Melanias skovalg vakte harme

Høye hæler og flom er to ting som ikke hører sammen, mener flere.

HÆLER TIL BESVÆR: Da Melania Trump og ektemannen Donald forlot Washington D.C til fordel for Texas, der de skulle besøke ofrene fra orkanen Harvey, var de kledd slik. Skoene til førstedamen vekket internasjonal oppsikt, og flere mente det ikke sømmet seg med stiletthæler i slangeskinn under et slikt besøk. Foto: NTB scanpix
HÆLER TIL BESVÆR: Da Melania Trump og ektemannen Donald forlot Washington D.C til fordel for Texas, der de skulle besøke ofrene fra orkanen Harvey, var de kledd slik. Skoene til førstedamen vekket internasjonal oppsikt, og flere mente det ikke sømmet seg med stiletthæler i slangeskinn under et slikt besøk. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Seoghør.no): Orkanen Harvey har allerede krevd 30 liv i Texas, etter å ha oversvømt store deler av blant annet Houston. Det skriver New York Times onsdag morgen. Over syv millioner amerikanere er berørt av situasjonen.

Folk er uten strøm, enkelte har forsvunnet og eiendom til flere milliarder kan være ødelagt. I solidaritet med ofrene valgte president Donald Trump og hans frue, førstedame Melania Trump, å besøke de rammede.

Selv om besøket var et forsøk på å vise at folket står samlet, klarte et par høye stiletthæler å gjøre det eksakt motsatte.

Melanias skyhøye sko vekket internasjonal oppsikt og harme på tirsdag, etter at hun ble fotografert mens hun forlot Det hvite hus.

- Trist

Flere medier, deriblant Fortune, BT, Washington Post og New York Times har omtalt saken. Det siste døgnet har førstedamens sko vært gjenstand for alt fra vitsing på Twitter til seriøse kommentarer i noen av USAs mest politisk tunge aviser.

Som enkelte poengterer, forsøkte hun nok å se bra ut for det oppmøtte pressekorpset som ville ta bilder av presidentparet på vei til Texas. Manolo Blahnik-skoene i slangeskinn, med en verdi på nærmere 5000 kroner, kan ha vært hennes måte å opprettholde førstedame-stilen på.

Hun vet fotografene kommer til å knipse bilder, og har derfor kledd seg for anledningen.

SKOENE «ALLE» SNAKKER OM: Melania Trumps høye hæler har skapt engasjement, både i USA og i resten av verden. Skulle førstedamen virkelig besøkte orkanofre i sko laget av slangeskinn? Det var ett av mange spørsmål som ble stilt. Foto: NTB scanpix
SKOENE «ALLE» SNAKKER OM: Melania Trumps høye hæler har skapt engasjement, både i USA og i resten av verden. Skulle førstedamen virkelig besøkte orkanofre i sko laget av slangeskinn? Det var ett av mange spørsmål som ble stilt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Andre var derimot raskt ute med å poengtere absurditeten i det hele. En bruker på Twitter var spesielt hard i sin kritikk.

«Jeg pleier normalt sett ikke å bry meg om Melanias sko, men jeg er ikke sikker på om det er dette man har på seg når man møter folk som har mistet alt de eier», skriver radiovert Zerlina Maxwell.

Andre går også hardt ut mot førstedamen, som gjennom hele presidentperioden har fått nesten like mye kritikk som ektemannen sin.

Det hvite hus fikk med seg kritikken. I en kommentar til nettmagasinet Fortune forteller en talsperson for førstedamen at hysteriet ikke ble godt mottatt.

- Det er trist at vi har en pågående naturkatastrofe i Texas, og folk der ute er bekymret for skoene hennes, forteller personen i en uttalelse.

Selv om flere kritiske røster har ytret sine meninger om skoene det siste døgnet, skal det sies at enkelte også har tatt Det hvite hus' parti. Flere mener at det blir for banalt å fokusere på førstedamens sko, når dette først og fremst er en sak som bør omhandle politikk og ofrene katastrofen har etterlatt seg.

«Det er et tonn med ting vi kan klage på akkurat nå. Skoene Melania Trump har på seg på et fly på vei til Texas er ikke en av de tingene», skriver motejournalist Lauren Rankin på Twitter.

Byttet

Det tar nærmere tre timer å fly fra Washington D.C til Houston, Texas. Om presidentens helikopter brukte så lang tid er uvisst, men det var uansett mens det var i luften at hatmeldingene mot skoene kom.

Få hadde kanskje sett for seg at førstedamen skulle bytte sko, men da hun kom ut av helikopteret hadde Melania byttet antrekk. Den grønne bomberjakken og stiletthælene var byttet ut, til fordel for en hvit skjorte, caps og joggesko fra Adidas.

U.S. President Donald Trump (C) waves next to first lady Melania Trump upon arrival prior to receiving a briefing on Tropical Storm Harvey relief efforts in Corpus Christi, Texas, U.S., August 29, 2017. REUTERS/Carlos Barria
U.S. President Donald Trump (C) waves next to first lady Melania Trump upon arrival prior to receiving a briefing on Tropical Storm Harvey relief efforts in Corpus Christi, Texas, U.S., August 29, 2017. REUTERS/Carlos Barria Vis mer

Det er ikke kjent om byttet kom som følge av den store stormen mot henne, eller om hun rett og slett skjønte selv at det ikke var lurt å traske rundt i flere meter høyt vann med designersko til 5000 norske kroner.

- Jeg vil hjelpe

Kommentator i Washington Post, Robin Givhan, oppsummerer det hele i en lang tirade på avisens nettsider.

«Grunnen til at førstedamen skulle til Texas i utgangspunktet var for å symbolisere omtenksomhet og kameratskap. For å minne folk på at regjeringen ikke bare gjør jobben sin, men at de bryr seg med hvert eneste individ. Washington hørte på borgerne», skriver han og fortsetter:

«En politiker må komme seg ut i felten med arbeidssko og en allværsjakke, med oppbrettede ermer. Gamasjer. Caps».

Det poengteres videre i kommentaren at førstedamen, som sjeldent snakker til forsamlinger eller kaster seg inn i politikken, denne gangen ofret mote og stil for å vise empati og samhold.

TIL STEDE: Melania byttet klær, og deltok aktivt mens ektemannen fartet rundt i Texas. På capsen sto ordet «Flotus», en forkortelse for «First Lady of the United States». Foto: NTB scanpix
TIL STEDE: Melania byttet klær, og deltok aktivt mens ektemannen fartet rundt i Texas. På capsen sto ordet «Flotus», en forkortelse for «First Lady of the United States». Foto: NTB scanpix Vis mer

Førstedamen har tidligere uttalt at hun gjennom presidentperioden til ektemannen blant annet ønsker å bekjempe mobbing. Hun har derimot vært relativt stille gjennom Donalds sittende presidentperiode, og det har blitt poengtert av politiske eksperter at Ivanka Trump egentlig er den ekte førstedamen.

Tirsdag kveld, amerikansk tid, brøt imidlertid Melania stillheten selv.

- Jeg ønsker å hjelpe og støtte på den mest produktive måten som eksisterer. Ikke bare med ord, men også med handlinger, fortalte hun og fortsatte:

- Det jeg så som mest oppsiktsvekkende under besøket var ikke bare styrken til folket av Texas, men omtanken og samholdet som har tatt over staten, avsluttet hun.