Max von Sydow:

Max von Sydow er død

Skuespilleren ble 90 år gammel.

DØD: Den svenskfødte, franske skuespilleren Max von Sydow har gått bort, 90 år gammel. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenskfødte, franske skuespilleren Max von Sydow har gått bort, skriver Aftonbladet.

Han ble 90 år gammel.

Dødsfallet bekreftes av Sydows manager, Jean Diamond, som i en offisiell uttalelse sier følgende:

«Det er med knust hjerte og uendelig tristhet vi må formilde det ekstremt smertefulle budskapet om at Max von Sydow døde 8. mars 2020».

Årsaken til dødsfallet er foreløpig ikke kjent.

SKUESPILLER: Max von Sydow i «Extremely Loud And Incredibly Close» fra 2011. Foto: NTB Scanpix
SKUESPILLER: Max von Sydow i «Extremely Loud And Incredibly Close» fra 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Filmsuksess

Skuespilleren har vært i underholdningsbransjen i flere tiår, og medvirket i flere store produksjoner. Han er blant annet godt kjent for roller i «The Seventh Seal» (1957), «Exorcisten» (1973) og «Star Wars: The Force Awakens» (2015). Han var også med i HBO-suksessen «Game of Thrones», i rollen som den treøyde ravnen.

I løpet av sin lange karriere ble Sydow nominert til Oscar ved to anledninger. Første gang i 1989 for «Pelle Erobreren», og i 2012 for «Extremely Loud & Incredibly Close».

Max von Sydow filmdebuterte i 1949, ifølge Store Norske Leksikon. I 1951 sto han på en teaterscene for første gang, og ved Malmö Stadsteater spilte han blant annet Peer Gynt, Faust og Misantropen fra 1955 til 1960.

Fra 1960 til 1962 og i 1964 var han ansatt ved Dramaten i Stockholm, men foruten dette har han stort sett vært å se på filmlerretet - der han som nevnt har hatt flere store roller.

JESUS: Max von Sydow fikk sitt internasjonale gjennombrudd i rollen som Jesus i «The Greatest Story Ever Told». Foto: NTB Scanpix
JESUS: Max von Sydow fikk sitt internasjonale gjennombrudd i rollen som Jesus i «The Greatest Story Ever Told». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bergman-favoritt

Spesielt kjent er han fra Ingmar Bergmans filmer, som «Det syvende segl» (1956), «Jungfrukällan» (1959), «Såson i en spegel» (1961) og «Nattvärdsgästerna» (1962).

I 1969 spilte han i Bergman-filmen En passion, med Liv Ullmann som motspiller. De spilte også sammen i Jan Troells «Utvandrarna» (1971) og «Nybyggarna» (1972).

Internasjonalt ble han lansert med rollen som Jesus i «The Greatest Story Ever Told» fra 1965, og det tok ikke lange tiden før han fikk en bemerket og allsidig internasjonal karriere.

Hans siste rolle var ifølge IMDb i filmen «Kursk: The Last Mission», som kom ut i 2018.

Sydow etterlater seg kona, den franske filmprodusenten Catherine Brelet, og deres to sønner - som han adopterte da de giftet seg.

Han etterlater seg også sønnene Clas og Henrik, som han fikk med sin første kone, skuespilleren Christina Inga Britta Olin.

I 2002 ble han fransk statsborger, og mistet sitt svenske statsborgerskap.

LES OGSÅ: Deler sjarmerende bilde av bursdagsprinsessen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer