AKTIV SOM BARN: Stian hadde en aktiv oppvekst, og elsket å leke ute i skogen. Det var først da han flyttet hjemmefra og begynte på videregående at han fikk problemer med vekta. Foto: Oddvar Walle Jensen
AKTIV SOM BARN: Stian hadde en aktiv oppvekst, og elsket å leke ute i skogen. Det var først da han flyttet hjemmefra og begynte på videregående at han fikk problemer med vekta. Foto: Oddvar Walle JensenVis mer

Måtte endre kostholdet for å overleve

«Den siste viking»-deltageren skjønte at han måtte endre matvaner for å overleve.

SEOGHØR.NO: Onsdag ble Stian Jonassen (27) fra Sandefjord den første deltageren som måtte forlate realityprogrammet «Den siste viking» på TVNorge.

Flere av de andre deltagerne irriterte seg over at Stian snorket om natten og snakket høyt. Selv slet han med vondt i ryggen og lite mat.

- Det var en utfordring å være med på tv-serien fordi jeg har et anstrengt forhold til mat og slet med å spise det vi fikk der inne, også fikk jeg vondt i ryggen av å sove på så hardt underlag. Men jeg skulle gjerne vært med lenger, sier han.

Stian har vært overvektig i mange år, men har ikke hatt motivasjon til å endre vaner tidligere. Nå har han endelig endret livsstil.

- Jeg har veid for mye lenge, men har vært komfortabel med det. Det er først det siste året jeg har merket at jeg bør gjøre noe. Jeg vil bli eldre enn 37 år, sier Stian.

Mistet kontrollen

Etter mange år som overvektig, bestemte seg endelig for å gjøre noe med vekta kort tid etter at han kom hjem fra innspillingen. I januar begynte han på en ny diett, og nå har han gått ned 15 kilo.

- Det føles veldig bra, og jeg trives med maten. Nå har jeg lært meg å like fisk, og grønnsaker. Målet er å gå ned 15 kilo til, og delta i et sykkelritt til sommeren, smiler 27-åringen optimistisk.

Sliter med impulskontroll

Stian hadde en normalt aktiv oppvekst, og vektproblemene startet først da han som 17-åring flyttet hjemmefra for å gå på gartnerskole. Der hadde han fri tilgang på gratis mat i kantinen, og satt ofte oppe hele natten og spiste pizza og junkfood.

NYTT LIV: Etter at Stian Jonassen forlot reality-programmet "Den siste viking" bestemte han seg for å slanke seg. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og Hør
NYTT LIV: Etter at Stian Jonassen forlot reality-programmet "Den siste viking" bestemte han seg for å slanke seg. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og Hør Vis mer

Etter skolen fortsatte han livsstilen hjemme hos moren, og de siste syv årene har han vært overvektig. I sommer viste vekten mer enn noen gang - 135 kilo. Da spiste han gjerne bare et måltid om dagen; middag bestående av kjøttdeig og ris.

- Jeg har ADHD, og sliter med impulskontroll. Når jeg var i butikken kjøpte jeg mat, ikke fordi jeg var sulten, men fordi jeg bare måtte ha det. Jeg var også veldig kresen og lei av mat, så det ble mye det samme.

Tenker fremover

I forbindelse med vektnedgangen, har Stian også gått på et livsstilkurs som har lært ham mer om seg selv og hvorfor han har blitt overvektig.

- Jeg har lært hvordan jeg kan bryte vonde tankemønstre og blitt mer bevisst på mine egne handlinger. Jeg har hatt et anstrengt forhold til mat og penger i alle år, forteller 27-åringen.

- Før var det sånn at jeg kjøpte mat, bare fordi jeg følte at jeg "måtte ha den". Jeg var ikke sulten, men kjøpte likevel mat så jeg kunne sitte og småspise hele dagen. Jeg brukte nesten alle pengene mine på mat, fortsetter han.

Stolt mamma

Nå trives han med sin nye livsstil, og gleder seg til å leve et mer aktivt liv.

- Jeg har lært meg å tenke fremover. Hver kveld jeg for meg fremtiden. Mitt første mål er å gå ned til sammen 30 kilo før sommeren. Da skal jeg gjennomføre et sykkelritt, forteller han fornøyd.

Om ett år håper Stian at han har flyttet ut hjemmefra, til en ny by, der han forhåpentligvis jobber hundre prosent som helsefagarbeider. For tiden bor han hjemme hos moren, fordi han studerer, men han gleder seg til å flytte ut.

BOR HJEMME: Stian bor hjemme hos mamma Bente, som er veldig stolt av sønnens vektnedgang.

Selv om mamma Bente Jonassen syns det er koselig å ha sønnen boende hjemme, er hun veldig stolt av endringen han har gjort i livet sitt og er glad for at han vil komme seg videre i livet.

- Jeg var bekymret, og så at han slet. Nå er jeg veldig stolt. Jeg har fått en ny gutt, stråler hun.