Syreskadde Katie blir stadig bedre

Måtte få hud fra en ku

Ekskjæresten ødela ansiktet hennes med etsende syre – men lyktes ikke i å drepe Katie Pipers livsglede.

TV-STJERNE: Katie Piper har tatt en plass i offentligheten etter at hun kom ut fra sykehuset, og demonstrerer at man ikke trenger skjule seg selv om man har arr i ansiktet. Foto: Brett D. Cove / Splash News / NTB
TV-STJERNE: Katie Piper har tatt en plass i offentligheten etter at hun kom ut fra sykehuset, og demonstrerer at man ikke trenger skjule seg selv om man har arr i ansiktet. Foto: Brett D. Cove / Splash News / NTB Vis mer
Publisert

Britiske Katie Piper (38) hadde en lovende modellkarriere da hun i 2008 ble angrepet på åpen gate. Ekskjæresten Daniel Lynch hadde betalt en mann for å kaste syre på henne.

Katie fikk ødelagt ansiktet, halsen og luftrøret – og mistet synet på det ene øyet. 40 operasjoner måtte til før Katie kunne forlate sykehuset og flytte hjem til foreldrene sine.

TOMMEL OPP: Katie på sykehuset etter angrepet. Foto: @katiepiper/Instagram
TOMMEL OPP: Katie på sykehuset etter angrepet. Foto: @katiepiper/Instagram Vis mer

Katie nektet å la de fryktelige skadene hindre henne i å fortsette livet sitt. Da hun kom seg på beina igjen, bestemte hun seg for å starte en veldedig organisasjon, KP Foundation, som støtter andre som må leve med store arr på kroppen.

Etter hvert ble det dokumentarer, bøker og TV-program. Det er også blitt over 400 operasjoner. Katie har fått transplantert hud fra andre steder på kroppen – men hennes egen hud har ikke vært nok.

BODY BIZARRE: I serien «Body Bizarre» møter vi mennesker med helt spesielle og mystiske sykdommer. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Firbeint hjelp

- Brannskaden gikk gjennom musklene og helt ned til skjelettet. Siden det var et etsende stoff, ble alle fire lagene av huden ødelagt, fortalte hun nylig i podkasten «What if?» av TV-journalisten Lorraine Kelly.

- Underlaget i huden min er laget av kollagen og elastin fra en ku. Så det er bare å komme med alle ku-vitsene dere har – ansiktet mitt er bygget opp fra en ku, fortsatte hun lattermildt ifølge Daily Mail.

TAPPER: Katie i 2010 – to år etter syreangrepet. Foto: @katiepiper/Instagram
TAPPER: Katie i 2010 – to år etter syreangrepet. Foto: @katiepiper/Instagram Vis mer

I februar i år ble Katie hedret med en OBE-medalje som ble høytidelig utdelt på Windsor-slottet. Medaljen fikk hun i hovedsak på grunn av den veldedige organisasjonen sin.

- Jeg vil takke alle som har støttet meg på denne reisen, og til de som har fulgt med. Å starte KP Foundation ga meg mening etter at så mye ble tatt fra meg, skrev hun rørt på Instagram etterpå.

FENGSLET: Daniel Lynch fant seg ikke i at Katie brøt med ham. Han fikk en livstidsdom på grunn av syreangrepet han hadde satt i stand. Foto: Metropolitan Police
FENGSLET: Daniel Lynch fant seg ikke i at Katie brøt med ham. Han fikk en livstidsdom på grunn av syreangrepet han hadde satt i stand. Foto: Metropolitan Police Vis mer

Møtte kjærligheten

Katie har tatt stadig mer av livet tilbake, men lenge trodde hun at hun aldri skulle finne en kjæreste.

- Jeg hadde drømt om et forhold, men når folk kom bort til meg på byen, klappet de meg på hodet og sa at jeg var modig eller søt, fortalte hun til The Mirror.

EN STOR DAG: I februar fikk Katie utmerkelsen OBE, utdelt av prinsesse Anne. Etterpå feiret hun med mamma Diane, ektemannen Richard og pappa David. Foto: Splash News / NTB
EN STOR DAG: I februar fikk Katie utmerkelsen OBE, utdelt av prinsesse Anne. Etterpå feiret hun med mamma Diane, ektemannen Richard og pappa David. Foto: Splash News / NTB Vis mer

Men i 2011 møtte hun teppeleggeren Richard Sutton. De falt pladask for hverandre, og har nå døtrene Belle (8) og Pea (4) sammen.

LES OGSÅ: Adriana er 83, datteren er 17

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer