POPULÆR HOS DANSKENE: Det danske folk tok australske Mary Donaldson imot med åpne armer da hun giftet seg med kronprins Frederik i Vor Frue Kirke i København i mai 2004. Her på balkongen på Amalienborg Slott med dronning Margrethe og prins Henrik. Foto: Stella Pictures
POPULÆR HOS DANSKENE: Det danske folk tok australske Mary Donaldson imot med åpne armer da hun giftet seg med kronprins Frederik i Vor Frue Kirke i København i mai 2004. Her på balkongen på Amalienborg Slott med dronning Margrethe og prins Henrik. Foto: Stella PicturesVis mer

- Mary er ikke verdt noe

Debatten herjer i Danmark.

SEOGHØR.NO: Etter bryllupet mellom australske Mary Donaldson (41) og danske kronprins Frederik (45) i mai 2004 har flere danske medier snakket om en såkalt «Mary-effekt», hvor de påstår at den flotte brunettens inntog i Danmark har hatt mye å si for at eksporttallene mellom Danmark og Australia har økt drastisk siden 2003.

TREKKER TALLENE OPP?: Det strides nå i om Mary-effekten faktisk er reell. Her fra prinsesse Madeleines bryllup i sommer. Foto: NTB scanpix
TREKKER TALLENE OPP?: Det strides nå i om Mary-effekten faktisk er reell. Her fra prinsesse Madeleines bryllup i sommer. Foto: NTB scanpix Vis mer

Men ifølge det danske TV-programmet «Detektor», som har kikket nærmere på nettopp Mary-effekten, kommer det fram at kronprinsessen slettes ikke har hatt noe å si for eksportutviklingen mellom de to landene.

EkstraBladet, som har tittelen «Mary er ikke verdt noe» i deres artikkel, skriver nemlig at dokumentarprogrammet slår fast at Danmarks eksporttall har fordoblet seg etter 2003, da Mary flyttet til København, men at eksporttallene mellom 1993 og 2003 faktisk hadde tredoblet seg.

Tallene har dermed gått noe ned etter at Mary kom på banen.

Billedbladet skriver også at eksporttallene - og turisttallene - for Norge og Sverige har økt på samme måte som i Danmark, uten at de to landene har noen australsk kronprinsesse å takke.

Men at Mary er populær blant danskene er kjennsgjerning, og flere tar nå den danske kronprinsessen i forsvar via sosiale medier. På Billed-bladets Facebook-sider har flere rojalister nemlig ytret sin mening om 41-åringens rolle:

- Hun er gull verdt for Danmark. Det kan ikke måles i penger. Vi er heldige som har henne og Marie, skriver Malina Steenholdt, og trekker inn prins Joachims (44) kone.

FOLKEKJÆR: Det danske kronprinsparet har ved flere anledninger besøkt kronprinsessens hjemland, og senest i slutten av oktober i år. Her fra da paret besøkte Melbourne, Australia i 2011. Foto: Stella Pictures
FOLKEKJÆR: Det danske kronprinsparet har ved flere anledninger besøkt kronprinsessens hjemland, og senest i slutten av oktober i år. Her fra da paret besøkte Melbourne, Australia i 2011. Foto: Stella Pictures Vis mer

Også danske Kirsten Immerkjær hyller kronprinsessen:

- Jeg synes Mary gjør en kjempejobb - og en av dem i den danske kongefamilien jeg har mest respekt for. Hva er det hun ikke har rukket å gjennomføre på disse ni årene hun har tjent Damnark? - og samtidig lært en ny kultur og et nytt land å kjenne, samt et nytt språk. Hun er gull verdt, og da aller, aller mest for Frederik.

Markedssjef Jens Holst–Nielsen i Dansk Industri, som ved flere anledninger har referert til Mary-effekten, er fremdeles overbevist om at kronprinsessens inntog i Danmark har hatt mye å si for eksporttallene mellom Danmark og Australia:

- Vi er fortsatt overbevist om at våre konklusjoner om utviklingen og årsakene er riktige, sier han ifølge Billet-Bladet.

LES OGSÅ: Mary er misunnelig på hertuginne Kate