<strong>LEGGER OPP:</strong> Etter vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea i februar, var Marit Bjørgen historisk. Nå, en drøy måned senere, har hun bestemt seg for å legge opp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LEGGER OPP: Etter vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea i februar, var Marit Bjørgen historisk. Nå, en drøy måned senere, har hun bestemt seg for å legge opp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Marit Bjørgen legger opp:

Marit Bjørgen legger opp

Tidenes mestvinnende vinterolympier har bestemt seg for å legge opp som profesjonell langrennsløper.

Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Norges ubestridte langrennsdronning, Marit Bjørgen (38), legger opp.

Det avslører kilder overfor Dagbladet fredag formiddag. Avisen skriver at de har fått bekreftelse fra flere uavhengige kilder tett på 38-åringen.​​

Kort tid etter Dagbladets avsløring, valgte Bjørgen å bekrefte nyheten overfor NRK:

- Jeg kjenner at jeg ikke har den motivasjonen som trengs for å gi 100 prosent en sesong til, derfor velger jeg å legge opp, sier Bjørgen til kanalen.

Fredag er Marit Bjørgen på plass i Alta, der årets Ski-NM arrangeres. Hun var uslåelig på distansen 5-kilometer, og sikret seg dermed sitt 25. NM-gull.

Overfor NRK begrunner hun også avgjørelsen om å legge opp med at hun ønsker å få mer tid sammen med sønnen Marius (2).

- Jeg har også en liten gutt hjemme som skjønner mye mer, og som jeg vil være mer sammen med. Den tiden får jeg aldri igjen, sier Bjørgen.

Saken fortsetter under bildet.

<strong>RØRT:</strong> Marit Bjørgen var preget under NM i Alta fredag formiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RØRT: Marit Bjørgen var preget under NM i Alta fredag formiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Russland først ute

Allerede torsdag skrev Dagbladet at den russiske skipresidenten Jelena Välbe hevdet på en pressekonferanse i Russland at Bjørgen kom til å annonsere at hun legger opp 6. april, altså i dag.

Roar Hjelmeset, Marit Bjørgens sjef og Norges kvinnelandslagstrener, uttalte til Dagbladet i går at han stusset over at russiske aviser omtalte Bjørgens karriereslutt som en etablert sannhet:

- Jeg så det selv. Jeg synes det er litt rart om Välbe skulle vite det og sitte på informasjon om hva Marit har bestemt seg for. Så vidt jeg vet, er det ingen kontakt mellom dem, sa Hjelmeset til Dagbladet.​

- Mitt store forbilde

Bjørgens gode venninne, Therese Johaug (29), skriver på Instagram at hun kommer til å savne Marit i skisporet.

«Lite viste vi begge om at dette skirennet i 2015 var det siste vi skulle gå sammen. Du er mitt store forbilde like mye i skisporet som utenfor. Jeg kommer til å savne deg», skriver hun på Instagram.

Saken fortsetter nedenfor.

Overfor NRK forteller Johaug at tårene trillet da hun fikk nyheten.

- Marit har betydd utrolig mye for min karriere. Hun var den jeg så opp til. Så bare det å bli kjent med henne, få komme på lag med henne og ikke minst konkurrere med henne har vært stort, sier Therese Johaug.

Saken fortsetter under videoen!

OL 2018: Vi oppsummerer tidenes vinter-OL, som avsluttes på fantastisk vis med det historiske gullet til Marit Bjørgen. Med sportskommentator Esten O. Sæther, og Ingrid Cogorno som programleder. Jørgen Gilbrant er dagens gjest. Vis mer

Marit Bjørgen er den vinterolympieren som har tatt flest medaljer i løpet av sin karriere.

Det var under OL i Pyeongchang i februar at Bjørgen ble historisk, etter at hun hanket inn gullet på tremila - og passerte Ole Einar Bjørndalen og Bjørn Dæhlie på medaljestatistikken.

Tilbød samboeren «OL-lønn»

Før avreise til vinter-OL i Sør-Korea, fortalte Marit Bjørgen til Dagbladet at samboeren, Fred Børre Lundberg (48), og sønnen Marius (2) ble igjen hjemme i Norge.

Men det var nesten så det ikke ble slik. Fred Børre fikk nemlig jobbtilbud som ekspertkommentator på kombinert under OL fra tv-kanalen Discovery, men da satte Marit ned foten.

- He-he, jeg tilbød meg vel å betale ham lønn for å være hjemme, fortalte hun lattermildt til avisen, før hun la til:

- Vi ble fort enige om at det var det beste. At han og Marius ble her. Og for meg vil det nok fungere best at de er hjemme. Da blir det enklere å holde fokus på det jeg skal.

- Beste år etter fylte 30

I forkant av årets vinter-OL, som altså var Marit Bjørgens siste, sa hun til Se og Hør at hun nådde formtoppen i skisporet etter at hun hadde fylt 30 år. Samtidig var hun tydelig på hva som er hennes sterke og svake sider i sporet.

- Jeg kan ikke bli hurtigere enn jeg er nå. Styrken min er at jeg er god på lengre distanser, fortalte Marit, som valgte å stå over sprinten i OL.

- Heidi Weng mener du blir umulig å slå i OL. Føler du at du er så suveren?

– Nei! Heidi er like god som meg. Hun er ti år yngre, og har en bra fysikk. Det viktigste er at du har tro på deg selv. Det forsøkte jeg å fokusere på da det gikk trått for meg for noen år siden. Jeg har hatt mine beste år fra fylte 30, så Heidi kan bare glede seg, sa Marit Bjørgen den gang.

I samme intervju trakk hun fram den uvurderlige støtten fra samboeren sin:

- Han har betydd mye i de tyngre periodene. Uten ham hadde det ikke gått. Han vet hvordan det er å være toppidrettsutøver, og han har gitt meg den nødvendige roen og selvtilliten jeg trengte da det gikk trått, sa Marit, og la til:

- Fred Børre er alltid positiv. Jeg hadde aldri klart dette alene.

Samboer Fred Børre Lundberg har gull fra både VM og OL fra tiden som aktiv kombinertløper.

LES ​OGSÅ:​ Slik overrasket Guri ektemannen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer