«Norges tøffeste»-Isak:

Måtte klare seg selv

Isak Dreyer imponerte «hele» landet med sin styrke og utholdenhet i «Norges tøffeste». I en ny bok forteller han om hvordan han som ung gutt tidlig lærte seg å ta ansvar for eget liv.

OPPKLART: Endelig får vi vite hva som skjedde mellom Victoria Tolaas og Isak Dreyer etter «Norges tøffeste». Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer
Publisert

- Denne boken er for alle dem som er nysgjerrige og vil lese. Jeg håper den fører til at min arbeidsgruppe kan få mer status, og at vi muligens blir sett på som viktigere enn før, sier Isak Dreyer til Dagbladet.

Han snakker om sin nye bok «Sjølberga», som etter planen slippes til våren. Når Dagbladet tar kontakt med den ferske forfatteren, er han ute på sjøen på jobb.

FORTELLER SIN HISTORIE: I boken «Sjølberga» forteller Isak Dreyer om hvordan han som ung gutt måtte ta ansvar for eget liv. Foto: Strawberry Publishing
FORTELLER SIN HISTORIE: I boken «Sjølberga» forteller Isak Dreyer om hvordan han som ung gutt måtte ta ansvar for eget liv. Foto: Strawberry Publishing Vis mer

Det kom neppe som noe sjokk på seerne at Dreyer ble kåret til vinneren av den tredje sesongen av «Norges tøffeste» i vår.

Gjennom NRK-programmet håndterte Bodø-fiskeren alle hindringer på veien, fysiske så vel som mentale. Men Dreyer hadde allerede forberedt seg på tøffe utfordringer hele livet.

UKJENT FARVANN: Isak Dreyer er beviselig Norges tøffeste. Men hvor tøff er han ute blant folk? Video: Rød Løper/Nina Hansen/Jonas Hammer Vis mer

I «Sjølberga» forteller han sin historie og om erfaringene som gjorde ham til «Norges tøffeste». Ifølge Strawberry Publishing er «Sjølberga» en inspirerende og praktisk livsveileder for unge mennesker på jakt etter retning og identitet.

Sjefredaktør for sakprosa i Strawberry Publishing, Ingrid Eia Ryvarden, sier hun er veldig glad for at forlaget har signert en frisk og ung profil som Isak Dreyer.

- I boken vil Isaks bakgrunn som yrkesfisker og tømrer og hans kunnskaper om jakt og fiske stå sentralt. Isaks grunnfilosofi er at hvis man er sjølberga fysisk, så er det også mye lettere å være sjølberga mentalt. Det siste innebærer å være trygg på hvem man er og at man duger – at man er i stand til å ansvar for seg selv, uten å vente på at andre skal ordne opp for en, sier Ryvarden til Dagbladet.

POPULÆR: Fanbasen til Isak Dreyer har vokst seg stor etter at han vant «Norges tøffeste». Og han utelukker ikke mer TV. Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

Sjølberga

Boken er skrevet i samarbeid med forfatter Synnøve Sundby Fallmyr, og kommer i salg 29. mars 2022.

I «Sjølberga» forteller Dreyer historien om en gutt som tidlig lærte seg å ta ansvar for eget liv. Med andre ord, Dreyer trengte å være «sjølberga».

IMPONERTE: Lofotfiskeren Isak Dreyer ønsker at boka hans skal være en inspirerende og praktisk livsveileder for unge mennesker på jakt etter retning og identitet. Foto: Dagbladet.
IMPONERTE: Lofotfiskeren Isak Dreyer ønsker at boka hans skal være en inspirerende og praktisk livsveileder for unge mennesker på jakt etter retning og identitet. Foto: Dagbladet. Vis mer

Sjefredaktør Ryvarden forteller at forlaget allerede opplever stor interesse for prosjektet, både fra presse og bokhandel.

«Norges tøffeste»

Dreyer fikk tidlig et favorittstempel i sesong tre av programmet «Norges tøffeste». Programmet er en realityserie produsert for NRK av NRK Trøndelag, hvor veltrente deltakere konkurrer i harde fysiske og psykiske øvelser.

NORGES TØFFESTE: Nordlendingen Isak Dreyer, som til vanlig jobber som fisker og tømrer, vant «Norges tøffeste». Video: Rød Løper/NRK Vis mer

Men Dreyer skilte seg ut. Deltakerne i årets utgave av «Norges tøffeste» besto blant annet av kampsportutøvere, profesjonelle trenere, crossfit-utøvere og dansere. Men alle ble utkonkurrert at lofotfiskeren. Til Dagbladet reflekterte han over sin suksess i programmet.

- Trumfkortet for min del er vel kanskje å være litt annerledes, de ni andre har nok litt flere likheter mellom seg. Mange av dem har jo satset hardt på en idrett, eller studert noe relatert til det. Jeg har brukt tida på jobb, sa han.

Vil ri gjennom Mongolia

Dreyer er en rastløs type som stadig er på utkikk etter en ny utfordring.

I et tidligere intervju med Dagbladet fortalte at hans neste drøm er å delta i «The Mongol Derby» - et tusen kilometer langt hesteløp gjennom de mongolske steppene hvor deltakerne må bytte hest for hver førtiende kilometer.

STATUS: Isak Dreyer håper boken Sjølberga vil føre til at hans yrkesgruppe få mer status. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STATUS: Isak Dreyer håper boken Sjølberga vil føre til at hans yrkesgruppe få mer status. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Kan du ri, da?

- Nei, jeg kan jo ikke det, flirte han.

- Det er vel deres svar på Finnmarksløpet. Det er på «bucket listen» min. Jeg søker alltid spenning, og vil helst ut av komfortsonen. Hvis man bare jobber fra åtte til fire i den samme jobben der du kan alt, og ikke trenger å bruke hodet ditt til å utfordre deg selv, så blir det veldig kjedelig, sier han og fortsatte:

- Det er jo litt av grunnen til at jeg begynte som fisker og snekker. Sånn er det med hobbyer også, jeg gjør det en stund og så flater læringskurven litt ut, og jeg vil gjøre noe annet.

RAKKER: Fiskeren Isak Dreyer markerte seg under den tredje sesongen av «Norges tøffeste». Video: Rød Løper/NRK Vis mer

Til fersk forfatter å være er Dreyer en mann av få ord. Han svarer kort og greit på spørsmålet om hvor viktig det har vært for ham å fortelle sin historie.

- Ikke så viktig egentlig, sier han til Dagbladet.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no

LES OGSÅ: - Folk må lære seg å holde kjeft

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer