Mimi O'Donnell og Philip Seymour Hoffman:

Måtte følge kjærestens kamp mot heroinen fra sidelinjen

Tar bladet fra munnen om Hoffmans siste måneder: «Jeg kan ikke redde deg».

TRAGISK SLUTT: Philip Seymour Hoffman levde rusfritt sammen med Mimi O'Donnell gjennom et helt tiår. Så raknet det, etter over 20 år som edru. Foto: Reuters/ NTB scanpix
TRAGISK SLUTT: Philip Seymour Hoffman levde rusfritt sammen med Mimi O'Donnell gjennom et helt tiår. Så raknet det, etter over 20 år som edru. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

(Se og Hør): Søndag 2. februar 2014 slo den tragiske nyheten om Philip Seymour Hoffmans død ned i Hollywood.

Skuespilleren, som hadde en gjev Oscar-statuett og tre Oscar-nominasjoner bak seg, ble funnet død på badegulvet i leiligheten sin på Manhattan i New York.

Noen uker seinere kunne rettsmedisineren i New York avsløre dødsårsaken til den 46-årige filmstjerna: En akutt forgiftning av stoffene heroin, kokain, benzodiazepiner (beroligende legemidler) og amfetamin.

Igjen satt kostymedesigneren Mimi O'Donnell, som var Seymour Hoffmans livsledsager de 14 siste åra av livet hans. Og de tre barna deres. Sønnen Cooper (14) og døtrene Tallulah (11) og Willa (9).

I et åpent brev i den kommende utgaven av amerikanske Vogue, forteller O'Donnell om hvordan Seymour Hoffman falt av vannvogna etter over 20 år som rusfri. Og om hvordan det lykkelige livet deres brått smuldret opp.

GIKK BORT: Mimi O'Donnell sammen med barna Willa, Tallulah og Cooper etter Philip Seymour Hoffmans bisettelse 7. februar 2014. Foto: AP/ NTB scanpix
GIKK BORT: Mimi O'Donnell sammen med barna Willa, Tallulah og Cooper etter Philip Seymour Hoffmans bisettelse 7. februar 2014. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

«Jeg vil prøve å ta en drink igjen»

Da Mimi O'Donnell og Philip Seymour Hoffman først ble et par, var «Capote»-stjerna åpen om sin fortid som rusmisbruker. Han fortalte om drikking og eksperimentering med heroin, og at han ble tørrlagt etter at han la seg inn til avrusning da han var 22 år.

Dette snakket han også om i et intervju med «60 Minutes» i 2006, ifølge People.

Rundt tusenårsskiftet levde Seymour Hoffman et rusfritt liv, og han gikk i terapi og i møter med Anonyme Alkoholikere. O'Donnell hadde ingen interesse av stoff, og holdt seg unna alkohol for sin nye kjærestes skyld.

I åra som fulgte blomstret både parets privatliv og Seymour Hoffmans karriere: Deres første barn ble født i 2003, før to til fulgte i 2006 og 2008. Og trebarnsfaren høstet strålende kritikker, og Oscar-nominasjonene nærmest haglet inn - fire i løpet av åtte år.

GODE TIDER: Philip Seymour Hoffman og Mimi O'Donnell etter at han mottok Oscar for hovedrollen i «Capote» i mars 2006. Foto: AP/ NTB scanpix
GODE TIDER: Philip Seymour Hoffman og Mimi O'Donnell etter at han mottok Oscar for hovedrollen i «Capote» i mars 2006. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Lykken viste seg altså å ikke skulle vare. Hos Vogue skriver O'Donnell at forandringen hos Seymour Hoffman var nærmest umerkelig i starten.

- Han hadde vært edru så lenge at det var som om ingen la merke til det. Men noe var i gjære, skriver hun, og fortsetter:

- Det første tydelige tegnet kom da Phil, ut av det blå, sa til meg: «Jeg har tenkt på at jeg vil prøve å ta en drink igjen. Hva synes du?». Jeg syntes det var en forferdelig idé, og det sa jeg. Edruelighet hadde vært i sentrum av Phils liv i over 20 år, så dette var definitivt en varsellampe.​​

O'Donnell forteller at partneren likevel begynte å ta seg en drink eller to, uten at det virket som noen stor sak. Da hun fikk vite at han hadde fått tak i reseptbelagte opioider (smertestillende medisiner, journ.anm.), lovet han henne at det ikke skulle skje igjen.

«Jeg kan ikke redde deg»

​Våren 2012 sto Philip Seymour Hoffman på scenen på Broadway i Arthur Miller-stykket «En handelsreisendes død», i hovedrollen som Willy Loman. The Hollywood Reporter omtalte rolleprestasjonen som en «milepæl» i karrieren hans.

Mimi O'Donnell skriver at rollen holdt ham opptatt, men at han drakk etter forestillingene om kvelden - og at hun fryktet hva som kunne skje når det begrensede antallet forestillinger var gjennomført.

STOR ROLLE: Philip Seymour Hoffman i en scene fra stykket «En handelsreisendes død». Foto: Boneau/Bryan-Brown/ AP/ NTB scanpix
STOR ROLLE: Philip Seymour Hoffman i en scene fra stykket «En handelsreisendes død». Foto: Boneau/Bryan-Brown/ AP/ NTB scanpix Vis mer

Ifølge O'Donnell, som på denne tida bodde sammen med Seymour Hoffman og deres tre barn i West Village i New York, begynte stjerna å ta reseptbelagte piller igjen da stykket ble tatt av plakaten. Så ble det bare verre.

- Med én gang Phil begynte å ta heroin igjen, så merket jeg det, og ble skrekkslagen. Jeg sa til ham: «Du kommer til å dø. Det er det som skjer med heroin». Hver dag var fylt med angst. Hver kveld, når han gikk ut, lurte jeg: Kommer jeg til å se ham igjen? skriver hun.

Fram til ut i november 2013 var Seymour Hoffman innlagt på avrusning to ganger. Mellom de to oppholdene flyttet skuespilleren ut av familiens hjem, til en leilighet like rundt hjørnet.

O'Donnell skriver at hjertet hennes ble knust av å følge hans innbitte kamp for å holde seg edru de tre månedene mellom november 2013 og februar 2014:

- For første gang innså jeg at avhengigheten hans var større enn noen av oss. Jeg bøyde hodet mitt og tenkte: «Jeg kan ikke fikse dette». Dét var øyeblikket jeg ga slipp. Jeg sa til ham: «Jeg kan ikke overvåke deg hele tiden. Jeg elsker deg, jeg er her for deg, og jeg kommer alltid til å være det. Men jeg kan ikke redde deg».

Dukket ikke opp til avtale med barna

Så seint som i januar 2014 var Philip Seymour Hoffman bortreist og jobbet på innspillingen av «The Hunger Games - Mockingjay». Og bare noen få dager etter at han hadde kommet hjem igjen til New York, var han død.

Morgenen søndag 2. februar sendte Mimi O'Donnell en tekstmelding til David Bar Katz, en nær venn og kollega av filmstjerna. Hun ventet på at Seymour Hoffman skulle komme og hente deres felles barn, men han hadde ikke dukket opp.

Det fikk Katz til å oppsøke leiligheten der 46-åringen bodde for seg selv, et par kvartaler unna hjemmet han hadde delt med O'Donnell og barna deres.

Sammen med Seymour Hoffmans assistent, Isabella Wing-Davey, låste Katz seg inn i leiligheten og fant den anerkjente skuespilleren død, med en sprøytespiss i sin venstre arm, skriver Rolling Stone.

AVSPERRET: Politi og ambulanse rykket ut til Philip Seymour Hoffmans adresse på formiddagen 2. februar 2014. Foto: Matt Rourke/ AP/ NTB scanpix
AVSPERRET: Politi og ambulanse rykket ut til Philip Seymour Hoffmans adresse på formiddagen 2. februar 2014. Foto: Matt Rourke/ AP/ NTB scanpix Vis mer

I en artikkel i The New York Times, publisert tre dager etter hans død, forteller Katz at Seymour Hoffman sendte ham to tekstmeldinger lørdag kveld, den siste kvelden han var i live:

«Vil du se andre halvdel av kampen mellom [New York] Knicks og [Miami] Heat på Bethune?», skrev filmstjerna, ifølge Katz.

14 minutter seinere, klokka 20.58, mottok Katz en spesifisering om basketballkampen fra skuespilleren:

«Sånn cirka 22.15» lød den andre tekstmeldingen.

Ifølge Katz så han ikke meldingene fra kameraten før en god stund seinere på kvelden. Først klokka halv tolv lørdag kveld svarte han Seymour Hoffman:

«Kom nettopp ut av en middag. Hvor er du?»

Det kom aldri noe svar fra Philip Seymour Hoffman.​​​​

LES OGSÅ: - Han var rusfri for en uke siden