«Luksusfellen»:

Måtte selge etter Flax-smell

«Luksusfellen»-eksperten kunne ikke forstå hvorfor ekteparet fra Halden hadde skyhøy gjeld. Så kom sjokktelefonen.

SJOKKERT: «Luksusfellen»-paret fra Halden kan fint betjene sitt normale bolig- og billån, men sjokkfaktoren er stor når de får vite hvor mye forbrukslån de faktisk har. Ekspert Lene Drange er ikke imponert. Video: Viaplay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lars Erik Torp (35) og Tine Jeanette Bendiksen Torp (34) kan ved første øyekast virke som et helt normalt par. Begge jobber, er foreldre, liker å kose seg og nyter tilsynelatende helt alminnelige dager sammen i Halden - der de har slått seg til ro.

ØKONOMISK UORDEN: Ekteparet i Halden hadde mye gjeld, og hele ni kreditorer hadde tatt pant i boligen deres. Foto: Viaplay
ØKONOMISK UORDEN: Ekteparet i Halden hadde mye gjeld, og hele ni kreditorer hadde tatt pant i boligen deres. Foto: Viaplay Vis mer

Det er også grunnen til at de forbauser ekspertene i «Luksusfellen», som har tatt turen til den kjente festningsbyen i Viken for å hjelpe dem ut av den økonomiske fella. I huset deres finnes ingen dyr kunst, ingen designervesker eller ellevill elektronikk.

Likevel har paret klart å opparbeide seg en gjeld på 2,8 millioner kroner, hvor omtrent halvparten er forbrukslån, ubetalt skatt og inkassovarsler. Det enorme beløpet henger ikke på greip, mener ekspertene.

- Ikke kontroll

Jo da, familien bruker kanskje litt vel mye penger på mat og kunne spart seg for noen turer på Europris, men det gir ingen mening at det alene gjør gjelden sjusifret.

- Her er det ikke kontroll på noen ting, sier ekspert Lene Drange (29) bastant i programmet, som sendes onsdag kveld.

- MÅTTE JOBBE: Lene Drange ble overrasket over at paret hadde klart å pådra seg såpass mye gjeld, og forsto ikke hvordan de hadde klart det. Foto: Viaplay
- MÅTTE JOBBE: Lene Drange ble overrasket over at paret hadde klart å pådra seg såpass mye gjeld, og forsto ikke hvordan de hadde klart det. Foto: Viaplay Vis mer

Bare det å betale de månedlige rentene vil koste paret 19 500 kroner, som altså i praksis hadde betydd at den totale lånesummen ville stått på stedet hvil. Gjelda var for høy for de begge, selv om Lars Erik både jobbet fulltid på skole og hadde en ekstrajobb i butikk rett over svenskegrensa.

- Det var så ekstremt mye i «Luksusfellen»-sammenheng, og vi kom inn veldig sent. De skyldte ekstremt mye penger, og vi måtte virkelig jobbe for å få dette på rett kjøl, sier Drange til Se og Hør.

Etter å ha forsøkt å nøste opp i parets økonomi i omtrent ei uke, ble det tydelig at det ikke var Lars Erik som sto for den største bunken med gjeldsbrev. Tine Jeanette hadde alene en gjeld på nesten en million kroner, som ikke lot seg forklare.

Verken overfor ektemannen eller ekspertene kunne hun forklare beløpet. Ikke fordi hun bar på en hemmelighet, men fordi hun ikke hadde kontroll.

SKRAPESMELL: Tine Jeanette hadde brukt enorme summer på skrapelodd. Lene Drange synes det var betryggende å få et svar på hvordan gjelden ble så høy. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKRAPESMELL: Tine Jeanette hadde brukt enorme summer på skrapelodd. Lene Drange synes det var betryggende å få et svar på hvordan gjelden ble så høy. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han bestemte seg i hvert fall for å ta saken i egne hender, og tok en skjebnesvanger telefon. Deretter ringte han ekspertene, og overleverte sjokkbudskapet.

- Vi hadde ingen mistanker om hva det kunne være, men vi skjønte at noe ikke stemte. Da Lars Erik ringte Norsk Tipping og fikk vite at kona hadde brukt store summer på skrapelodd, løsnet det for oss, sier hun til Se og Hør, og fortsetter:

- Vi har hatt mye spillgjeld i programmet, men aldri har det vært brukt så mye på skrapelodd. Det handler ikke om at vi skal dømme noen, men vi må vite hva pengene har gått til for å overbevise kreditorene, sier hun.

SJOKK-SUM: Veronika (32) har en forkjærlighet for Red bull, og i «Luksusfellen» får hun vite hvor mye penger hun egentlig bruker på energidrikken. Vis mer

- Husket det ikke

Totalt hadde Tine Jeanette tippet for rundt 221 000 kroner i en periode på tre år, hvor det meste har vært brukt på Flax-lodd. I 2015 toppet alt seg, da hun brukte svimlende 81 000 kroner på tipping.

- Det var ikke det at det var noen stor hemmelighet, men jeg husket faktisk ikke at jeg hadde brukt sånne summer på det. Jeg koblet det ikke i det hele tatt, sier Tine Jeanette til Se og Hør.

Nå som ekspertene hadde et svar, kunne de begynne å legge planer for familien. Huset deres passet ikke inn i noen realistiske scenarioer, og ble altså lagt ut for salg.

MÅTTE SELGE: Skrapelodd, forbrukslån og ubetalt skatt gjorde det vanskelig for paret å beholde huset sitt i Halden. Foto: Viaplay
MÅTTE SELGE: Skrapelodd, forbrukslån og ubetalt skatt gjorde det vanskelig for paret å beholde huset sitt i Halden. Foto: Viaplay Vis mer

Hele ni kreditorer hadde pant i eiendommen ved innspillingsstart, og ekspertene forsøkte å gjøre alt de kunne for at paret skulle få beholde det hvitmalte huset. Det ble etter hvert klart at det trolig ikke ville la seg gjøre.

Et salg kunne barbere vekk en stor del av gjelda, dersom de fikk solgt til takst.

- Her må vi rett og slett rette en stor takk til ikke bare ekspertene, men også venner, familie og kolleger. Da vi innså at vi måtte selge huset, var det mange som hjalp oss med å pusse opp slik at vi fikk en bedre takst, sier Lars Erik til Se og Hør.

Perioden var likevel alt annet enn enkel for familien. Midt under oppussingen måtte Tine Jeanette opereres i hodet for å fjerne en svulst. Alt går heldigvis bra med henne helsemessig i dag, men da det sto på som verst, var situasjonen tidvis mørk for duoen.

HEMMELIG TALENT: Silje Sandmæl er best kjent for sin økonomiske sans, men i ungdommen var det helt andre talenter som sto i fokus. En gang i tiden var hun nemlig tagger, noe hun viser hos «En kveld hos Kloppen». Video: TV 2 Vis mer

Historisk

Huset ble heldigvis solgt til takst, som var det første steget mot å få dem på rett kjøl. Budsjetter og nedbetalingsplaner kom deretter på banen.

Dersom paret skal klare seg fremover, gjelder det å holde tunga rett i munnen og bankkortet i lomma. De bor nå i et hus som de leier for en mindre sum, og fikk heldigvis barbert bort en stor sum med gevinsten fra hussalget.

Lars Erik fikk bukt med all sin gjeld, og ble i tillegg sittende igjen med en gevinst på nærmere 200 000. Ifølge Drange er det første gang i «Luksusfellen» sin lange historie at det har skjedd.

TAKKNEMLIGE: Ekteparet er i dag svært takknemlige for hjelpen de fikk fra alle kanter i den vanskelige perioden. Foto: Viaplay
TAKKNEMLIGE: Ekteparet er i dag svært takknemlige for hjelpen de fikk fra alle kanter i den vanskelige perioden. Foto: Viaplay Vis mer

Tine Jeanette har fortsatt en vei å gå. Nærmere 364 000 skal hun klare å betale ned, men med god hjelp og en skreddersydd plan skal det la seg gjøre uten store problemer.

I dag er ekteparet sjeleglade for hjelpen de har fått av ekspertene.

- Vi betaler alle regninger i tide og alle avtaler løper som de skal. Vi har det mye bedre nå. Det er deilig å ikke ha noe hengende over seg, for det er tøft å ha økonomiske problemer. Jeg kan ikke huske sist det dumpet ned en regning i postkassa, sier han, hvorpå hun svarer:

- Målet er å kjøpe oss inn på boligmarkedet igjen. Det er en motivasjon vi har. Både for vår egen del, men også for at barna skal ha noe igjen etter oss. Vi gleder oss til fremtiden.

DRØYT: Programleder for «Luksusfellen», Lene Drange, får sjokk når hun åpner kjøleskapet til gourmetkokk Kenneth Jahnsen Collins. Vis mer

LES OGSÅ: - Måtte slå til

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer