Marie (18) ble siktet for å lyve om voldtekt

18 år gamle Marie ble siktet for å ha avgitt falsk forklaring om sin egen voldtekt. Så dukker det opp en liknende sak, over 200 mil unna.

UNBELIEVABLE: Ei ung jente anmelder en overfallsvoldtekt, men blir ikke trodd. Et annet sted i landet begynner to politikvinner å etterforske en serieovergriper. Video: NETFLIX Vis mer
Publisert

En augustkveld i 2008 klatrer en maskert mann inn gjennom vinduet til en 18 år gammel jente i Lynnwood, Washington. Han binder henne med skolisser og knebler henne, og deretter voldtar han henne.

Slik begynner den nye Netflix-serien «Unbelievable», som hadde premiere for et par uker siden.

Bare timer etter overgrepet sitter den unge kvinnen i avhør, og blir bedt om å gjenfortelle detaljene fra hendelsen om igjen og om igjen. Når politibetjentene finner små uoverensstemmelser i historien hennes, reiser de spørsmålet:

Kan hele denne historien ha vært noe hun har funnet på selv? Jentas egen fostermor kaster bensin på bålet da hun deler en historie med politibetjentene som tegner jenta som oppmerksomhetssøkende, ifølge Time.

Politiet presser på. Først innrømte jenta at det kan ha vært en drøm. Så sier hun at hun har funnet på alt. Deretter ble hun siktet for å ha avgitt en falsk forklaring.

Spoileradvarsel: Denne artikkelen forteller historien bak «Unbelievable», og vil derfor omtale hendelser som er en del av handlingen i den nye Netflix-serien.

AVHØR: Marie ble avhørt bare timer etter overgrepet, og ble bedt om å fortelle hva som skjedde gang på gang. Da politiet vant uoverensstemmelser i forklaringen hennes, begynte de å tvile. Foto: Netflix
AVHØR: Marie ble avhørt bare timer etter overgrepet, og ble bedt om å fortelle hva som skjedde gang på gang. Da politiet vant uoverensstemmelser i forklaringen hennes, begynte de å tvile. Foto: Netflix Vis mer

Washington 12. mars 2009

«Ingen kom med henne til retten den dagen, bortsett fra hennes forsvarer».

Slik innledes den Pulitzerpris-vinnende artikkelen «An unbelievable story of rape» fra 2015, som Netflix' serie «Unbelievable» henter inspirasjon fra.

Jenta, som i artikkelen blir kalt Marie, hadde vokst opp i fosterhjem hele livet. Nå hadde anklagen om hennes påståtte falske forklaring nådd nyhetene. Hun hadde «ropt ulv», sa en reporter på TV. Tidligere venner snudde henne ryggen.

- Jeg forsvant inn i et mørkt hull, forteller Marie selv i artikkelen.

Denne marsdagen møtte hun i retten, tiltalt for falsk forklaring. Aktor la et tilbud på bordet, så hun kunne slippe å bli dømt. Men det innebar å gå med på visse krav. Blant annet måtte hun gå til rådgiver for å få bukt med «løgnene sine», og betale 4500 kroner i saksomkostninger. Marie tok tilbudet. Hun ville bli ferdig med det.

MARIE: 18 år gamle Marie Adler (Kaitlyn Dever) blir beskyldt for å lyve om voldtekt. Etter press fra politiet trekker hun tilbake forklaringen sin, og blir i stedet siktet for falsk forklaring. Foto: Netflix
MARIE: 18 år gamle Marie Adler (Kaitlyn Dever) blir beskyldt for å lyve om voldtekt. Etter press fra politiet trekker hun tilbake forklaringen sin, og blir i stedet siktet for falsk forklaring. Foto: Netflix Vis mer

Colorado 2011

Politietterforsker Stacy Galbraithe ble kalt ut til en voldtektssak. En 26 år gammel student hadde sovnet på sofaen i sitt eget hjem, og bråvåknet av at en maskert mann holdt henne nede.

Han hadde bundet hendene hennes, og voldtatt henne gjentatte ganger. Mannen dokumenterte det hele med et digitalkamera. Etterpå skal han ha beordret henne til å pusse tennene sine, og ta en dusj. Da hun kom ut fra badet, var han borte.

Men hun husket én klar detalj om ham: mannen hadde et mørkt merke på leggen, omtrent på størrelsen med et egg.

Saken hadde klare likheter med Maries voldtektssak, og det skulle vise seg at også andre kvinner hadde opplevd liknende overgrep. Men det visste ikke etterforsker Galbraithe på dette tidspunktet. Vel hjemme delte hun detaljer om saken med sin ektemann David, som var politimann i nabobyen Westminster.

Han mente det var noe uhyggelig velkjent med omstendighetene i denne saken.

- Vi hadde en som var akkurat som det, sier han til kona, ifølge ProPublica/The Marshall Project.

Morgenen etter tok Stacy Galbraithe kontakt med politiet i Westminster. E-posten hennes endte opp hos etterforsker Edna Hendershot, som bare noen måneder tidligere hadde jobbet med en liknende sak. Nå slo de seg sammen i jakten på voldtektsmannen.

Den hvite Mazdaen

I «Unbelievable» har de to kvinnelige etterforskerne fått navnene Karen Duvall og Grace Rasmussen, spilt av henholdsvis Merritt Wever og Toni Collette. Serien følger dem mens de nøster opp saken. Samtidig er de fullstendig uvitende om Marie og hvordan hennes skjebne er tett knyttet til deres etterforskning.

TO POLITIKVINNER: I serien har de to politikvinnene fått navnet Karen Duvall (Merritt Wever) og Grace Rasmussen (Toni Collette). Sammen tar de opp jakten på voldtektsmannen. Foto: Netflix
TO POLITIKVINNER: I serien har de to politikvinnene fått navnet Karen Duvall (Merritt Wever) og Grace Rasmussen (Toni Collette). Sammen tar de opp jakten på voldtektsmannen. Foto: Netflix Vis mer

De klarte å knytte sammen fire voldtekter som hadde skjedd i Denver-området i løpet av en 15 måneders periode. Små biter med bevis brakte dem nærmere gjerningsmannen. Et skoavtrykk, en hvit Mazda med lasteplan som var blitt sett nær flere åsteder, og ikke minst signalementet: et mørkt fødselsmerke på leggen.

Til slutt sporer politiet den hvite Mazdaen til en viss Marc Patrick O’Leary.

I hjemmet til O'Leary fant politiet et par Adidas-sko, en ryggsekk, et rosa digitalkamera som var identisk med en av ofrenes beskrivelse, og flere belter og lisser som kunne brukes til å binde noen med. Deretter ransaket etterforsker Galbraithe den mistenkte. Da hun kom til beina hans, trakk hun opp buksebeinet.

På O'Learys venstre legg var det et mørkt fødselsmerke på størrelse med et egg, akkurat som offeret hadde sagt.

Den ukjente jenta

Det var Galbraithe som arresterte ham. Det var viktig for henne å få gjøre det.

- Jeg ville se hvordan han reagerte. Og jeg ville at han skulle vite at vi hadde avslørt ham, sier Galbraithe til ProPublica/The Marshall Project.

På datamaskinen hans fant de bilder av alle de kvinnelige ofrene de hadde snakket med. Med i tillegg var det bilder av ei jente de ikke kjente til, ei som var mye yngre enn de andre kvinnene. Hun var avbildet med et øvelseskjørekort på brystet.

Der sto jentas adresse og fulle navn. Det var Marie, fra Lynnwood, Washington.

O'Leary sa seg skyldig i 28 tilfeller av voldtekt og tilknyttede lovbrudd i Colorado. Han fikk lovens strengeste straff: 327 og et halvt år, skriver Washington Post.

- En avslutning for meg

Marie fikk endelig renvasket seg, og endte opp med å saksøke kommunen. Hun gikk med på et forlik på 1,35 millioner kroner. Ken Armstrong, en av reporterne som sto bak den opprinnelige artikkelen om henne, skrev en lang twittertråd om serien etter premieren.

- For meg er ikke Marie en karakter. Hun er noen som stolte på meg, og som delte sin historie uansett hvor smertefull den var, skriver Armstrong.

Ken Armstrong forteller at Marie ringte ham for to uker siden.

- Hun fortalte meg at hun nettopp hadde sett serien. Det var vanskelig å se den, sa hun. «Jeg gråt ganske mye», sa hun. Men hun hadde bestemt seg for at hun ville, og hun var glad for at hun gjorde de. Hun kalte tv-serien «utmerket».

Armstrong forteller videre hvordan det var for Marie å se hvordan etterforskerne i Colorado hadde jobbet med saken, over 200 mil unna der hun selv hadde blitt angrepet: «Jeg følte de var som mine skytsengler, som passet på meg».

- Og da hun så den siste episoden, med skildringen av hvordan etterforskerne fra Colorado kom nærmere og nærmere gjerningsmannen, ga det Marie noe hun ikke hadde forventet: «Å se ham bli låst vekk, det var en avslutning for meg», sa hun.

Marie er i dag 28 år gammel, gift og har to barn. Hun jobber som lastebilsjåfør, ifølge Screen Rant.

TED BUNDY: Spillefilmen om massemorderen får kritikk for å seksualisere hovedpersonen som spilles av Zac Efron. Video: Voltage. Vis mer

LES OGSÅ: - Realitykjendis svindlet unge kvinner for millioner

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer