Oppdatert biografi om kong Harald:

Måtte flykte da bomben smalt

- Viste aldri tegn til personlig engstelse.

MÅTTE FLYKTE: I den nye oppdaterte kongebiografien til Per Egil Hegge avsløres nye detaljer om hvor kong Harald og dronning Sonja befant seg under det grufulle terrorangrepet den 22. juli i 2011. Foto: NTB Scanpix
MÅTTE FLYKTE: I den nye oppdaterte kongebiografien til Per Egil Hegge avsløres nye detaljer om hvor kong Harald og dronning Sonja befant seg under det grufulle terrorangrepet den 22. juli i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Se og Hør): Fredag lanserer Per Egil Hegge en ny utgave av kongebiografien «Kongen. Harald V av Norge».

I 2006 kom den forrige biografien ut, og i denne utgaven har nye kapitler om årene som har gått fått plass i den mye omtalte boka.

Blant annet terroren som rammet Norge den 22. juli i 2011, der 77 mennesker ble drept, mange ble hardt skadd, og utallige etterlatt i sinne, sorg, sjokk og fortvilelse etter at Anders Behring Breivik skøyt og drepte flere ungdommer på Utøya - rett etter at han eksploderte en 950 kilos bombe ved høyblokken i regjeringskvartalet i Oslo.

Etter hendelsen har kong Harald fått ros for måten han taklet situasjonen og støttet folket i den tunge tiden etter, men både kongeparet og de nærmeste medarbeiderne har vært svært tause om detaljene ved det som skjedde i de dramatiske timene - fram til nå.

I den oppdaterte biografien skriver nemlig Per Egil detaljert om hvor kongefamilien befant seg, og hvor de evakuerte i de dramatiske timene.

Dette er detaljer som ikke har kommet fram i offentligheten tidligere, og ifølge forfatteren selv er detaljene hentet fra sikre kilder.

- Jeg har det fra gode kilder. Fra folk som har forutsetning for å vite det, sier forfatter Per Egil Hegge til VG.

Saken fortsetter under bildet:

BERØRT: Kong Harald og statsminister Jens Stoltenberg under kransenedleggelse i anledning ettårsmarkeringen av terroraksjonen i regjeringskvartalet 22 juli 2012. Foto: NTB Scanpix
BERØRT: Kong Harald og statsminister Jens Stoltenberg under kransenedleggelse i anledning ettårsmarkeringen av terroraksjonen i regjeringskvartalet 22 juli 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Måtte flykte

Ifølge boken, som Se og Hør har lest, skal nemlig kongeparet ha feriert på Mågerø ved Tjøme i Vestfold siden midten av juni, men akkurat den dagen bestemte de seg for å ta turen over fjorden for å besøke Märtha Louise, Ari Behn og barnebarna på Bloksberg i Hankøsundet.

Klokken 15.25, midt under kongens familiebesøk, smalt bomben i regjeringskvartalet, og kongeparet måtte av sikkerhetsmessige grunner returnere til sitt eget feriested på Mågerø.

Sikkerhetsvaktene på Mågerø skal, ifølge boken, ha fått rask beskjed om eksplosjonen i Oslo, men på det tidspunktet visste ingen hvem gjerningsmannen, eller hva intensjonen bak bomben, var. Risikoen for at aksjonen kunne være rettet mot selve statsapparatet kunne dermed ikke ignoreres, og Slottet i Oslo var nærmest ubemannet.

«Derfor ble det besluttet å få kong Harald og dronning Sonja tilbake til Mågerø, hvor det var noe enklere å skjerpe sikkerhetstiltakene», skriver Per Egil i boken.

- Var ikke engstelig

I boken beskriver en kilde, som ifølge boken er en av dem som kjenner kong Harald best, kongen som fattet og rolig under de dramatiske timene.

«Også under slike forhold er kong Harald helt flegmatisk og viser aldri tegn til personlig engstelse. Jeg tror ikke noen kan opplæres til en slik holdning, jeg mener å se det samme hos ham som jeg har lest om hos kong Haakon under krigen. Evnen til å bevare roen er nærmest heldekkende, og selv om det ikke er mer enn en amatørforklaring, tror jeg at slikt rett og slett sitter i genene», står det skrevet i boken.

Saken fortsetter under bildet:

TALER: Kong Harald holder tale under minneseremonien etter terrorhandlingene 22. juli. Foto: NTB Scanpix
TALER: Kong Harald holder tale under minneseremonien etter terrorhandlingene 22. juli. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dagen etter den grufulle hendelsen tilbrakte kong Harald sammen med dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit mesteparten av dagen på Sundvolden hvor de møtte noen av dem som var blitt rammet av terroren.

Samme dag holdt kongen en kort tale i radio og fjernsyn hvor han fortalte om møtet med de rammede.

«Våre tanker og dypeste medfølelse går til alle dem som er rammet (...) Det er fremdeles mye vi ikke vet om bakgrunnen for gårsdagens grufulle hendelser, og det er viktig at vi lar de ansvarlige arbeide med å få klarhet i dette. Men noe vet vi: Handlingene som ble utført i Oslo og på Utøya, er et angrep på det norske samfunnet vi setter så høyt», var noe av det kongen uttalte den gangen.

En historisk tale

Men hvor sterkt denne opplevelsen gikk inn på kong Harald ble tydelig for alle noen uker senere, under minnehøytideligheten i Oslo Spektrum den 21. august.

«Det er blitt en historisk tale, og i historien vil hans ord få sin plass som de viktigste, mest tungtveiende og mest gripende han har rettet til nasjonen», står det skrevet i boka.

Saken fortsetter under bildet:

OSLO DOMKIRKE: Kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Märtha Louise (tv) deltar på ettårsmarkeringen av terroraksjonen 22 juli 2011. Foto: NTB Scanpix
OSLO DOMKIRKE: Kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Märtha Louise (tv) deltar på ettårsmarkeringen av terroraksjonen 22 juli 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Der tok nemlig kongen opp flere temaer som omhandlet nestekjærlighet og fremmedfrykt.

«La oss som enkeltmennesker være tydelige på hva vi står for, og bruke våre muligheter til å påvirke samfunnet vi lever i på en positiv måte. Tiden som kommer vil fortsette å kreve mye av oss alle. For dere pårørende vil det være spesielt tungt når den nasjonale sorgen gradvis avtar. Når det sterke fellesskapet vi har følt på denne tiden, ikke er fullt så merkbart lenger. Da trengs det medmennesker som ser dem som sørger og dem som sliter med livene sine – noen som kan være hos dem når oppmerksomhetens lys begynner å slukne », var noe av det kongen sa i talen.

- Hans aller beste tale

I ettertid fikk kong Harald mye oppmerksomhet, og ros etter at han talte til folket og de frammøtte under minneseremonien

- Det er den aller beste talen kongen har holdt. Han hadde et sterkt nærvær, og var personlig engasjert, uttalte Kjell Lars Berge, professor i retorikk ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet den gangen.

Han mener det var to grunner til at talen var sterk.

- For det første var den emosjonell, samtidig som han behersket sine følelser. For det andre har han et konstitusjonelt ansvar som monark. Det viste han på en god måte, og denne talen bekrefter han at han er en del av folket.

Berge mente også at kongen var mye mer personlig enn hans far og bestefar noen gang har vært.

- Haakon Magnus brøt kongehusets intimsperre da han holdt en veldig personlig tale til Mette Marit i deres bryllup. Nå var også kongen veldig personlig, uttalte han den gang.

KONG HARALD 80 ÅR: I anledning Kong Haralds 80-årsdag tok Se og Hør turen ut i Oslo, der fikk vi høre det norske folk dele bursdagsgratulasjoner og synge for å hylle kongens fødselsdag, tirsdag 21. februar. Reporter: Stine Hartmann Video/klipp: Johannes Apelseth / Brusjan Film / Arkivfoto: NTB Scanpix Vis mer