Reese Witherspoon om George Floyd:

Måtte forklare rasisme for sønnen (7)

Reese Witherspoon er bare én av svært mange som deler hjerteskjærende ord etter drapet på George Floyd denne uka.

TØFT: Reese Witherspoon fikk et vanskelig spørsmål av sin sju år gamle sønn etter at George Floyd ble drept av politiet. Nå hylles hun for hvordan hun taklet det. Foto: NTB Scanpix
TØFT: Reese Witherspoon fikk et vanskelig spørsmål av sin sju år gamle sønn etter at George Floyd ble drept av politiet. Nå hylles hun for hvordan hun taklet det. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Stopp! Dette har foregått altfor lenge - drap på uskyldige menn og kvinner. Hvem er disse monstrene av forskrudde verdier som tror de har rett til å drepe noen bare fordi de har en annen pigmentering i huden», skrev en tydelig opprørt prinsesse Märtha Louise (48) på Instagram torsdag ettermiddag.

Meldingen kom som en reaksjon på at George Floyd (46) ble offer for nok en politiskandale i USA.

Videoen av hendelsen har blitt delt hyppig på sosiale medier de siste dagene, og viser en politimann som plasserer kneet over nakken til Floyd.

Det fører til at han ikke får puste, og han mister til slutt bevisstheten. 46-åringen dør senere som følge av hendelsen.

Märtha er bare en av mange som har tatt til ordet etter den alvorlige politivolden, og flere av verdens største stjerner har de siste dagene delt sine meninger rundt hendelsen i sosiale medier.

Hjerteskjærende

Blant dem er skuespiller Reese Witherspoon (44), som åpenhjertig forteller at hun måtte forklare det som hadde skjedd til sin sju år gamle sønn, Tennessee James Toth.

«I går kveld ved middagen spurte sjuåringen min meg hvorfor alle voksne er så lei seg», begynner hun innlegget med.

View this post on Instagram

Last night at dinner, my 7-year-old asked why all the grown ups were so upset. We spoke to him about what happened to George Floyd. Being a white mother trying to explain racism and bigotry to her white son, who did not understand why anyone would treat another human being that way, was heartbreaking. But not nearly as heartbreaking as being a victim of one of these senseless, violent, unconscionable crimes. Not nearly as heartbreaking as being one of the families who have experienced loss and harassment and discrimination daily. Not nearly as heartbreaking as being a mother who lives in fear of what will happen to her children in this world. I grew up going to church. We were taught that we were all the same in the eyes of God. We all breathe the same air. We all bleed the same blood. But that is not what I grew up seeing. It was as hard for me to reconcile the difference between what I was taught in church and what I see in the world. I don’t want that for my kids. Or for yours. We have to be held accountable for what is happening in this country. What happened to George Floyd and Breonna Taylor and Ahmaud Arbery - and countless others - can not go without justice. Please talk to your children about racism, privilege, bigotry and hate. If you aren’t talking to them, someone else is. Regarding comments: I urge you to share this space for meaningful discussion, not hate. There is enough hate in the world. I hope this can be a space for discussion, understanding, growth and LOVE. We all need more of that.

A post shared by Reese Witherspoon (@reesewitherspoon) on

«The Morning Show»-stjernen forteller videre at de snakket med ham om hva som hadde skjedd med George Floyd.

«Å være en hvit mor som prøver å forklare rasisme og fordommer for sin hvite sønn, som ikke skjønner hvorfor noen kan behandle andre på den måten, var hjerteskjærende», skriver hun videre, og fortsetter:

TREBARNSMOR: I tillegg til sønnen Tennessee (som ikke er avbildet her) har Reese også datteren Ava og sønnen Deacon fra et tidligere ekteskap. Her med de to barna og ektemannen Jim Toth. Foto: NTB SCanpix
TREBARNSMOR: I tillegg til sønnen Tennessee (som ikke er avbildet her) har Reese også datteren Ava og sønnen Deacon fra et tidligere ekteskap. Her med de to barna og ektemannen Jim Toth. Foto: NTB SCanpix Vis mer

«Men ikke så hjerteskjærende som å være offer for en av de meningsløse, voldelige og ubevisste forbrytelsene. Ikke på langt nær så hjerteskjærende som å være en av familiene som daglig opplever tap, trakassering og diskriminering. Ikke på langt nær så hjerteskjærende som å være mor som lever i frykt for hva som vil skje med barna hennes i denne verdenen».

Hylles

Witherspoon vokste opp med å gå i kirken, hvor de lærte at alle er like i guds øyne. Hun påpeker riktignok at det overhodet ikke er det hun har sett og vært vitne til gjennom oppveksten.

«Vi må holdes ansvarlig for det som skjer i dette landet. Det som skjedde med George Floyd og Breonna Taylor og Ahmaud Arbery og utallige andre, kan ikke skje uten rettferdighet».

«Lovlig Blond»-stjernen oppfordrer andre foreldre til å snakke med barna sine om rasisme, privilegier, fordommer og hat. Avslutningsvis opplyser hun om at hun bare ønsker meningsfylte kommentarer, ikke hat under innlegget sitt.

Og det får hun. I ettertid har nemlig Witherspoon blitt hyllet av en rekke andre stjerner, som setter svært stor pris på åpenheten hennes.

«Tusen takk, Reese», skriver hennes gode venn Jennifer Garner (48).

Det samme gjør «One Tree Hill»-stjernen Sophie Bush (37) og skuespiller Halle Berry (53).

HYLLES: Jennifer Garner er en av mange som setter pris på Reese Witherspoons åpenhjertige tekst. Foto: NTB Scanpix
HYLLES: Jennifer Garner er en av mange som setter pris på Reese Witherspoons åpenhjertige tekst. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Får ikke puste

Den 27 år gamle rapperen Cardi B har delt et bilde av Floyd på sin Instagram-profil hvor han er omringet av blomster. Hun mener at nok er nok.

«Hva kreves? En ny borgerkrig? En ny president? Voldelige opptøyer? Jeg er sliten. Dette landet er lei. Du skaper ikke frykt i folk ved å gjøre dette, du viser bare hvor feig du er. Og hvordan Amerika ikke egentlig er et fritt land», skriver hun videre.

- Vær så snill. Jeg får ikke puste. Magen, nakken, alt gjør vondt. Jeg får ikke puste, var blant de siste ordene George Floyd sa før han mistet bevisstheten og senere livet denne uka.

Knust

Flere kjendiser har delt innlegg med hans siste ord. Det har også sanger Zoë Kravitz (31) gjort.

«George Floyd. Hjertet mitt er knust for deg og familien din. Politivoldelighet må slutte», skriver hun.

Noe annet som går igjen hos stjernene, er emneknaggen «Say his name», som direkte kan oversettes til «si navnet hans».

«Dette er ikke greit, og det vil ikke stoppe før alle gjør sin del. Spesielt hvite mennesker. Jeg sa det nylig, og jeg sier det igjen, ikke la ubehaget rundt sosiale problemer hindre deg i å snakke for dem som er i fare. Og virkeligheten er, helt til dette stopper helt, vil de mørkhudede leve i fare. Gjør din del. Dette handler om deg også. Jeg håper du hviler i fred George Floyd, for det var ikke rettferdig at ikke nok mennesker sørget for at du levde i fred», skriver 27 år gamle Demi Lovato på Instagram.

Hun har også delt flere bilder, blant annet hvor det står at hun er lei av å si hvil i fred, og at hun ønsker at mørke menn kan leve i fred.

- De er ikke fienden

Supermodell Naomi Campbell (50) har ikke ord etter hendelsen, og er lei av at den samme historie gjentar seg, gang på gang.

«Jeg har ikke ord. Jeg er lei og trøtt av dette, lei av å være trist over at mennesker dør unødvendig. Trakassert og ydmyket i disse utfordrende tider. Jeg trodde vi skulle komme sammen, men det virker som at coronaviruset har brakt fram enda mer rasisme», skriver hun på Twitter.

View this post on Instagram

#JusticeForFloyd

A post shared by Naomi Campbell (@naomi) on

50-åringen har også delt et bilde på Instagram, hvor det står:

«Svarte mennesker er ikke fienden din».

LES OGSÅ: Døde i flystyrt - hetses

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer