Cato Zahl Pedersen:

- Måtte sy hånden fast i magen

«Farmen kjendis»-deltakeren hadde i flere uker et ørlite håp om at legene skulle redde den ene armen hans.

ÅPNER SEG: Cato Zahl Pedersen avbildet hjemme på Nesodden, der også den fatale ulykken fant sted for 51 år siden. Foto: Morten Eik / Se og Hør
ÅPNER SEG: Cato Zahl Pedersen avbildet hjemme på Nesodden, der også den fatale ulykken fant sted for 51 år siden. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For 51 år siden, da «Farmen kjendis»-aktuelle Cato Zahl Pedersen (65) var 14 år gammel, tok han et valg som skulle vise seg å ende fatalt. Pedersen bestemte seg nemlig for å klatre opp i en høyspentmast og ble med ett slengt i bakken da 17 000 volt raste gjennom kroppen.

TV-profilen overlevde ulykken - mot alle odds. Begge armene hans gikk derimot tapt, og siden den gang har 65-åringen vært prisgitt en protese på høyrearmen som hjelper ham i det daglige.

FØRSTEKJEMPE: Deltakere reagerer etter et kontroversielt førstekjempevalg på «Farmen kjendis». Video: TV 2 / Rød Løper. Vis mer

- For omfattende sår

Til Se og Hør forteller Pedersen at legene en periode forsøkte å redde den nevnte høyrearmen.

- Ja. Jeg hadde et stort brannsår på underarmen, så de forsøkte å øke blodsirkulasjonen ved å sy hånden inn i magen min. Der skulle den sitte i seks uker før den ble løsnet. Om hånden på det tidspunktet fortsatt trengte blodtilførsel fra magen, da måtte den fjernes.

Han fortsetter:

- Samme døgn som den ble løsnet måtte jeg på operasjonsstua igjen. Jeg ble lagt i narkose og amputerte. Såret var for omfattende til at immunforsvaret fikk ryddet opp.

PRØVDE REDDE ÉN ARM: Legene sydde fast Pedersens arm i magen hans i håp om å få den til å fungere igjen. Det viste seg ikke å fungere. Foto: Privat
PRØVDE REDDE ÉN ARM: Legene sydde fast Pedersens arm i magen hans i håp om å få den til å fungere igjen. Det viste seg ikke å fungere. Foto: Privat Vis mer

- Hvordan var det å vente på en sånn beskjed?

- På en måte ille, men jeg var innstilt på at denne armen ikke kom til å virke igjen. Jeg hadde ingen tro på det. I tillegg fikk jeg beskjed om at de prøvde å redde den, det var ikke sånn at jeg fikk beskjed om at det så lovende ut. Heller at jeg måtte venne meg til tanken på et liv med protese, sier «Farmen kjendis»-deltakeren.

BOBLA: Var det en «Farmen»-flørt der? Vis mer

- «Har du mistet armene dine»?

Pedersen legger ikke skjul på at han stadig opplever at mange kvier seg for å stille spørsmål, selv om han i mange år har vist seg å være svært åpen om funksjonshemmingen.

- Ja, mange er redde - eller i hvert fall engstelige - for å drite seg ut. At de skal ende opp i forlegenhet på et vis, forklarer han, før han drar frem det han kaller et «kroneksempel» fra en busstur for noen år siden.

ARBEIDSJERN: Cato Zahl Pedersen har jobbet og stått på som rene rivjernet på «Farmen kjendis». Om en drøy uke blir det klart hvem som vinner programmet. Foto: Anton Soggiu / TV 2
ARBEIDSJERN: Cato Zahl Pedersen har jobbet og stått på som rene rivjernet på «Farmen kjendis». Om en drøy uke blir det klart hvem som vinner programmet. Foto: Anton Soggiu / TV 2 Vis mer

En tre år gammel jente satt der med moren sin, hvorpå jenta plutselig utbrøt: «Har du mistet armene dine du da?».

- Moren prøvde febrilsk å få oppmerksomheten hennes over på noe annet. Men det er jo akkurat sånt som bare gjør situasjonen pinlig.

BRUTAL VENDING: Cato Zahl Pedersen avbildet på sykehuset kort tid etter at han fikk 17 000 volt gjennom kroppen. Foto: Privat
BRUTAL VENDING: Cato Zahl Pedersen avbildet på sykehuset kort tid etter at han fikk 17 000 volt gjennom kroppen. Foto: Privat Vis mer

Cato Zahl Pedersen følte derfor at han selv måtte ta grep.

- Jeg svarte bare at det var et fint spørsmål, men at det ikke var synd på meg. «Ja, jeg har mistet armene, men jeg kan til og med håndtere grillpølsene helt oppi grillen uten å brenne meg. Jeg overlevde en ulykke, og er bare veldig heldig som lever», sa jeg.

- Etterpå takket moreb meg for at jeg reddet situasjonen. Og det er nettopp det: Jeg ønsker å skape flere situasjoner der man har lov til å undre seg eller å være nysgjerrig, mener 65-åringen.

SPOILER?: Det kan virke som om Unni Askeland vet noe vi ikke vet i første del av søndagens episode av «Farmen kjendis», men gjorde hun egentlig det? Video: TV 2 / Rød Løper. Vis mer

- Sleit med å få jobb

Den tidligere idrettsprofilen har opplevd akkurat det samme i arbeidslivet.

- Etter Handelshøgskolen slet jeg med å få jobb, folk ville ikke ansette meg. Fordi de på intervjuer ikke turte å spørre om hvordan jeg bruker protesen. De trengte ikke spørre, for de hadde jo andre alternativer - altså folk med ti fingrer.

Også her måtte Pedersen selv ta grep.

- Til slutt spurte jeg rett ut om de lurte på hvordan denne protesen fungerer. Da var jeg i angrepsposisjon, og kunne vise verden at dette gikk bra.

Han fortsetter:

- Enkelte viser styrke i form av justering av kroppen, med større pupper, større rumpe og større lepper. Det er da virkelig ikke i det ytre lykken ligger. Selv har jeg store arr jeg kunne forskjønnet, men jeg er mer opptatt av utstråling fra innsiden.

BLID OG FORNØYD: Kona Märtha er klippen i Cato Zahl Pedersens liv. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
BLID OG FORNØYD: Kona Märtha er klippen i Cato Zahl Pedersens liv. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Ikke noe jeg tenker på

Til daglig bor og lever Cato Zahl Pedersen sammen med kona Märtha Zahl (78), som er en bauta i livet hans.

- Jeg trives rundt folk, og er også avhengig av å ha folk rundt meg. Jeg tenker litt på at relasjoner kan endre seg, at én som er eldre enn meg selv kan dø før meg og slikt. For sånn situasjonen er, vil jeg gjerne bo sammen med noen.

GRÅTER: Etter søndagens tvekamp fikk Emilie Voe Nereng en overraskelse på «Farmen kjendis». Vis mer

- Én ting er å ha en personlig assistent eller hjemmesykepleier, men det passer meg bare ikke. Jeg klarer jo å vaske klær, men etterpå skal det jo brettes og strekkes - og det blir verre. Sånne ting. Jeg trives veldig godt alene, men vil oftest ha folk rundt meg. Jeg pleier å si at jeg er god til å gjøre ting alene, sammen med folk.

- Er du redd for å miste Märtha?

- Det er en så fjern tanke, at nei, det er ikke noe jeg tenker på. Det jeg tenker mest på nå er at jeg bør trappe ned jobben, og å være pensjonist sammen med henne. Og ha mer tid til å være opptatt av andre, sier en åpen Cato Zahl Pedersen til Se og Hør.

LES OGSÅ: Fikk ulovlig besøk på Farmen