Første ordet jeg bruker er brutalt. Det føles jo ut som du blir revet i to egentlig. Det var en god opplevelse, for all del. De var veldig flinke, alt var planlagt og det var folk til enhver oppgave. Men opplevelsen min er ikke en «easy way out». Det er jo en operasjon som krever mye tid i etterkant for å komme seg, sier hun om fødselen i podkasten.

Ifølge 37-åringen har det vært mange hensyn hun har måtte ta de siste ukene, som blant annet inneholder å ikke løfte andre ting enn babyen. Operasjonen i seg selv sier hun også gjør det svært smertefullt i ettertid.

- Jeg fikk veldig god pleie på Ringerike sykehus, de tok veldig godt vare på meg, men det er klart at kroppen får jo juling og det føltes som en lastebil hadde kjørt i meg. Under selve forløsningen, da hun kom ut, kjentes det ut som jeg rett og slett revnet i to.

Programlederen forteller at hun ikke kjente smerte, men trykket og at noe løsnet fra kroppen hennes.

Omsider hørte hun datteren gråte og fikk henne på brystet, en følelse hun nesten ikke klarer å beskrive.

- Jeg har ventet så lenge på å bli mamma, så det er det største i verden. Det er ikke noe annet å si.

Olset har som nevnt tatt keisersnitt av helsemessige årsaker. Da modell, skuespiller og influenser Tinashe Williamson (33) i januar i fjor valgte å stå frem med et dilemma som raskt fikk mye oppmerksomhet hadde pipa imidlertid en helt annen lyd. Tobarnsmoren har ved begge fødslene sine planlagt keisersnitt på forhånd.

Det høres kanskje ut som en enkel prosess, men overfor Dagbladet uttalte hun at det var alt annet enn en dans på roser. Hun hadde fått stygge kommentarer fra andre, og hevdet at det var svært vanskelig å få godkjent keisersnittet før termin.

«Fødepoliti»

Saken vekket mye engasjement, og hun fortalte mye av det samme som gjest på «God Morgen Norge». Saken fikk også andre i samme situasjon til å åpne seg. I fjor sto moteekspert, DJ og blogger Marianne Jemtegård frem med en lignende historie.

Moteeksperten er født med det som heter hofteleddsdysplasi, som ifølge Norsk Helseinformatikk er en utviklingsfeil i hofteskålen. Da hun var 14 år gammel skal hun ha blitt advart av legene om at hun måtte ta keisersnitt om hun noen gang skulle bli mor. Det for å unngå at hoften går ut av ledd.

Å faktisk få det innvilget var derimot en helt annen sak.

- Jordmor mente jeg burde prøve på vanlig fødsel fordi det var det beste for meg og barnet. Jeg fikk høre at dersom jeg ikke gikk på krykker før fødselen, kom jeg sikkert ikke til å gjøre det etterpå heller. Som om det var en garanti for noe som helst, sa Jemtegård til Aftenposten.

I artikkelen snakket hun også fritt om stigmaet som kommer med planlagte keisersnitt, uavhengig av om det er medisinsk begrunnet eller ikke.

- Men hvis du sier at du vil ha keisersnitt, er det sånn: «Å ja, du tar T-banen i stedet for å gå Birken, du». Jeg har hørt om både mammapolitiet og ammepolitiet, men visste ikke at vi hadde et fødepoliti, sa Jemtegård, og fortsatte:

- Du kan enten føde naturlig, eller du kan velge å tenke på deg selv og ødelegge for både deg og barnet. Jeg føler meg definitivt pushet i en retning jeg ikke vil, også av fagfolk.

For snart et år siden ble Jemtegård mor før første gang, og datteren kom til verden ved keisersnitt.

LES OGSÅ: Dåpsplaner vekker harme

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer