Tore Petterson:

Masseskytingen i Oslo: - Mange jeg kjenner

Lørdagens hendelse har gjort sterkt inntrykk på Tore Petterson.

MOTTOK TELEFONER: Tore Petterson var i kontakt med flere venner etter lørdagens hendelse. Foto: Morten Eik / Se og Hør
MOTTOK TELEFONER: Tore Petterson var i kontakt med flere venner etter lørdagens hendelse. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til lørdag avfyrte den 43 år gamle Zaniar Matapour flere skudd utenfor utestedet Per på Hjørnet og London pub. To mennesker mistet livet, og 21 personer ble skadet.

I etterkant har flere kjente personer fra det skeive miljøet åpnet seg om hvordan hendelsen har satt spor i dem. En av dem er sanger og TV-personlighet Tore Petterson (43).

TUNGT: Artist Sondre Justad måtte stoppe opp et øyeblikk da han framførte en av sine låter i Oslo domkirke. Video: NRK. Vis mer

Mottok flere telefoner

- Det er kjempetungt, og det slipper liksom ikke taket. Dagene går til å snakke med dem man er glad i, og jeg mottar mange fine meldinger, forteller Petterson om tiden etter masseskytingen til Se og Hør.

Petterson understreker at det er viktig å være der for hverandre og svare på meldinger fordi mange er bekymret.

Selv hadde Petterson flere kjente som var på London pub natt til lørdag.

- Jeg hadde mange jeg kjenner på London lørdag. Mange jeg måtte sjekke om var i live, og som andre ringte meg om for å høre om jeg hadde sett dem da jeg gikk forbi.

PREGET: Tormod Bakke Johnsen forteller at han passerte gjerningsmannen da han dro opp våpnene og begynte å skyte mot puben Per på hjørnet. Reportere: Ulf André Andersen & Stig Justad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

TV-profilen har også bitt seg merke i flere kritiske artikler i forkant av Pride-helgen.

- Det har vært så utrolig mye forferdelige skriverier i oppløpet mot Pride, og folk som ikke skjønner hvorfor vi trenger det her. Det er vanskelig for folk å skjønne opplevelsen av den type frykt.

Petterson forteller at denne frykten er det mange som går med.

- Engasjementet for de skeives rettigheter er ofte mindre blant heterofile, men de skal vite at dette her er en del av min virkelighet. Så lenge jeg kan huske har frykten for å bli banket opp når jeg går utenfor døren, vært der, forklarer han, og legger til:

- Fra gjenger som fra tid til annen har ventet utenfor London. For vold mot homofile er ikke noe nytt.

TÅRER: Kronprinsesse Mette-Marit klart ikke å holde tårene tilbake under nedleggelse av blomster ved åstedet for masseskytingen i Oslo sentrum. Video: Dagbladet TV/NRK Vis mer

- Kamp hver dag

Homofilt samliv mellom menn var straffbart i Norge fram til 1972, og homofilt samliv er fremdeles forbudt i 68 land, ifølge Amnestys nettsider.

- Jeg husker at en venn fra transperson-miljøet sa til meg: «Det er ikke 50 år siden homofili ble avkriminalisert - vi har levd i 50 år med avkriminalisering». Det synes jeg var så fint, for det er en kamp hver dag. Alt kan bli tatt fra oss, mener Petterson.

Nå håper 43-åringen at politikere tenker mer på ordbruken rundt Pride.

- Det er høyere under taket for krenkende ordlyd nå. Det er så jævlig viktig at vi stiller flere spørsmål enn det vi gir svar, sier han.

MASSESKYTING: VGTV-profil Morten Hegseth om hendelsen utenfor utesteder i Oslo natt til lørdag 25. juni. Vis mer

Selv tror den tidligere «Skal vi danse»-dommeren at det handler om frykt, og at en løsning kan være å snakke med hverandre.

- Jeg tror at svaret er å prate sammen, det er der løsningen ligger. Og samtidig respektere at noen ikke vil det, men å likevel snakke på deres vegne og kjempe for dem.

- Kanskje det bør innføres strengere regler for å ytre seg i sosiale medier, og lavere terskel for å si ifra både for seg selv og på vegne av andre.

Petterson ønsker samtidig å rose Pride, som feires hvert år med parade, fest og arrangementer.

- VIKTIG: Harlem Alexander, kjent som kjæresten til Jan Thomas, valgte å stille opp på Rådhusplassen, til tross for politiets anbefaling om å droppe den planlagte markeringen mandag 27. juni. Reporter: Vilde Sofie Einan. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen Vis mer

- Skeive har blitt trakassert gjennom alle tider, og det som er så fint er at på tross av det, velger de å invitere absolutt alle for å feire hvor langt vi er kommet, helt gratis. Fra mennesker i rullestol til det å ta hensyn til barn. Det er en så vakker ting.

Natt til lørdag avfyrte Matapour flere skudd utenfor utestedet Per på Hjørnet litt over klokken ett natt til lørdag.

Etter dette gikk gjerningsmannen ned til utestedet London pub, der han fortsatte å skyte. London pub er kjent for å være et samlingssted for skeive.

STØTTE: Durek Verrett, prinsesse Märtha Louises forlovede, kommer med støtte til Norge etter masseskyting i Oslo. Vis mer

Lørdag morgen ble det kjent at Pride-paraden ble avlyst av sikkerhetsmessige årsaker. Det skrev Oslo Pride i en pressemelding.

Matapour er nå siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling.

LES OGSÅ: I sorg: - Sønnen min ble drept

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer