Lily Collins:

Måtte gå ned i vekt etter spiseforstyrrelsene

Den unge filmstjerna med personlig avsløring på Sundance filmfestival.

VANSKELIG TID: Skuespiller Lily Collins er aktuell i en film der hun spiller rollen som en ung kvinne med anoreksi. I kjølvannet av den nye filmrollen velger hun nå å snakke åpent om sine egne spiseforstyrrelser. Foto: Richard Shotwell / Invision / AP / NTB scanpix
VANSKELIG TID: Skuespiller Lily Collins er aktuell i en film der hun spiller rollen som en ung kvinne med anoreksi. I kjølvannet av den nye filmrollen velger hun nå å snakke åpent om sine egne spiseforstyrrelser. Foto: Richard Shotwell / Invision / AP / NTB scanpix Vis mer

De siste åra har en rekke kjendiser, både her i Norge og internasjonalt, valgt å stå fram og fortelle om sine tøffe erfaringer med spiseforstyrrelser.

Den siste i rekka er den britiske filmstjerna Lily Collins (27), som er datter av den levende rockelegenden Phil Collins (65).

Under en samtale med IMDb Studio på Sundance filmfestival i Utah i forrige uke snakket 27-åringen om sin fortid med spiseforstyrrelser.

Måtte gå ned i vekt

Collins er aktuell i den kvinnelige hovedrollen i dramakomedien «To the Bone», der hun spiller en ung kvinne som sliter med anoreksi.

- Dette var definitivt en mer dramatisk rolle for meg. Jeg led også av spiseforstyrrelser da jeg var tenåring, fortalte hun på festivalen ifølge People.

Lily Collins gikk ned i vekt for å spille rollen som Ellen i filmen, men det var ikke bare vektnedgangen som gav gjenklang i fortida hennes.

- Jeg måtte gå dit emosjonelt, men på en måte som var mest mulig trygg og sunn, ved hjelp av en ernæringsfysiolog. For meg, med de erfaringene jeg har, krevde det et annet sett med emosjonelle evner å virkelig gå dit, gå tilbake i tid, både fysisk og følelsesmessig. Det var definitivt en annerledes film for meg å lage, det var veldig, vedlig personlig, sier hun ifølge People.

Saken fortsetter nedenfor.

ÅPNET SEG: Skuespiller Lily Collins har vært i rampelyset i mange år, men fram til nå har hun forholdt seg taus om sin fortid med spiseforstyrrelser. Her er hun på To the Bone»-premieren under Sundance filmfestival i helga. Foto: Pa / NTB scanpix
ÅPNET SEG: Skuespiller Lily Collins har vært i rampelyset i mange år, men fram til nå har hun forholdt seg taus om sin fortid med spiseforstyrrelser. Her er hun på To the Bone»-premieren under Sundance filmfestival i helga. Foto: Pa / NTB scanpix Vis mer

- Sykdommen definerer en ikke som person

Da filmstjerna gjestet studioet til Variety på filmfestivalen lørdag, ble erfaringene hennes med spiseforstyrrelser også et tema.

- Det var veldig viktig for meg å være en del av denne filmen, for som tenåring led jeg av spiseforstyrrelser, sier hun til Variety.

«To the Bone» er basert på filmskaper Marti Noxons (52) egne erfaringer med spiseforstyrrelser, og ifølge Collins ble hun fascinert av prosjektet på grunn av deres felles bakgrunn.

I intervjuet med Variety understreker 27-åringen at dette er første gang hun snakker om sine tidligere spiseforstyrrelser. Hun legger til at det er viktig å få disse erfaringene fram i lyset.

KJENT PAPPA: Lily er datter av popstjernen Phil Collins. Her er de sammen i 2009. Foto: Scanpix
KJENT PAPPA: Lily er datter av popstjernen Phil Collins. Her er de sammen i 2009. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er noe mange unge kvinner går igjennom og det er ikke noe å skamme seg over, og denne filmen handler om det - om å omfavne fortida si, om å innse at dette ikke definerer hvem man er. Det handler om ens erfaringer, om å omgi seg med mennesker som støtter deg, og om å overleve og komme seg gjennom det, sier filmstjerna.

Collins, som i fjor ble nominert til en Golben Globe, håper at tematikken «To the Bone» tar opp kan utgjøre en forskjell for dagens unge.

- Vi er nødt til å fortelle denne historien, fordi dette er noe jeg tror er utrolig tabu for unge menn og kvinner å snakke om. Spesielt i dag, hvor dette blir mer og mer utbredt, sier hun til Variety.

Saken fortsetter nedenfor.

KREVENDE ROLLE: Lily Collins i rollen som Ellen i «To the Bone». Keanu Reeves (t.v.) spiller legen som hjelper henne med å takle spiseforstyrrelsene sine. Foto: AP / NTB scanpix
KREVENDE ROLLE: Lily Collins i rollen som Ellen i «To the Bone». Keanu Reeves (t.v.) spiller legen som hjelper henne med å takle spiseforstyrrelsene sine. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Åpne om spiseproblemene

Lily Collins er som nevnt ikke den første stjerna som har delt sine opplevelser med spiseforstyrrelser med offentligheten.

Nicole Scherzinger (38), tidligere Pussycat Dolls-frontfigur og dommer i talentprogrammet «The X Factor», fortalte i 2012 at hun slet med bulimi i åtte år.

I et intervju med britiske Cosmopolitan i 2014 åpnet hun seg om de tøffe åra før hun fikk bukt med sykdomstilstanden sin:

- Det er en forferdelig, paralyserende sykdom, og det var en veldig mørk tid for meg. Jeg tror ingen i gruppa eller familien visste om det, fordi jeg skjulte det så godt. Jeg skammet meg sånn. Jeg visste at det ikke var normalt eller sunt, siden jeg skadet meg selv med denne sirkelen av dårlige matvaner, sa Scherzinger.

Saken fortsetter nedenfor.

ÅPNE: Nicole Scherzinger, Zayn Malik og Demi Lovato er blant stjernene som har valgt å fortelle om sine spiseproblemer. Foto: NTB scanpix
ÅPNE: Nicole Scherzinger, Zayn Malik og Demi Lovato er blant stjernene som har valgt å fortelle om sine spiseproblemer. Foto: NTB scanpix Vis mer

Artist Demi Lovato (24) har flere ganger snakket om hvor tungt hun slet med spiseforstyrrelser og selvskading i tenårene. Lovatos egen mor hadde bulimi da stjerna vokste opp, og dette påvirket henne også:

- Selv om jeg bare var to eller tre år gammel var det tøft å være rundt en person som hadde en aktiv spiseforstyrrelse og kun veide 36 kilo, sa 24-åringen til magasinet American Way i 2016.

SLET MED SELVBILDET: Marthe Sveberg slet med spiseproblemer i store deler av 20-årene, og var ikke fornøyd med sitt eget utseende. I «Hvordan overleve utseende» blar programlederen i gamle dagbøker. Video: TV 2 Vis mer

Den britiske artisten og tidligere One Direction-medlemmet Zayn Malik (24) har også vært åpen om sin fortid med spiseforstyrrelser. I selvbiografien «Zayn» røpet Malik at han ble syk mens han var en del av supergruppa, en rolle som medførte mye stress og et høyt tempo:

«Når jeg ser tilbake på bilder av meg selv fra rundt november 2014, før den siste turnéen, ser jeg hvor syk jeg var (...) Jeg tror det handlet om kontroll. Jeg følte jeg ikke hadde kontroll over noe i livet på den tida, men maten var noe jeg kunne kontrollere, så det gjorde jeg», skrev han i boka, ifølge nzherald.

Her i Norge har blant andre blogger og forfatter Linnéa Myhre (26), artist Sandra Lyng Haugen (29) og programleder Marthe Sveberg Bjørstad (38) fortalt åpent om sine utfordringer med spiseforstyrrelser.

LES OGSÅ: Kjenner du igjen stjernen?