Vebjørn Selbekk fra «Farmen kjendis»:

Måtte flykte midt på natten

Vebjørn Selbekk og familien fikk en verdenskrise på middagsbordet under karikturstriden. Nå åpner han og datteren Deborah seg om den tøffe tiden.

MÅTTE FLYKTE: Vebjørn Selbekk, datteren Deborah og resten av familien fikk hele verden snudd på hodet under karikaturstriden i 2006. Foto: Kristin Svorte/ Dagbladet
MÅTTE FLYKTE: Vebjørn Selbekk, datteren Deborah og resten av familien fikk hele verden snudd på hodet under karikaturstriden i 2006. Foto: Kristin Svorte/ Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har det norske folk blitt bedre kjent med en mann hvis navn var på «alles» lepper for ganske nøyaktig 16 år siden. Da Vebjørn Selbekk (52) ble spurt om han ville være med i «Farmen kjendis» var han aldri i tvil, og seerne har fulgt han på skjermen i over fem uker.

Tirsdag sa det imidlertid stopp. I realityprogrammet tilspisser konkurransen seg, og nå er finaleuken i full gang. Etter å ha hengt lenge med i øksekastkonkurransen og kjempet seg gjennom hinderløypen, måtte han se seg slått av Marna Haugen (40) og Sophie Elise Isachsen (27) i kunnskapskonkurransen.

Se og Hør har tatt turen hjem til Selbekk og datteren Deborah for å ta en prat både om da familien fikk en verdenskrise på middagsbordet under karikaturstriden og ikke minst tiden etter.

EKTESKAPSKRISE: Vebjørn Selbekk og kona Catarina hadde en ekteskapskrise etter karikaturstriden i 2006. Video: Se og Hør Vis mer

- Et vandrende terrormål

Året er 2006. Selbekk er sjefredaktør i den kristenkonservative avisen Magazinet. 10. januar trykker de faksimiler av Muhammed-karikaturer fra den danske avisen Jyllands-Posten. Det blir starten på et helvete for Selbekk og familien.

- Dyp fortvilelse.

Det er ordene 52-åringen bruker for å beskrive hvordan han opplevde tiden etter.

KONTROVERSIELL REDAKTØR: Vebjørn Selbekk har vært sjefredaktør i mange år. I 2006 trykket han Muhammed-karikaturer i avisa Magazinet. Foto: Kristin Svorte/ Dagbladet
KONTROVERSIELL REDAKTØR: Vebjørn Selbekk har vært sjefredaktør i mange år. I 2006 trykket han Muhammed-karikaturer i avisa Magazinet. Foto: Kristin Svorte/ Dagbladet Vis mer

- Det er det laveste punkt jeg har opplevd, uten tvil. Med trusselsituasjonen og at det ikke bare var tomme trusler. Folk har faktisk blitt drept og utsatt for attentat for akkurat det samme.

Redaktøren forteller om intense drapstrusler og en streng sikkerhetssituasjon som involverte både politiet og PST. Samtidig har han tre barn på 9, 13 og 15 år å ta seg av.

STYGT SKADD: Under «Farmen Kjendis» aller siste ordinære tvekamp denne sesongen, klarer en av deltakerne å skade seg stygt etter tvekampen. Video: Thea Hope / Rød Løper Vis mer

- Det var som å være inne i en tørketrommel hvor man bare blir kastet rundt og rundt. Fra en dag til en annen blir barna dratt inn i en surrealistisk tilværelse. Kona mi, Catarina, måtte stille seg selv ganske ubehagelige spørsmål. Er det trygt for barna mine å være sammen med faren sin, eller er det å utsette dem for fare, når han går rundt som et vandrende terrormål.

- Det er ingen selvfølge at man kommer seg gjennom noe slikt. Både med livet, helsa og ekteskapet i behold. I årene etter har den store usikkerheten vært knyttet til hvordan det går med barna og eventuelt hvilke langtidsvirkninger dette kan ha fått, sier Selbekk.

Tok sikkerhetsvurdering

I islam er det et bildeforbud av Gud og hans skaperverk, deriblant profeten Muhammed. Ved å publisere Muhammed-karikaturene krenket dermed Selbekk og avisen muslimer verden over.

På spørsmål om hvorfor han valgte å publisere karikaturene, forteller redaktøren at det var en gjennomtenkt handling.

- Jeg tror ikke det er en bransjehemmelighet at mange avgjørelser i norske redaksjoner tas på sekunder. Denne var ikke en av dem. Vi utsatte faktisk publiseringen fordi vi tok en ekstra sikkerhetsvurdering.

- Det er viktig å presisere at det ikke var noen voldsom uro på det tidspunktet vi valgte å publisere - det var faktisk relativt rolig.

Selbekk forteller at årsaken til at han valgte å publisere, var fordi han mener at ved å ikke gjøre det, så tillater man terrorister og ekstremister som truer med vold å få være med å bestemme.

- Man skal handle etter presseetikk, og ikke ut ifra hva man blir truet med. Det skal ikke være en del av den redaksjonelle prosessen - det kan jeg ikke akseptere.

- Vi kunne tenkt at det var dumt og potensielt farlig, men skal vi akseptere at det kan være farlig? spør Selbekk.

Det ble full klinsj mellom Øyunn Krogh og Niklas Baarli etter førstekjempevalget på «Farmen kjendis». Video: TV 2/Steffen Pettersen Vis mer

- En påkjenning

Trebarnsfaren forteller at han var forberedt på at det kunne komme noen trusler og ubehageligheter.

- Men jeg tror ingen med hånden på hjertet kan si at man burde fourutsett et ragnarok som det ble.

Avgjørelsen om å trykke karikaturene påvirket ikke bare han som avisredaktør, men også hele familien.

- Jeg valgte å ikke diskutere det med familien, og det er noe jeg har fått rikelig med anledninger til å angre på opp gjennom årene.

- Det er diskutabelt, og i alle fall når det fikk de konsekvensene det gjorde. Og det har selvølgelig vært en påkjenning at hele familien havnet inn i dette på bakgrunn av noe som jeg har gjort i jobben min. Det har ikke bare vært lett, innrømmer Selbekk.

I TALE: På «Farmen Kjendis» har man sett Sophie Elise og Isak bli nære hverandre. Nå forteller Isak Dreyer hva som er status mellom dem. Video: Rød Løper Vis mer

Flyktet midt på natten

Deborah Selbekk (29) er Vebjørns mellomste barn. Hun har tidligere vært åpen om hvordan hun opplevde karikaturstriden. På det tidspunktet var hun bare 13 år.

- Jeg husket at vi måtte dra hjemmefra midt på natten fordi det dukket opp folk utenfor huset vårt. Vi pakket ned ting i mørket og stakk på hotell, for å så dra opp til farmor for å søke tilflukt, og så noen uker til utlandet for å få det litt på avstand. Vi må flytte og får sikkerhetsrom i kjelleren, forteller hun, og legger til at de også måtte ha politibeskyttelse.

UNGDOM: Deborah var bare 13 år da karikaturstriden endret livet hennes. Foto: Kristin Svorte/ Dagbladet
UNGDOM: Deborah var bare 13 år da karikaturstriden endret livet hennes. Foto: Kristin Svorte/ Dagbladet Vis mer

Selve flukten husker hun spesielt godt. Uten at foreldrene visste det hadde de tre barna lagt en plan seg imellom. Da de kjørte bil skulle alltid en av dem holde vakt bakover for å se om de ble forfulgt.

- Det var ikke noe vi hadde funnet ut av selv, men vi hadde fått råd om at når du er på en hovedvei eller motorvei så kan det godt hende at man har samme bil bak seg i lang tid - men hvis man tar så og så mange avkjørsler så er det rart. Og da er det bilskiltet man skal se etter, gjerne de to bokstavene - også skulle vi gi beskjed til dere.

«FARMEN KJENDIS»: Det ble tøft for Tomine Harket å sjekke inn på gården. Det var derimot lite forståelse å hente fra Niklas Baarli. Video: TV 2 Vis mer

- Det var ingen som fulgte etter oss da, men det var ikke usannsynlig at noen hadde gjort det. Vi hadde en veldig gjenkjennelig bil, så hvis noen hadde sett at «der sitter Selbekk og hele familien» så kunne man gjort mye på kort tid.

Vebjørn selv visste ikke om dette før Deborah fortalte det i et intervju i 2019.

- Det som er sterkt og vondt er at barn skal ikke være engasjert i det. Og det er jo mitt ansvar. Barna mine har vært med på mye og opplevd mye man egentlig ikke skal. Man skal ikke trenge å tenke på slikt i en barndom, og det synes jeg er tungt, erkjenner trebarnsfaren.

HVIT MÅNED: Adam Ezzari gjorde seg upopulær på «Farmen kjendis» da han valgte å helle ut alkoholen han fikk som storbonde. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

- Veldig tøft

Deborah forteller at det ikke er før de siste årene hun har begynt å innse hva de har vært gjennom.

- Det har jo fått konsekvenser. Det å vokse opp med at så mange har så mye vondt å si om faren din, det var veldig tøft for meg. Jeg satt liksom og spiste taco og så en animert video av at du ble skutt - det er klart det gjør kjempeinntrykk.

- Jeg liker ikke å være hjemme alene, til det punktet hvor jeg unngår å åpne døren hvis jeg er hjemme alene. Og jeg ser ikke ut av vinduet når det er mørkt, fordi plutselig kan det stå noen og se inn. Jeg er redd for at noen iakttar meg og er ute etter å ta meg. Sånne tanker har jeg, og det er en form for angst som psykologen min mener kan ha en kobling til karikaturstriden, forteller 29-åringen.

INGEN STJELING: «Farmen Kjendis» tok grep om tidligere stjeling på markedet. Video: Rød Løper Vis mer

Hun legger til at hun ofte ser etter utveier når hun kommer inn i et nytt rom, og at hun vet veldig godt hvor i hjemmet ingen kan se henne fra noen vinduer.

- Det er ikke sjelden jeg spør mannen min «hva gjør vi hvis det skjer noe NÅ», slik at vi har en slagplan dersom noe skulle skje. Jeg vet ikke om jeg noen gang slapper helt av - så det jobber jeg litt med.

Pappajente

Til tross for alt de har vært gjennom er far og datter begge opptatt av at det har gått fint med dem. Vebjørn og kona er fortsatt gift, og familien holder sammen i tykt og tynt.

- Jeg er veldig opptatt av at det kunne gått så mye verre med oss enn det gjorde. For det har jo gått bra, forteller Deborah, mens Vebjørn legger til:

- På et tidspunkt var det oss mot resten av verden. Det kunne absolutt splittet en familie, men for oss hadde det heldigvis helt motsatt effekt.

PAPPAJENTE: Deborah og Vebjørn har mange felles interesser, deriblant Rosenborg. Foto: Kristin Svorte/ Dagbladet
PAPPAJENTE: Deborah og Vebjørn har mange felles interesser, deriblant Rosenborg. Foto: Kristin Svorte/ Dagbladet Vis mer

29-åringen, som er vant til å høre vonde ting om faren sin, har etter «Farmen kjendis» opplevd det motsatte. Nå kommer folk bort til henne og sier at de synes Vebjørn gjør en god figur inne på gården.

- Det er så verdifullt at folk får se hele deg i «Farmen kjendis». Det betyr så utrolig mye for meg når folk sier fine ting om deg, sier Deborah, som ikke legger skjul på at hun er en skikkelig «pappajente».

NØDVENDIG: Det var helt nødvendig for «Farmen Kjendis»-deltakeren å ta med dette inn på gården. Reporter: Svend Aage Madsen. Video: Tor Lindseth/ Rød Løper Vis mer

Elsker å være bestefar

For ikke lenge siden fikk familien imidlertid flere ting å glede seg over. For halvannet år siden kom Max Emanuel (1) til verden. Han er Deborahs førstefødte, og det første barnebarnet i familien. Og Vebjørn elsker å være bestefar.

- Det er helt fantastisk å være bestefar - og han er så fin.

RØRT: Vebjørn Selbekk blir rørt når han snakker om barnebarnet Max Emanuel. Foto: Kristin Svorte
RØRT: Vebjørn Selbekk blir rørt når han snakker om barnebarnet Max Emanuel. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Ettbarnsmoren var ikke i tvil om hvordan babynyheten kom til å bli mottatt, og syntes det var stor stas å komme hjem til mor og far og fortelle at de skulle bli besteforeldre.

- Det er en av de få gangene du har vært ordentlig målløs, ler Deborah og titter bort på faren.

Ved spørsmål om hva som er det beste med å være bestefar, sliter imidlertid Vebjørn litt med å finne de riktige ordene.

- Det høres veldig pompøst ut, men det er rett og slett det at livet går videre og at det kommer noen etter meg. Det er litt av grunnen til at vi er her, å sette barn til verden. Det er bare så innmari stort, og jeg har aldri tatt det som en selvfølge at jeg skulle få oppleve det.

STOLT: Vebjørn viser stolt frem bilde av barnebarnet. Foto: Kristin Svorte/ Dagbladet
STOLT: Vebjørn viser stolt frem bilde av barnebarnet. Foto: Kristin Svorte/ Dagbladet Vis mer

Han legger heller ikke skjul på at han trives godt når han har en liten en han kan leke med.

- Jeg er jo veldig barnslig, så det er fantastisk å endelig ha en unnskyldning til å se barne-TV igjen. Også er jeg veldig opptatt av å være til stede og nyte tiden med Max. Jeg vil være en aktiv bestefar som er der når de store tingene skjer i livet hans, understreker «Farmen kjendis»-deltakeren.

LES OGSÅ: - Gjør at jeg ikke føler meg normal

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer