Mat på ferien-nam og æsj

Mat er viktig på ferie... Vi kårer verdens beste og dårligste feriemat.

ELEGANT LUKSUS: Fransk mat er i verdensklasse! Foto: Se og Hør
ELEGANT LUKSUS: Fransk mat er i verdensklasse! Foto: Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEHER.NO: Se og Hør reiser verden rundt, på jakt etter de perfekte feriesteder – og god mat. Etter en rundspørring blant våre ansatte er det ingen tvil om at vi foretrekker det italienske kjøkken – med god margin til de neste på lista, Frankrike og Thailand.
Like liten tvil er det om hvilken nasjon som har det største imageproblemet hva angår mat. England ruver suverent i toppen, mens Cuba også markerer seg negativt.

Verdens beste matland
Italia
Italiensk mat begeistrer. Sjekk denne begrunnelsen: ”Et helt fantastisk land med utsøkt mat som tilfredsstiller alle tenkelige sanser. Det ser flott ut, det smaker godt, det føles godt å spise det fordi det er sunn mat, det høres godt ut og man MÅ bare la fingeren stryke borti den italienske isen for en tjuvsmak før man tar opp skjeen. Og vinen ... tomatene ... ostene ... sjokoladen ... jeg kunne holdt på i evigheter, men ord klarer ikke å beskrive hvor fantastisk maten i Italia er. Den må rett og slett oppleves.”
Frankrike
Litt overraskende toer. Vi hadde trodd Frankrike ville peke seg ut som vinneren, men der tok vi feil. Likevel høster det franske kjøkken mye ros: ”Frankrike har fantastisk mat” og ”nam nam-land, østers, skalldyr, råvarer - fantastisk!” er blant begrunnelsene.
Thailand
At tredjeplassen går til Thailand synes vi er rett og rimelig. Som det heter i en av begrunnelsene: ”Billig, god og sunn mat!” Nok sagt.
Danmark
Der engelskmennene ikke imponerer med tradisjonsmaten sin, regjerer danskene. Muligens en del usunn mat her, men du verden så velsmakende.
Kroatia
I Kroatia er det mulig å få det beste av det italienske kjøkken til en brøkdel av prisen. Kanskje er det ikke slik i hele landet, men er du på Istria-halvøya over bukta for Venezia, ligger du godt an.

 

Verdens dårligste matland
England
Det er mange som mener at England er det verste matlandet i hele verden, men det gjelder primært den engelske tradisjonsmaten, som for mange fremstår som guggete, fet og usunn. ”England har helt klart verdens verste mat. Men det er vel ingen overraskelse?”, sier en. Vi vil i sakens anledning legge til at England har svært mange internasjonale restauranter, og svært mange av dem gode. Husk det når du planlegger ferien.
Cuba
”Ikke salt, ikke krydder, bare ris og brune bønner”, heter det om kubansk mat. Selv mat du tror er safe – spagetti bolognese for eksempel – har vi opplevd som ”en tynn rød ketchupsuppe med noe flytende hvitt oppi”.
Hellas
Myte eller sannhet? Gresk mat er om ikke annet omdiskutert, og det er ikke så mange som har noe pent å si om gresk vin heller. ”Gresk mat er pyton!”, får vi vite.
Bulgaria
Det er flere grunner til at det bulgarske prisnivået er lavt, og en av dem er maten. Det er grenser for mye du kan ta deg betalt for seigt og stramt kjøtt, triste grønnsaker og brun gugge.
Latvia
Latvia får passet påskrevet blant annet for egg i forskjellige varianter til både forrett og hovedrett, og dessert bestående av rugbrød med tyttebær. I sannhet en trist kombinasjon!
 

 

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer