Prins Harry og hertuginne Meghan:

- Meghan og Harrys hemmelige dekknavn avslørt

I likhet med vårt eget kongehus har hertuginne Meghan og prins Harry brukt hemmelige navn.

AVSLØRT: Prins Harry og hertuginne Meghan er et av verdens heteste par, noe som kan gjøre det vanskelig å få alenetid. Nå er dekknavnene deres avslørt. Foto: NTB Scanpix
AVSLØRT: Prins Harry og hertuginne Meghan er et av verdens heteste par, noe som kan gjøre det vanskelig å få alenetid. Nå er dekknavnene deres avslørt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det har i lengre tid vært kjent at blant annet den norske kongefamilien, såvel som de andre kongefamiliene i Skandinavia, i lang tid har tatt i bruk skjulte identiteter.

Nå viser det seg at også medlemmer av den britiske kongefamilien gjør det samme.

Ble avslørt

Ifølge den britiske tabloidavisen Daily Star har nemlig både hertuginne Meghan (37) og prins Harrys (34) kodenavn blitt avslørt. Nettstedet skriver at navnet brukes i spesielle situasjoner, og at det, ikke minst, fungerer som en sikkerhet rundt hertugparet.

Her til lands har dekknavn som «Johnny fra Stovner» og «Eva og Tom Manstad» blitt brukt av kronprins Haakon (45), dronning Sonja (81) og kong Harald (81).

Til tross for at de kongelige ofte er svært kreative med valg av dekknavn, kan den britiske avisen avsløre at Meghan og Harrys dekknavn er koblet til hertugparets offentlige tittel, hertugen og hertuginnen av Sussex.

Videre kommer det fram fra en kilde til avisen at de kalles David Stevens og Davina Scott.

De kongeliges telefonnummer skal være lagret på livvaktenes telefon med kodenavn, slik at hvis uhellet er ute, og de skulle miste telefonen, vil det så godt som være umulig å finne ut hvem som er Harry og Meghan.

Nå kan det imidlertid se ut til at hertugparet må vri seg rundt og komme opp med noen nye dekknavn etter avsløringen.

HERTUG OG HERTUGINNE: Harry og Meghans dekknavn skal være koblet til deres offentlige tittel. Foto: NTB Scanpix
HERTUG OG HERTUGINNE: Harry og Meghans dekknavn skal være koblet til deres offentlige tittel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Harry og Meghan er derimot ikke de eneste som har blitt avslørt.

Hemmelig kunstner

Tidligere har det blitt kjent at navn som «Mr. G», «Ingahild Grathmer», «Johnny fra Stovner», «Eva og Tom Manstad» og «Anna Svensson» har blitt brukt av kongelige. Det ble blant annet kjent gjennom et familietre over kongelige i Skandinavia hos Expedia.

Dronning Margrethe av Danmark (78) har tidligere jobbet som suksessrik maler under pseudonymet «Ingahild Grathmer».

Dronningen har også brukt «M» som dekknavn, blant annet i arbeid med en rekke bøker.

- I dag er Hennes Majestet en etablert kunstner, og benytter seg ikke av pseudonymer slik hun gjorde i begynnelsen av sin karriere, da hun ikke ønsket å stå fram under eget navn, skrev den danske kongehuseksperten Jon Bloch Skipper i 2011.

Saken fortsetter nedenfor.

KUNSTNER: Dronning Margrethe av Danmark er bare en av de kongelige som har benyttet seg av hemmelig navn. Foto: NTB Scanpix
KUNSTNER: Dronning Margrethe av Danmark er bare en av de kongelige som har benyttet seg av hemmelig navn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På bryllupsreise

Per Egil Hegge, som i 2006 ga ut en autorisert biografi om kong Haralds liv, trakk på sin side fram et eksempel fra vårt eget kongehus. På begynnelsen av 90-tallet var kronprins Haakon (45) ute på byen i Kragerø, hvor han ble gjenkjent av en jente i en kiosk.

- Han skal da raskt ha utgitt seg for å være «Johnny fra Stovner», sa Hegge lattermildt til Dagbladet.

TATT PÅ FERSKEN: Kronprins Haakon skal tidligere ha blitt tatt på fersken som «Johnny fra Stovner». Foto: NTB Scanpix
TATT PÅ FERSKEN: Kronprins Haakon skal tidligere ha blitt tatt på fersken som «Johnny fra Stovner». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han forklarte videre at kongelige ofte bruker dekknavn når de er ute på private reiser.

- Bestiller man eksempelvis billett på et vanlig fly, så finnes det alltid en sjanse for at den informasjonen lekkes et eller annet sted. Tidvis er det behov for diskresjon, og jeg mener man i slike tilfeller har rett på privatliv, selv om man er kongelig.

Ingar Sletten Kolloen er forfatteren bak den autoriserte biografien «Dronningen», som omhandler dronning Sonja. Da Dagbladet kontaktet ham, viste Kolloen til boka hvor han blant annet skriver om kronprins Harald og kronprinsesse Sonjas bryllupsreise til Hawaii i 1968, da de dro som «Eva og Tom Manstad».

BRYLLUPSREISE: Da Harald og Sonja giftet seg i 1968 dro de på bryllupsreise med andre navn. Her landet det feske paret i Norge igjen. Foto: NTB Scanpix
BRYLLUPSREISE: Da Harald og Sonja giftet seg i 1968 dro de på bryllupsreise med andre navn. Her landet det feske paret i Norge igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kronprinsesse Mette-Marit (45) brukte på sin side pikenavnet Høiby da hun besøkte India privat i 2012.

Det har også hendt at prinsesse Märtha Louise (46) har sjekket inn på hoteller som Märtha Glücksburg. Etternavnet bruker hun fordi kongefamilien tilhører den gamle fyrsteslekten Glücksburg, ifølge Se og Hør.

TRONEARV: I et åpent intervju hos Skavlan forteller prinsesse Märtha Louise om tiden som lite barn da debatten om hvor vidt Märtha eller Kronprins Haakon skulle bli Norges neste trone-arving. Video: NRK Vis mer

LES OGSÅ: - Ufattelig at det har gitt noen glede

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer