Katharina Andresen:

Måtte opereres: - Ble noen tårer

I grevens tid ble det oppdaget celleforandringer i livmorhalsen til Katharina Andresen.

ÅPNER OPP: Katharina Andresen er en av landets mest formuende mennesker. Nå forteller hun åpent om celleforandringene som ble oppdaget i livmorhalsen hennes, og operasjonen hun måtte ha. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
ÅPNER OPP: Katharina Andresen er en av landets mest formuende mennesker. Nå forteller hun åpent om celleforandringene som ble oppdaget i livmorhalsen hennes, og operasjonen hun måtte ha. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

2020 ble ikke slik Katharina Andresen (25) hadde sett for seg. Den norske milliardærarvingen flyttet til London for å studere, men ble raskt knipset hjem til Norge igjen da pandemien brøt ut. Student har hun derfor vært fra sofaen hjemme i Norge, mens hun har isolert seg sammen med kjæresten og hunden.

Hun studerer Global Management ved Regent's, og det er ikke utenkelig at hun på sikt går inn i familieselskapet Ferd. I dag drives det av faren, Johan Andresen - en av landets rikeste menn.

UHELBREDELIG: Influenser Elin Kjos hadde vært plaget med hoste i ett år, og trodde at det var astma og allergi. Det viste seg å være uhelbredelig lungekreft. Video: Expressen TV Vis mer

Helsemessig har det heller ikke vært hennes beste år. Nylig kunne 25-åringen nemlig avsløre overfor følgerne sine på Instagram at det var oppdraget celleforandringer i livmorhalsen hennes. Den beskjeden var ikke lett å motta, sier hun til Se og Hør.

- Det viste seg etter første test, altså skraping av livmorhals, at det så ut som store forandringer. Det ble noen små tårer da, ikke fordi jeg var redd for kreft, men fordi jeg synes det var ekstremt ubehagelig, forteller hun.

Mer om det senere i artikkelen.

PÅMINNELSE: Den kjente arvingen og forretningskvinnens mor, Kristin Gamlemshaug Andresen, har hele livet oppfordret Katharina til å passe på egen helse. Her hun fotografert sammen med mora og broren Wilhelm på Se og Hørs 40-årsjubeleeum. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
PÅMINNELSE: Den kjente arvingen og forretningskvinnens mor, Kristin Gamlemshaug Andresen, har hele livet oppfordret Katharina til å passe på egen helse. Her hun fotografert sammen med mora og broren Wilhelm på Se og Hørs 40-årsjubeleeum. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

I grevens tid

Gjennom oppveksten har mora hennes, Kristin Gamlemshaug Andresen, minnet henne på at det er viktig å holde kontroll på egen helse. At man ikke burde vente for lenge med mammografi, celleprøver eller andre viktige tester.

Hun hadde regnet med å bli innkalt til time for celleprøve da hun fylte 25, men det kom aldri noe i posten. Derfor dro hun til Volvat for å ta prøven på eget initiativ. Det hører med til historien at hun fikk innkallelse samme dag, men da var hun allerede på vei for å ta prøven.

Og det skulle altså vise seg at hun kom i grevens tid. Det ble oppdaget celleforandringer, og de måtte behandles. Ifølge Lommelegen får rundt 25 000 norske kvinner årlig konstatert unormale celler i livmorhalsen etter celleprøve. Forandringene skyldes HPV-viruset, som smitter gjennom sex.

ÅRETS FORBILDE. Journalist og blogger Thea Steen fikk prisen for årets forbilde under Se og Hørs Kjendisgalla. Steens mor og søster mottok prisen på vegne av den avdøde. Thea Steen mottok prisen for sitt arbeid med kampanjen #sjekkdeg. Video: Se og Hør Vis mer

90 prosent blir kvitt infeksjonen i løpet av to år, men det kan også utvikle seg til kreft. Det er sjelden, men har likevel medført dødsfall her til lands. Derfor ble #sjekkdeg-kampanjen lansert, for at forandringene skal oppdages så tidlig som mulig.

- Etter mye støtte hjemmefra og på sosiale medier, roet jeg meg ned. Jeg tenkte over de positive sidene ved at jeg hadde bestilt time, blitt undersøkt og var i en prosess av å ta vare på min egen kropp og helse, sier Andresen om celleforandringene, og fortsetter:

- Jeg ble raskt kalt tilbake for en biopsi, altså en vevsprøve, noe som ikke var veldig behagelig. Dette var fordi de ønsket å være helt sikre før de anbefalte meg en konisering, sier hun.

I NARKOSE: Andresen hadde forberedt seg på å få koniseringen utført med lokalbedøvelse, men legene måtte fjerne mer enn antatt. Derfor ble hun lagt i narkose. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
I NARKOSE: Andresen hadde forberedt seg på å få koniseringen utført med lokalbedøvelse, men legene måtte fjerne mer enn antatt. Derfor ble hun lagt i narkose. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Betalte privat

En konisering er et lite kirurgisk inngrep på livmortappen, der området med celleforandringer opereres bort. Dette gjøres for å fjerne cellene som potensielt kan utvikle seg til livmorhalskreft, ifølge Lommelegen.

Inngrepet ble utført en uke etter henvisning, forklarer Andresen.

- Det var veldig heldig at jeg kan betale for dette privat, slik at jeg ikke trengte å vente og grue meg enda mer. Det ble avtalt med gynekolog at koniseringen skulle gjøres med lokalbedøvelse, men det endret seg da jeg ble lagt inn, forklarer hun, og fortsetter:

- Kirurgene anbefalte at dette skulle bli gjort under narkose fordi de ville være helt sikker på at de fikk tatt alt. Med lokalbedøvelse kan det skje at man spenner seg, eller blir litt urolig, og da kan resultatet vike fra det som er ønskelig. Koniseringen gikk veldig bra, og jeg fikk dra hjem etter to timer.

Rundt ti dager etter inngrepet er det vanlig at man begynner å blø en del. Andresen løste dette ved å bruke bleie, noe hun med humoristisk snert delte med følgerne sine på Instagram.

MED BLEIE: På grunn av blødinger har Andresen sett seg nødt til å gå med bleie i noen dager. Det delte hun selv med fansen på Instagram. Foto: Privat
MED BLEIE: På grunn av blødinger har Andresen sett seg nødt til å gå med bleie i noen dager. Det delte hun selv med fansen på Instagram. Foto: Privat Vis mer

- I disse dager har jeg nå nådd stadiet hvor det er mye blod og voksenbleier, men tar det med et stort smil og noen Ibux hjemme på sofaen, forklarer hun.

Velger åpenhet

Hele prosessen kunne hun ha valgt å holde privat, men det var aldri et alternativ for henne. Overfor Se og Hør forklarer hun hvorfor.

- Dette var noe jeg tenkte var en god idé da jeg gjorde min egen research på nett. Da leste jeg om #sjekkdeg, og fant ut at flere hadde gått gjennom det samme som meg. Det er tydeligvis tusenvis kvinner som gjennomgår konisering hvert år, forklarer 25-åringen, og fortsetter:

- Jeg leste at hovedproblemet var at det var ikke nok kvinner som visste om viktigheten med prøven, de utsatte den, eller synes det var skummelt å få svar. Dette synes jeg er veldig synd.

DELER ÅPENT: Det var aldri noe alternativ for Andresen å holde inngrepet hemmelig. Hun vil nemlig at flere kvinner skal sjekke seg. Foto: Privat
DELER ÅPENT: Det var aldri noe alternativ for Andresen å holde inngrepet hemmelig. Hun vil nemlig at flere kvinner skal sjekke seg. Foto: Privat Vis mer

Hun vil derfor bidra med å spre kunnskap om både #sjekkdeg-kampanjen og celleprøver. Dersom hun ikke hadde tatt prøven, kunne hun potensielt ha utviklet kreft på sikt. Av de rundt 300 kvinnene som får livmorhalskreft i året, dør rundt 70 av sykdommen.

Det vil Andresen hjelpe med å få bukt med.

- Det er ikke morsomt sette seg i en posisjon hvor man er litt sårbar og kan få noen litt ekle resultater, men det motsatte er så mye verre. De fleste må bli flinkere til å ta vare på egen kropp og helse. Det er bare vi som kan gjøre det, sier hun.

Hvis hun bare får én annen kvinne til å teste seg, er åpenheten verdt det. Selv skal Andresen til oppfølgning i februar, hvor hun skal testes på nytt. I tillegg skal både hun og kjæresten vaksineres for HPV-viruset.

- Jeg er veldig takknemlig for all støtte jeg har mottatt de siste ukene, alle kvinnene som har takket meg for at jeg deler og alle kvinnene som nå har booket time. Jeg er ekstremt glad for at min opplevelse kan lette eller sette i gang andres oppfølging av celleforandringer, avslutter hun.

LES OGSÅ: Om sexlivet: «Har jeg ødelagt noe?»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer