Ida Gran-Jansen:

- Måtte krabbe til badet

Bakebloggeren åpner seg om hvordan det er å ikke kunne gå på medisiner mot leddgikt som gravid.

VENTER SITT ANDRE BARN: Ida Gran-Jansen og samboeren Eirik Lyssand blir snart tobarnsforeldre. Her avbildet i 2017. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
VENTER SITT ANDRE BARN: Ida Gran-Jansen og samboeren Eirik Lyssand blir snart tobarnsforeldre. Her avbildet i 2017. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer
Publisert

Det har gått over tre måneder siden det ble kjent at bakeblogger Ida Gran-Jansen (32) venter sitt andre barn med samboeren Eirik Lyssand (32). Gravidavsløringen kom ett år etter at parets sønn Max kom til verden.

Termin er allerede i sommer, og Gran-Jansen fortalte nylig litt om graviditeten i et innlegg på bloggen sin.

- Alt står veldig bra til med lillebror i magen, han vokser og koser seg. Jeg er allerede i uke 30 så det er kun 10 uker til termin. Denne graviditeten har gått så vanvittig fort og mye kjappere enn forrige gang. Vel, det føles kjappere hvert fall, skrev hun i blogginnlegget.

GRAVID: Superstjerna Katy Perry venter barn med skuespillerkjæresten Orlando Bloom, og er slett ikke redd for å vise fram sin høygravide mage. Video: Rød Løper Vis mer

Kan ikke gå på medisiner under graviditeten

Alt er imidlertid ikke helt smertefritt for 32-åringen når det kommer til svangerskapet. Det avslører hun i form av flere videoer delt på Instagrams historiefunksjon.

32-åringen har tidligere fortalt om de mange årene med store leddgiktplager. Det gjorde hun for første gang i et innlegg på bloggen sin, kort tid etter «Farmen kjendis»-deltakelsen i 2016.

Da forklarte Gran-Jansen at hun ikke ønsket medlidenhet, noe som også var grunnen til at hun holdt sykdommen skjult i flere år.

LEDDGIKT

  • Leddgikt er en tilstand som gjør leddene i kroppen stive, smertefulle og hovne. Leddgikt oppstår gradvis, og det er vanligst at man begynner å merke symptomer når man er over 50 år gammel.
  • Det finnes flere typer behandling som hjelper ved leddgikt. Ingen av dem fjerner årsaken til sykdommen, da denne ikke er fullt ut kjent. Derfor kan sykdommen heller ikke kureres, men behandlingen forebygger at leddene skades. Det kan være aktuelt med flere medikamentkombinasjoner.
  • Når det kommer til å være gravid med leddgikt reagerer kvinner med leddgikt ulikt på graviditet. Mange opplever en bedring av symptomene under svangerskapet, og hos de fleste skjer bedringen i løpet av det første trimesteret, og varer hele svangerskapet.
  • Hos omtrent 40 prosent vil sykdommen forbli uforandret eller forverre seg.
  • Dersom du har hatt pause fra dine faste medisiner i svangerskapet kan det være viktig å komme fort i gang igjen med behandlingen etter fødsel, for å forebygge oppbluss.

KILDE: Helse Norge

Som følge av graviditeten kan hun ikke gå på medisiner for leddgikten sin, noe hun nå har valgt å åpne seg om på Instagram.

I det ene innlegget på Instagram-story forteller Gran-Jansen at hun er evig takknemlig for at det finnes behandling for leddplagene hennes. Hun forklarer nemlig at hun for bare noen dager siden krabbet til badet, men at hun nå kan gå normalt igjen.

Responsen lot ikke vente på seg etter det ovennevnte innlegget, og i den anledning besluttet bakebloggeren å åpne seg ytterligere om leddgikten sin. I en video delt på Instagram-story forteller Gran-Jansen at hun føler det er mange som tenker at hun har det helt fint i hverdagen med leddgikt. Imidlertid påpeker hun at realiteten er litt annerledes.

- Spesielt nå som jeg er gravid, og ikke kan gå på de medisinene som jeg vanligvis går på hvor jeg faktisk har det veldig, veldig bra. Så nå under en graviditet så får jeg kortison sprøytet direkte inn i de hovne leddene, forklarer Gran-Jansen åpenhjertig.

GRAVID: Ekteparet Julianne og Ulrik Nygård venter barn igjen. Slik avslører de nyheten. Reporter: Thea Hope Vis mer

- Ikke meg som person

Videre poengterer Gran-Jansen at det har vært perioder hvor det har vært «ordentlig ille» for henne, men at det er noe hun har valgt å ikke legge så mye fokus på. Dette fordi hun ikke ønsker å være «hun med en sykdom», eller fremstå som klagete.

- Det er ikke meg som person, men samtidig så tenker jeg at det er fint å kunne dele litt også, for dere andre som har kroniske sykdommer som dere må leve med dag ut og dag inn, fortsetter hun.

ÆRLIG: Ida Gran-Jansen overrasket på Instagram-story da hun åpnet seg om leddgikten sin. Foto: NTB Scanpix
ÆRLIG: Ida Gran-Jansen overrasket på Instagram-story da hun åpnet seg om leddgikten sin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

32-åringen forklarer videre at hun nå har det helt fantastisk, grunnet den siste injeksjonen hun fikk i foten sin etter å ha hatt en betennelse i slimposen i den ene hælen. Som følge av injeksjonen har hun kunnet gå helt normalt, noe hun påpeker at hun ikke har kunnet gjøre på veldig lenge.

Se og Hør har vært i kontakt med Ida Gran-Jansen som opplyser om at hun ikke har noen ytterligere kommentar.

Ida Gran-Jansen ble raskt et kjent ansikt etter at hun vant bakekonkurransen «Hele Norge baker» på TV3 i 2013. Siden den gang har hun blant annet gjort suksess med både sin egen mat- og bakeblogg, flere kokebøker og tv-programmet «Idas fristelser».

GRAVID: Tiril Sjåstad Christiansen forteller til Dagbladet at kroppen hennes kjennes ut som en innvendig badstue. Video: Julie Easter Christiansen / Rød Løper Vis mer

- Folk tror ikke på meg når jeg sier det

I et tidligere intervju med Se og Hør, kunne Ida Gran-Jansen fortelle at det er mange som ikke tror på at hun spiser det hun selv baker.

- Det som er fint med å bake, er at bakeren alltid får smake. Folk tror ikke på meg når jeg sier det, men jeg spiser overraskende mye, var noe av det hun sa den gang.

BAKEBLOGGER: Ida Gran-Jansen har gjort stor suksess siden hun vant bakekonkurransen «Hele Norge baker» på TV3 i 2013. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
BAKEBLOGGER: Ida Gran-Jansen har gjort stor suksess siden hun vant bakekonkurransen «Hele Norge baker» på TV3 i 2013. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer

Gran-Jansen har dessuten tidligere fortalt til Se og Hør at hun personlig ikke har så mye til overs for å erstatte tradisjonelle bakevarer med lavkarbo og såkalt «raw food»:

- Jeg går «all in» når jeg først skal bake, da er det meierismør, sukker, fløte og fint hvetemel som gjelder, sa hun i 2014, og la til:

- Jeg dæver litt av alle disse slanketrendene. Det er litt skummelt hvordan det er blitt, at det å spise en vanlig brødskive nesten ses på som usunt. Grovt, hjemmelaget brød må da være greit!

LES OGSÅ: - Var redd for å miste igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer