Kong Philippe:

Med historisk beklagelse

Den belgiske kongen sier unnskyld.

BEKLAGER: Kong Philippe av Belgia beklager overfor Kongo. Her er han fotografert sammen med prinsesse Elonore, kronprinsesse Elisabeth, dronning Mathilde, prins Emmanuel og prins Gabriel i 2018. Foto: NTB Scanpix
BEKLAGER: Kong Philippe av Belgia beklager overfor Kongo. Her er han fotografert sammen med prinsesse Elonore, kronprinsesse Elisabeth, dronning Mathilde, prins Emmanuel og prins Gabriel i 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Belgias kong Philippe (60) beklager overfor Kongo for Belgias rolle som koloniherre over landet fra 1885 og fram til landet ble selvstendig i 1960. Det skriver nyhetsbyrået AFP, ifølge BT.

- Jeg ønsker å uttrykke min dypeste beklagelse for fortidas sår, som stadig smerter i dag ved den diskriminering som stadig finner sted i våre samfunn, skriver den belgiske kongen i et brev til Kongos president, Felix Tshisekedi.

Beklagelsen skjer nøyaktig 60 år etter at Kongo ble selvstendig den 30. juni 1960. Dette er første gang Belgia uttrykker en beklagelse for landets handlinger i Kongo under kolonitida.

Kongo er Afrikas nest største land etter areal, og er med sine 84 millioner innbyggere også et av kontinentets mest befolkningsrike land.

Som nevnt var Kongo en belgisk koloni fra 1885 til 1960. Det var kong Leopold 2. av Belgia som i sin tid jobbet for å skaffe Belgia et kolonirike, og hans brutale styre i Kongo vakte internasjonal kritikk. Flere millioner mennesker døde under de umenneskelige arbeidsforholdene.

I åra fram til Kong Leopold 2. sin død i 1909, var Belgia i kongens private besittelse. Etter dette tok den belgiske stat over administrasjonen av Kongo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer