Mener tv-dating kan føre til overgrepsfølelse

Psykolog advarer mot NRKs nye sjekkeprogram.

KAN FØRE TIL OVERGREPSFØLELSE: Pyskolog John Petter Fagerhaug advarer mot NRK3s nye sjekkeprogram «Dating i mørket» i tirsdagens utgave av Dagbladet.  Foto: NRK/Dating i mørket
KAN FØRE TIL OVERGREPSFØLELSE: Pyskolog John Petter Fagerhaug advarer mot NRK3s nye sjekkeprogram «Dating i mørket» i tirsdagens utgave av Dagbladet. Foto: NRK/Dating i mørket Vis mer
Se et tidligere videointervju med to av «Dating i mørket»-deltagerne nederst i saken! 

SEHER.NO: NRK3 vekket oppsikt i høst med mye omtalte satsninger som datingprogrammet «Sigrid søker kjæreste» og ungdomsprogrammet «Trekant».

Før jul ble det kjent at kanalen nok en gang satser på å lokke tv-seerne til skjermen med dating og romantikk, men denne gangen med en ekstra liten tvist.

Onsdag har kanalen premiere på det nye programmet «Dating i mørket», som er basert på et nederlandsk tv-konsept. I episodene møter man seks single mennesker, tre kvinner og tre menn, som skal bo i hver sin leilighet i samme hus mens de dater hverandre.

«Tvisten» er imidlertid at de kun får lov til å date med lysene av, mens de filmes av infrarøde kameraer.

Da Seher.no snakket med en av deltagerne, 28 år gamle Gina Fjellheim, før jul, fortalte hun at det å date i mørket er like vanskelig og pinlig som det høres ut. Og særlig når man skal prøve å finne ut hvordan den andre personen ser ut, ved å «føle seg frem».

28-åringen innrømmet også at det ble litt «vel mye tafsing» underveis.

- Jeg følte litt på det, at det var litt mye tafsing. Det gjorde jeg. Men for all del, det er mørkt, så man må prøve å finne ut av ting, sa Fjellheim til Seher.no.

I tirsdagens utgave av Dagbladet forteller også deltager Linn Grindem (25) at hun følte at  intimgrensene hennes ble brutt under innspillingen, og pyskolog John Petter Fagerhaug advarer mot at det kan oppstå «ubehagelige situasjoner» i programmet.

- Når man kommer inn i et mørkt og ukjent rom bruker man mye energi bare på å skulle gjøre seg kjent og bli trygg på omgivelsene sine. Da er ikke det å sette intimgrenser det første man tenker på, sier Fagerhaug til Dagbladet.

Psykologen trekker også paralleller mellom å få brutt intimgrensene sine på tv og hvordan overgrepsofre reagerer etter at de har blitt utsatt for overgrep.
 
- Selv om selve handlingene ikke kan sammenliknes, så er det nettopp denne mangelen på kontroll som overgrepsofre synes er verst i ettertid - ikke den fysiske akten i seg selv, sier Fagerhaug.

Ifølge Anne Marie Kvassheim, prosjektleder for programmet, ble deltagerne fulgt tett opp under innspillingen, og også intervjuet av psykolog i forkant.

Gina Fjellheim, som er med i den tredje episoden av programmet, har tidligere uttalt til Seher.no at hun ikke angret på at hun ble med på programmet, selv om det var litt pinlig og tafsete underveis.

- Det er virkelig et skjønt program om kjærlighet, sa hun. 
 
«Dating i mørket» har premiere på NRK3 onsdag 12. januar kl. 21.40! Finn ditt favorittprogram i Seher.nos TV-guide her.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ:   - Vi blir vel stemplet som familien PR-kåt nå

Se et tidligere videointervju med to av «Dating i mørket»-deltagerne nedenfor: 
[obj:media:9236]